in ,

Δε χρειάζεται να είσαι μαμά όλη μέρα

Κακά τα ψέματα, η μητρότητα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας. Μια νέα αρχή, μια αλλαγή προτεραιοτήτων, ρόλων και τελικά ολόκληρης της ζωής της. Ένα πανέμορφο νέο κεφάλαιο, δύσκολο και αρκετές φορές απαιτητικό, έρχεται να μας ανοίξει τα μάτια σε νέες πραγματικότητες και κόσμους, όπου τελικά το μόνο που αξίζει στο τέλος της κάθε ημέρας –και συνάμα είναι η μεγαλύτερη αποφόρτιση!- είναι ένα γλυκό χαμόγελο και να σε φωνάζει το μωρό σου «Μαμά!».

Στην καθημερινότητά μας, τα έχουμε πει ουκ ολίγες φορές, εξυπηρετούμε ένα σωρό ρόλους και η ιστορία έχει αποδείξει ότι είμαστε ικανές να είμαστε σπαθί σε κάθε συνθήκη, καλλιεργώντας διαρκώς τη ψυχική μας ανθεκτικότητα και την εσωτερική μας δύναμη. Και μπράβο μας! Η αλήθεια είναι πως είμαστε και μητέρες και φίλες και σύντροφοι και εργαζόμενες και ευαίσθητες και δυναμικές και ντροπαλές και σέξι και δύσκολες και ναζιάρες και αν χτυπήσουμε κόκκινα, όλα αυτά μαζί ταυτόχρονα. Γιατί μπορούμε!

Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι θα βγάλουμε καπνούς απ’ τα αυτιά και υπάρχει αυτή η αίσθηση του «δεν αντέχω άλλο» -κι όμως αντέχουμε- κοιτάζοντας τα ασιδέρωτα, ή μια κουζίνα λίμπα, ή η μικρή δε σταματά να κλαίει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες ακόμα και σε καθημερινή βάση, όμως μας αρκεί αυτό; Θέλω να πω… Με ποιον τρόπο διεκδικούμε χρόνο για εμάς, για τον εαυτό μας σε μια ομολογουμένως απαιτητική καθημερινότητα; Αν δαγκώνετε τα χείλη σας αυτή τη στιγμή και τα μάτια σας πηγαίνουν πέρα δώθε με τις σκέψεις στο μυαλό σας να κάνουν χορό, επίγνωση ονομάζεται και είναι μια καλή αρχή για να… το δείτε αλλιώς!

Γιατί είναι πολύ οκ τα ασιδέρωτα να μείνουν μια εβδομάδα ασιδέρωτα αν αισθάνεστε κούραση και είναι πολύ οκ να μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού με το σύντροφο σας. Και οι δύο εργάζεστε και οι δύο έχετε ευθύνες! Επίσης, είναι πολύ οκ να αισθάνεστε ότι πέρα από μαμά είστε και ότι άλλο θέλετε να είστε. Και να είστε πραγματικά, να το διεκδικείτε! Μια βόλτα εκτός σπιτιού, ένα περπάτημα αναστοχασμού, ανάσες, λίγο μουσική ενώ βουλιάζετε στη μπανιέρα, μια μάσκα προσώπου, ο χρόνος σας με τον εαυτό σας, όλα αυτά και άλλα τόσα είναι πολύτιμα. Και σας αξίζουν.

Και ξέρω πως πολλές από εσάς, μόνο στη σκέψη όλων αυτών ίσως αισθανθούν ενοχές, μη αρκετές, όχι καλές, ή λίγες για μανούλες, όμως όλα αυτά είναι ο φόβος της αληθινής δύναμης που κρύβετε μέσα σας! Γιατί είμαστε πολλά και αξίζουμε τα πάντα και αν θέλετε να το σκεφτείτε και αλλιώς… είστε καλώς ή κακώς τα πρότυπα των παιδιών σας. Τι σκέφτονται άραγε όταν σας βλέπουν διαρκώς σε κίνηση, χωρίς να παίρνετε ανάσα; Πως νιώθουν όταν σας βλέπουν διαρκώς εξαντλημένες; Τι παράδειγμα αλήθεια δίνετε; Και τελικά τι παράδειγμα θέλετε να δίνετε;

Πρώτη δημοσίευση: businessmum.gr

Photo by Liv Bruce on Unsplash

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Τάμμυ Τσέκου: Χαλάρωση σημαίνει δημιουργία

Διαλεκτή: Η επανάσταση της καλοσύνης