in ,

Magic Parrot: Ανάσα βαθιά

Πάμε να δοκιμάσουμε κάτι μαζί; Θέλεις;

Κάνε μια παύση. Πάρε βαθιά ανάσα. Τι παρατηρείς;

Προσπαθείς να ελέγξεις την ανάσα σου, είναι το μόνο που σκέφτεται ότι μπορείς να ελέγξεις για να μπορέσεις να δεις καθαρά τα γεγονότα, όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου.

Τι συμβαίνει;

Δεν ξέρεις, ή μάλλον ξέρεις αλλά δεν θέλεις να αποδεχτείς ότι όσα συμβαίνουν παράλληλα με τον δικό σου μικρό κόσμο είναι δύσκολα, δυσάρεστα, περίεργα, ατέρμονα.

Τι νιώθεις;

Άγχος, ταραχή, δύσπνοια, δυσκολία, ανησυχία, θλίψη.

Τι βλέπεις;

Δυσάρεστες ειδήσεις, ανθρώπους σκυθρωπούς, έναν φαύλο κύκλο πόνου.

Τι δεν βλέπεις;

Τους φίλους σου, τις φίλες σου, την οικογένειά σου, την θάλασσα που τόσο σου έλειψε, το αγαπημένο σου μαγαζί, τον αγαπημένο σου δρόμο όπου περπατούσες, φορώντας τα ακουστικά και παίρνοντας ρυθμό από την μουσική που γούσταρες στην διαπασών.

Πάμε μαζί ξανά. Πάρε ανάσα βαθιά. Εισέπνευσε, Έκπνευσε. Θα δοκιμάσουμε μαζί, αν θες και συμφωνείς, τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά.

Τι θα μπορούσες να δεις;

Όσα καλά και όμορφα γεγονότα συμβαίνουν στον δικό σου μικρό κόσμο.

Γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί είναι σημαντικό; Θα σου εξηγήσω.

Γιατί αυτό θα σου θυμίσει την σημασία του να είσαι ευγνώμων και θα σου δώσει δύναμη να πάμε παρακάτω. Θα δεις.

Τι θα μπορούσες να κάνεις για τα δυσάρεστα συναισθήματά σου;

Υπάρχουν, είναι εκεί. Δώσε τους μορφή, ζωγράφισε τα, σχεδίασε τα, μπορείς να τα γράψεις, να τα φωνάξεις. Είναι εκεί γιατί είσαι άνθρωπος. Έχεις ψυχή, η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, το μυαλό σου τρέχει. Άστα να αναδυθούν. Θέλουν να ξεσπάσουν. Αποδέξου τα.

Υπάρχουν άλλα συναισθήματα;

Ελπίδα, αγάπη, συμπόνια, ευγνωμοσύνη, χαρά; Ναι! Υπάρχουν και είναι εκεί! Από πού προέρχονται; Από τον δικό σου μικρό κόσμο, απλά φοβόντουσαν να βγουν. Γιατί; Γιατί φοβόσουν ότι έτσι θα σε έλεγαν «λιγότερο άνθρωπο». Τι σημαίνει αυτό; Ποια φωνή θα το έλεγε αυτό; Η επικριτική φωνή! Ποιων; Των άλλων; Η δική σου εσωτερική φωνή; Ναι, ίσως, ποιος ξέρει. Εσύ ξέρεις καλύτερα βαθιά μέσα σου.

Τι νιώθεις τώρα;

Νιώθεις διαφορετικά. Νιώθεις περισσότερη δύναμη μέσα σου ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Νιώθεις ότι θα αντέξεις! Νιώθεις τα συναισθήματα μέσα σου να βρίσκουν το καθένα την θέση τους, στο πάζλ του σώματος και της ψυχής. Ίσως νιώθεις και περισσότερη ηρεμία.

Τι μπορείς να παρατηρήσεις τώρα;

Μέσα από τους σκυθρωπούς ανθρώπους, μέσα σε όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν, μέσα στο πέπλο της αρρώστιας εδώ και ένα χρόνο, αρχίζεις να παρατηρείς τα χαμόγελα που βρίσκουν δρόμο και τρόπο να ξεπροβάλλουν, αρχίζεις να ακούς γέλια, έχεις την δύναμη να επιλέξεις αν θα ακούσεις κάτι δυσάρεστο. Δεν σε κάνει λιγότερο άνθρωπο. Τώρα παρατηρείς το σώμα σου, τον εαυτό σου τον ίδιο να μπορεί να χαμογελάσει, να δίνει κουράγιο, να σταθεί δυνατός, να βοηθήσει τους άλλους αλλά και εσένα. Γιατί; Γιατί πήρες την αγάπη, την συμπόνια, την ηρεμία, την χαρά, την αποδοχή, την ευγνωμοσύνη του δικού σου μικρού κόσμου και τα μοιράστηκες.

Σαν χρυσόσκονη την φύσηξες και κάτι αλλάζει.

Γιατί όταν μοιράζεσαι, νοιάζεσαι για εσένα και για τους άλλους. Γιατί μοιράστηκες την ελπίδα.

Πάμε μαζί. Ανάσα βαθιά.

Ελέγχεις λιγότερο την αναπνοή σου. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο έλεγχος δεν είναι το πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις. Γιατί η ανάσα είναι εκεί, πάντα εκεί θα είναι. Την ελέγχεις λιγότερο, γιατί νιώθεις περισσότερο άνθρωπος. Με όλες τις αδυναμίες και όλα τα δυνατά σημεία που σε έφεραν ως εδώ. Τα καταφέρνεις καλά.

Ανάσα βαθιά. Έκπνευσε. Χαμογέλα.

Τραγούδι συντροφιάς και έμπνευσης

Photo by Finn Hackshaw on Unsplash

Written by Αθηνά Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια

"Good thoughts, good words, good deeds"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Κατερίνα Ψιμοπούλου: Οι άνθρωποί μου είναι η δύναμη μου

Ζελίνα Γκάμαρη: Έμπνευση αποτελεί η ίδια η ζωή