in

«Στόχος μας, η δημιουργία ενός πολιτισμού Ειρήνης»

Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και νήσων: 26 χρόνια προσφοράς.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 20.00 στο Athens Marriot Hotel διεξάγεται η 6η Πανελλήνια Ημερίδα Υγείας από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την INTERNATIONAL ACTION ART. Μια ημερίδα που έχει στόχο να προσεγγίσει την Υγεία ολιστικά και να ευαισθητοποιήσει σχετικά τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον τομέα της Υγείας και φυσικά τον κόσμο, όλους εμάς.

Με την καλύτερη αφορμή λοιπόν συζητάμε με την Κλέα Νίκη Νομικού – Τσανταρίδη, Διδάκτωρ Παν/μίου, Διευθύντρια Δομών & Ψυχικής Υγείας  UNESCO Πειραιώς & Νήσων, την Αθηνά Αγγελούδα, Γεν. Γραμματέα Ψυχικής Υγείας UNESCO Πειραιώς & Νήσων, Team, Leadership  & Executive Coach και τον Ιωάννη Μαρωνίτη, Πρόεδρο του Ομίλου και Γενικό Πρόεδρο & CEO του Διεθνή Οργανισμού INTERNATIONAL ACTION ART, για το έργο του Ομίλου, τις αξίες, τους στόχους και φυσικά για την επικείμενη ημερίδα, στην οποία το Magicme θα είναι εκεί και σας προσκαλεί με τη σειρά του όλες και όλους!


Magicme: Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως οι δράσεις του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και νήσων έχουν μια περισσότερο ανθρωπιστική, ενημερωτική και εκπαιδευτική χροιά. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…

Κλέα Νίκη Νομικού-Τσανταρίδη: Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων  δραστηριοποιείται εδώ και 26 χρόνια εκφράζοντας μέσω δράσεων τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και πείνας μέσω των τριών καθετοποιημένων Δομών μας, με δυο κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία καθώς και συσσίτιο που εξυπηρετεί καθημερινά 1.500 μερίδες. Η εκπαίδευση και η ανάπτυξη καθώς και η προάσπιση της καθολικής υγείας μέσω σεμιναρίων, εκπαιδευτικών ημερίδων, επιστημονικών συνεδρίων, όλα με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Και τέλος, μείωση της ανισότητας και διάδοση της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων, μουσικών, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων.

Magicme: Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος αυτών των δράσεων;

Κλέα Νίκη Νομικού-Τσανταρίδη: Να καλλιεργήσει τη Διεθνή Κατανόηση, σύμφωνα με τις Αρχές και τα Ιδανικά της UNESCO και να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στους Σκοπούς του Οργανισμού, που είναι Εκπαιδευτικοί, Πολιτισμικοί, Τουριστικοί και Αναπτυξιακοί. Να προαγάγει την Συγκρότηση ομάδων Μελετών και Διεθνών σχέσεων, δηλαδή να οργανώνει Ημερίδες, Σεμινάρια, Συνέδρια, Ομιλίες, κ.α. που έχουν άμεση σχέση με τους αναφερθέντες σκοπούς του Οργανισμού της UNESCO. Εν ολίγοις, τη Δημιουργία ενός Πολιτισμού Ειρήνης.

Magicme: Σε όλα αυτά τα χρόνια, ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη σας «επιτυχία»; 

Κλέα Νίκη Νομικού-Τσανταρίδη: Επιτυχία είναι ότι έχουμε σταθεί φερέγγυοι σε ότι πρεσβεύουμε με μια ανοδική πορεία όλα αυτά τα χρόνια. Επιτυχία είναι ο κόσμος που μας εμπιστεύεται και μας ακολουθεί καθώς όλες μας οι δράσεις στηρίζονται στο μεγάλο δίκτυο εθελοντών μας. Επιτυχία είναι ότι μένουμε αναλλοίωτοι στις ηθικές αξίες. Επιτυχία είναι η απόλυτη διαφάνεια του υπάρχει καθώς δεν δεχόμαστε χρηματικές χορηγίες παρά μόνο υλικά αγαθά υποστήριξης των Δομών Φιλοξενίας Αστέγων μας.

