in , ,

LoveLove

Τελικά, εσύ μπορείς να εμπιστευτείς;

Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τα χρόνια και εξαφανίζεται με τα δευτερόλεπτα.

Γράφει η Ιωάννα Σκλιάμη,

Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τα χρόνια και εξαφανίζεται με τα δευτερόλεπτα.

Η εμπιστοσύνη είναι μια έννοια με τόσο έντονες, συναισθηματικές ικανότητες και αρετές. Δεν αγοράζεται, δεν νοικιάζεται, δεν χαρίζεται, δεν πουλιέται, δεν αποκτάται χωρίς κόπο.

Η εμπιστοσύνη, εάν αποκτηθεί, αποκτάται με καθαρή ματιά, αληθινό βλέμμα και καθαρή συνείδηση. Να θυμάσαι ότι, αν ποτέ κατακτήσεις τον «κόσμο της εμπιστοσύνης», μην προδώσεις τον άνθρωπο που σου επέτρεψε να μπεις σε αυτό τον κόσμο, που σε άφησε να διαβείς αυτό τον πέτρινο και δύσβατο τοίχο. Να είσαι προσεκτικός και να σέβεσαι.

Η εμπιστοσύνη είναι σαν ένα χαρτί και μία γόμα… Το χαρτί αν τσαλακωθεί δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Με το κάθε λάθος μικραίνει και σβήνεται.

Η εμπιστοσύνη ξεκινάει από τον εαυτό μας. Όταν εμπιστευόμαστε, αγαπάμε, μαθαίνουμε και προσέχουμε το μέσα μας, την ψυχή μας, μόνο τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τα θεμέλια να διαβούμε αυτόν τον μακρύ δρόμο της εμπιστοσύνης.

Είναι αυτή που καθορίζει την ομαλή πορεία και εξέλιξη της καθημερινότητας αλλά και ευρέως την όλη ζωή του ατόμου, καθώς είναι απαραίτητη για την προώθηση των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και για την ικανοποίηση της βασικής κοινωνικής ανάγκης του «ανήκω κάπου».

Τις περισσότερες φορές το να εμπιστεύεσαι κάποιον είναι σαν να ρισκάρεις και να δίνεις ένα κομμάτι του εαυτού και της ψυχής σου. Δεν είναι κάτι απλό, ούτε εύκολο, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μπορεί να καταλήξει από το πιο όμορφο και ξεχωριστό στοιχείο στο πιο επιβλαβές και τοξικό που μπορεί να προκύψει, ταράζοντας το «είναι» του ατόμου.

Για να μπορέσει να εγκατασταθεί και να εγκαθιδρυθεί η αληθινή εμπιστοσύνη, χρειάζεται χρόνο, χώρο, αγάπη άνευ όρων, υγιή λόγια και αξίες, ώστε όλα αυτά μαζί να δώσουν το «πράσινο φως» για την απόκτησή της.

Να θυμάσαι ότι, για την εμπιστοσύνη χρειάζεται υπομονή, επιμονή, θέληση, αληθινά βλέμματα με καθαρή ψυχή… μόνο τότε θα μπορείς να πεις ότι οδεύεις το μονοπάτι για την κατάκτηση του χρυσαφένιου αυτού λίθου, που λάμπει σαν χρυσός και είναι ατόφιο, σαν διαμάντι, που ακούει στο όνομα “εμπιστοσύνη”.

Η εμπιστοσύνη έχει μία ευρεία σημασία, είναι μία έννοια που μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές, καθώς ανάλογα και με την εκάστοτε σχέση αναπτύσσεται και διαφορετικά.

  • Υπάρχει η τυφλή εμπιστοσύνη, την οποία προσφέρει κάποιος χωρίς έμπρακτες πράξεις, για να δείξει την αξιοπιστία του. Κάποιος την επιλέγει γιατί φοβάται να βιώσει την αγωνία, την αμφιβολία, τη μοναχικότητα, επομένως διαλέγει την εύκολη λύση, που σίγουρα δεν κρατάει για πολύ.
  • Επίσης, υπάρχει η εμπιστοσύνη της σύνεσης, η οποία δίνει μία πιθανότητα προδοσίας, αναγνωρίζει δηλαδή ότι είμαστε άνθρωποι και γίνονται λάθη, σαν ευκαιρία θα λέγαμε. Μπορεί να σου έχει συμβεί κι εσένα… σε μία ευάλωτη στιγμή ή περίοδο να πρόδωσες κάποιον χωρίς να έχεις επίγνωση του τι κάνεις και ποιες θα είναι οι μετέπειτα συνέπειες.
  • Ακόμη, και αρκετά σπουδαία, μπορεί να θεωρηθεί η στενή εμπιστοσύνη. Είναι μία σταδιακή διαδικασία, η οποία βασίζεται σε λόγια που γίνονται πράξη, και είτε πρόκειται για φιλική, ερωτική, οικογενειακή σχέση είτε για επαγγελματική. Αυτού του είδους η εμπιστοσύνη χτίζεται θεμέλιο – θεμέλιο, οπότε αν την επιλέξεις, έχε υπομονή και πείσμα. Μην τα παρατήσεις εύκολα!

Εμπιστεύσου, μην φοβάσαι… αλλά πρόσεχε,

τόσο τη δική σου ψυχή όσο και του άλλου ατόμου. Ρίσκαρε, αλλά δοκίμασε και επιβεβαίωσε τα λόγια, γιατί τα λόγια γίνονται καπνός και αν οι στάχτες μπουν στα μάτια… τότε τα μάτια δακρύζουν, οι ψυχές πληγώνονται και οι ανθρώπινες αξίες και σχέσεις ραγίζουν.

Εάν θέλεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου, κάνε πράξη τα λόγια σου, σεβάσου τον, αγάπησέ τον, μείνε κοντά στα εύκολα και τα δύσκολα, δείξε ότι είσαι εκεί, δίπλα του.

Από την άλλη, εάν θέλεις να «τεστάρεις» την εμπιστοσύνη κάποιου, ‘‘δοκίμασέ’’ τον, δες τις πράξεις του και το πώς συμπεριφέρεται τόσο προς εσένα όσο και στον υπόλοιπο περίγυρό του, δώσε χρόνο, χώρο και ευκαιρίες, ώστε να δεις αν όντως αξίζει να είναι στη ζωή σου και αξίζει να τον εμπιστευτείς!

Πηγή: businessmum.gr

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Magic Diaries #8: Δε θέλω κάτι να γιορτάσω

Μοναχοπαίδι είσαι; Έτσι εξηγούνται όλα!