in ,

Εσύ πόσο αγαπάς το σώμα σου;

Αδιαμφισβήτητα, όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια θετική εικόνα για το σώμα τους ανεξάρτητα από τα όσα ορίζουν τα πρότυπα ομορφιάς και οι ανά τον κόσμο κουλτούρες για το ιδανικό ύψος και βάρος και γενικότερα τα χαρακτηριστικά μας. Μέσα στο σώμα μας γεννιόμαστε, ζούμε κι αναπνέουμε. Είναι η «άμαξά» μας. Αν δεν το αγαπάμε εμείς, τότε ποιος; Αν δεν το φροντίζουμε εμείς, τότε ποιος; Αν δεν το παινεύουμε εμείς, τότε ποιος;

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, είναι καθαρά υποκειμενική. Η εικόνα αυτή πολλές φορές μπορεί να απέχει πολύ από την αντικειμενική πραγματικότητα. Πόσες φορές σε είπαν οι φίλες σου παράλογη για τα σχόλια που έκανες για τα «παραπανίσια» κιλά σου; Άλλες πόσες έπιασες τον εαυτό σου να φοβάται να ανέβει στη ζυγαριά; Πόσες φορές άρπαξες το μαστίγιο και αποφάσισες να ξεκινήσεις μια σκληρή δίαιτα, η οποία στο τέλος το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να σε εξαντλήσει; Φιλική συμβουλή: Λιγότερο μαστίγιο, περισσότερο πούπουλο!

Δε θυμάμαι ποτέ στα χρόνια να έχω ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία για το ύψος, ή το βάρος μου. Το σουλούπι μου από παιδί ήταν «καλό» και ο μεταβολισμός μου εξίσου και ελάχιστες φορές, αν εξαιρέσεις τις αγαπημένες Πανελλήνιες, με θυμάμαι να «ξεπερνώ» κατά πολύ τα κιλά μου. Παρ’ όλα αυτά, ουκ ολίγες φορές έχω δουλέψει και δουλεύω τέτοια ζητήματα μέσω του coaching με πελάτισσές μου. Οι συνεδρίες συνήθως, ξεκινούν κάπως έτσι: «Κοίτα πως έχω γίνει, σκέτο χάλι. Πρέπει να χάσω τουλάχιστον πέντε κιλά!», «Έπρεπε να με δεις πριν 10 χρόνια, περπατούσα και έτριζαν τα πεζοδρόμια. Πως λέω αντίο σε αυτή την κοιλιά τώρα, μου λες;», «Είναι αυτό μπράτσο Μάρη; Είναι αυτό μπράτσο;».

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι συνεδρίες αυτές ξεκινούν αρκετά φορτισμένες, «θυμωμένες», με μια απροσδιόριστη πικρία με τον εαυτό. Σκοπός μέσω του coaching δεν είναι βέβαια να συζητήσουμε τι θέλουμε να «χάσουμε», αλλά τι θα «κερδίσουμε» όταν κάνουμε τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη και θέλουμε. Σε όλα αυτά, από την εμπειρία μου, αυτό το οποίο παρατηρώ είναι πως η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη ψυχολογία και τη διάθεσή μας, παρά τελικά με το σώμα μας…

Και ξέρετε… είναι απίστευτη όλη αυτή η διαδικασία. Σαν κύκλος. Η θλίψη, η κακή διάθεση, το έντονο στρες οδηγούν στις όποιες αλλαγές στο σώμα και στη συνέχεια το αποτέλεσμα –που συνήθως δεν αρέσει- ενδέχεται να έχει ακόμα σοβαρότερες επιπτώσεις κυρίως στη ψυχική μας υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η αρνητική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατάθλιψη και σε διατροφικές διαταραχές.

Θα μπορούσα να σας παραθέσω ένα κάρο πρακτικές, οδηγούς και βοηθητικές λίστες σε αυτό το σημείο, μα δε θα το κάνω. Και δε θα το κάνω γιατί αυτή είναι μια τακτική εύπεπτη και εμείς δεν είμαστε γι’ αυτά! Αγαπήστε εσάς. Το ύψος, το βάρος, τα χαρακτηριστικά σας είναι μοναδικά. Φροντίστε εσάς. Καταναλώστε πολύ νερό, απολαύστε τα γεύματά σας και γυμναστείτε. Μιλήστε σας ωραία. Αν σηκώνετε μαστίγιο στον εαυτό σας και τον καταπιέζετε, θα σας τραυματίσετε, προσοχή. Λιγότερο μαστίγιο, περισσότερο πούπουλο. Έχετε γεννηθεί για να ονειρεύεστε πολύ, να μεγαλώνετε ωραία και να κάνετε σπουδαία πράματα. Αν θέλετε κάτι να αλλάξετε… είναι στο χέρι σας. Να το κάνετε όμως γιατί το θέλετε πραγματικά!

Πρώτη δημοσίευση: businessmum.gr

Φωτό: unsplash.com

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Σοφία ακούς; Θέλει θάρρος!

Η φλόγα σας αξίζει