in , ,

Πόσο οκ είναι να μην τσακώνεσαι ποτέ στη σχέση σου;

Είναι διαφορετικό να τσακώνεσαι και διαφορετικό να διαφωνείς με τον άνθρωπό σου!

Φωτογραφία από cottonbro studio

Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για τη λέξη “τσακωμό”, αυτή η ένταση φωνής, κινήσεων και κυρίως, ψυχολογικής κατάστασης, δεν είναι αυτό ακριβώς που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως “relationship goals“. Όμως, πόσο οκ είναι τελικά το άλλο άκρο, να μην τσακώνεσαι ποτέ με τον άνθρωπο που είστε μαζί σε μία σχέση;

Μπορούμε σίγουρα να συμφωνήσουμε πως η ένταση δεν είναι ιδανική, από την άλλη όμως, η τακτική της σιωπής (το λεγόμενο “silent treatment”) και οι παθητικά επιθετικές συμπεριφορές, ίσως αποδεικνύονται ένας πολύ χειρότερος και τοξικός παράγοντας εντός μίας σχέσης.

Προφανώς, είναι διαφορετικό να τσακώνεσαι και διαφορετικό να διαφωνείς με τον άνθρωπό σου. Και σε μία υγιή σχέση, θέλουμε σίγουρα το δεύτερο.

Φωτογραφία από RDNE Stock project

Κάθε ζευγάρι κάποια στιγμή θα φτάσει σε ένα σημείο που θα υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις και κανείς δε θα μπορεί να της συμπτύξει. Όχι από έλλειψη θέλησης, αλλά κυρίως λόγω πραγματικότητας, γιατί δεν είμαστε πρακτικά και θεωρητικά ο ίδιος άνθρωπος και οι αντιθέσεις ή οι διαφορές είναι αναμενόμενες.

Είναι περίεργο το να μην τσακώνεσαι ποτέ;

Δε μου αρέσει να είμαι απόλυτη σε ορισμένα θέματα, ειδικά όταν αυτά αγγίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, όμως δε μπορεί να είναι πάντα “πράσινη σημαία” το να μην έχεις ούτε μία διαφωνία στη σχέση σου.

Στην αρχή καταλαβαίνω να συμβιβάζεσαι περισσότερο, να επικεντρώνεσαι στο να γνωριστείς περισσότερο με τον άλλο παρά να λύσεις “μικροθεματάκια”, ή να διαχειρίζεσαι με έξτρα προσπάθεια τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που μπορεί να δημιουργήσουν ρήξη ή ένταση, όμως σε βάθος χρόνου πώς αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο και πώς μπορεί να υπάρχει αλήθεια σε αυτή τη σύνδεση ή ελευθερία;

Ορισμένα ζευγάρια όντως δεν τσακώνονται ποτέ, εννοώντας όμως ότι πριν τα πράγματα εκτραπούν, γνωρίζουν και μπορούν να επικοινωνήσουν αποδοτικά, ώστε να λύσουν άμεσα την όποια διαφωνία τους χωρίς αυτό να κοστίσει στην ποιότητα της σχέσης.

Αυτό είναι διαφορετικό από το να μην εκφράζεις ποτέ όσα σου δημιουργούν ένταση, ενόχληση ή απογοήτευση. Είναι σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις πότε η έκφραση των σκέψεων θυσιάζεται, για να κρατήσετε την καλή ενέργεια ανάμεσά σας, ρίχνοντας ουσιαστικά τα όποια θέματα κάτω από το χαλάκι, κάτι που ξέρουμε ότι σίγουρα θα γυρίσει πίσω κάποια στιγμή και μάλιστα επί δέκα.

Φωτογραφία από Timur Weber

Όταν βλέπουμε την όποια διαφωνία ως χάος, αυτό μπορεί στην ουσία να προέρχεται από καταστάσεις της παιδικής μας ηλικίας, ίσως για παράδειγμα από το πώς τσακώνονταν και διαφωνούσαν οι γονείς μας και πώς αυτό ήταν ή μη διαχειρίσιμο εντός του σπιτιού μας. Ή εάν ένας πρώην προσπαθούσε διαρκώς να απομυθοποιήσει και να καταρρίψει τις ανάγκες μας, μπορεί να μάθαμε υποσυνείδητα πως καλύτερα είναι να μην τις εκφράζουμε ποτέ και να είμαστε “ήσυχες”.

Σε κάθε περίπτωση, η Felicia De La Garza Mercer, PhD εκφράζει ξεκάθαρα πως το να αγνοείς τα πραγματικά σου συναισθήματα δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν σε βάθος χρόνου, ειδικά εφόσον όσα σε ενοχλούν, συμπεριφορές ή συνήθειες, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ως εκ θαύματος. Τα μικρά και καθημερινά, που μπορούμε εύκολα να λύσουμε με καλή επικοινωνία, έχουν την τάση να μετατρέπονται σε χιονοστιβάδα εάν τα αφήσουμε χωρίς προσοχή, μία κατάσταση που είναι πολύ πιο περίπλοκη να λύσουμε και μπορεί να πληγώσει τη σχέση ακόμα περισσότερο.

Tips για τις ημέρες που διαφωνείτε

Ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας πως θα ζούμε πιο αυθεντικά και ειλικρινά στη σχέση μας, ακόμα και εάν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο δύσκολες στιγμές διαφωνίας.

Υπάρχουν τα παρακάτω tips να θυμάσαι:

Χρησιμοποίησε δηλώσεις με το “εγώ” για να εκφράσεις τις ανάγκες σου. Απόφυγε να υιοθετήσεις ύφος κατηγορίας και να τα ρίξεις όλα στον άνθρωπο απέναντί σου. Για παράδειγμα πες “ένιωσα να στενοχωριέμαι όταν άργησες στο ραντεβού μας τις προάλλες” αντί να πεις “προφανώς δε νοιάζεσαι για μένα εφόσον ποτέ δεν εμφανίζεσαι στην ώρα σου”.

Κανονικοποίησε το να ζητάς συγνώμη όταν χρειάζεται. Είναι μία μικρή λεξούλα που οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι θα αφαιρέσει από τη δύναμη και τη δυναμική τους εάν τη χρησιμοποιήσουν, όμως ενίοτε είναι απλά αυτό που χρειάζεται να κάνουμε. Εάν προτιμάς να τσακώνεσαι αντί να πεις “συγνώμη”, μήπως τελικά το να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο είναι πιο σημαντικό από τη σχέση σου;

Κάντε ένα διάλειμμα εάν αυτό είναι απαραίτητο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως μία διαφωνία πρέπει να λυθεί εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ακόμα και εάν η συζήτηση κρατήσει για δέκα ώρες, όμως πρακτικά δε νομίζω πως το σύστημα μας αντέχει τόση ένταση μαζεμένη. Ακόμα και η λογική υποχωρεί, οπότε εάν αυτό χρειάζεστε, κάντε ένα διάλειμμα, ακόμα και για βασικές ανάγκες, να φάτε ή να κοιμηθείτε σαν άνθρωποι, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να γυρίσει στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

 

* με πληροφορίες από self.com

Written by Αθανασία Αντωνοπούλου

Radio presenter, Creative mind, Social media gal & Proud Aries

“Όταν φτάσεις στο σημείο όπου δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις κανέναν, εκεί ξεκινά η ελευθερία σου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ό,τι δεν βγάζει νόημα, βγάζει συναίσθημα

Όταν ο έρωτας χάνει τη λάμψη του ιδανικού, τι απομένει;