Magicme: Τι χαρακτηριστικά (οφείλουν να) έχουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε τόσο σημαντικά έργα;

Αθηνά Αγγελούδα: Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό είναι η ενσυναίσθηση. Γιατί με την ενσυναίσθηση μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, να καλωσορίσει την διαφορετικότητα και να καταλάβει τις εμπειρίες ζωής που έχουν ζήσει οι άνθρωποι που βοηθά. Ένα ακόμα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό είναι η Συμπόνια καθώς βρίσκεται στον πυρήνα του έργου που προσφέρουμε και είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε κάθε μέρα, κάθε μας δράση και κάθε μας προσπάθεια. Όταν κάποιος δίνει τον χρόνο, τις δεξιοτεχνίες, τους πόρους του σε κάποιον που έχει ανάγκη, τότε δημιουργείται μια κουλτούρα αλληλοϋποστήριξης και βοήθειας. Φυσικά, δε θα μπορούσα να παραλείψω το πάθος και την αφοσίωση σε ότι κάνει. Ανθεκτικότητα, νοοτροπία ενδυνάμωσης στους ωφελούμενους, αξιοπιστία και ακεραιότητα. Ειδικά το τελευταίο χαρακτηριστικό, μπορεί να χτίσει ουσιαστικά μια κουλτούρα αλληλοϋποστήριξης.

Magicme: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, διοργανώνετε την ημερίδα «Μακροζωία, Πρόληψη Σωματικής και Ψυχικής Υγείας», η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Μπορείτε να μας δώσετε μια πρώτη γεύση;

Αθηνά Αγγελούδα: Καθώς ο όμιλος έμπρακτα δείχνει την προτεραιότητα που δίνει στους τομείς της αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της κουλτούρας του κοινού για θέματα Υγείας, μέσα απο το καθημερινό έργο της μέσω των Δομών υποστήριξης αστέγων και πολλών ακόμα δράσεων, η ημερίδα αυτή αποτελεί επέκταση της κουλτούρας αυτής. Και έτσι, θα έχουμε μαζί μας καταξιωμένους επαγγελματίες από πολλούς φυσικούς και εναλλακτικούς χώρους της υγείας που θα μας ενημερώσουν και θα μας δώσουν τα φώτα τους για το πως μπορούμε να ζήσουμε μια «πραγματικά καλύτερη ζωή». Κάθε χρόνο αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για το κοινό και εμάς τους ίδιους, γιατί η αξία που λαμβάνουμε όλοι, μέσα από την ενημέρωση, μας δίνει κάθε φορά πολύτιμες γνώσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας.

Magicme: Τι κάνει για εσάς την ημερίδα αυτή σημαντική;

Αθηνά Αγγελούδα: Από την 1η ημερίδα μέχρι σήμερα και δεδομένων των συνεπειών του κορωνοιού στην κοινωνία μας αλλά και των κοινωνικοοικομικών εξελίξεων, η ανάγκη για προδραστικές ενέργειες για την υποστήριξη του υπέρτατου αγαθού της «Υγείας» αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Η πρόληψη και η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει μια ολόκληρη κοινωνία να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, πνευματικής και φυσικής και να ενδυναμώσει κάθε μέλος της προκειμένου να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσει  μηχανισμούς αντιμετώπισης. Για αυτό αυτή η ημερίδα είναι σημαντική για τον όμιλό μας. Γιατί μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, δημιουργεί κουλτούρα ανάληψης προσωπικής ευθύνης της ζωής και της Υγείας κάθε ανθρώπου ξεχωριστά αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Magicme: Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που έχετε λάβει όλα αυτά τα χρόνια της έντονης δραστηριοποίησης σας με τα κοινά και τι σας δίνει ώθηση να συνεχίζετε; 

Ιωάννης Μαρωνίτης: Πιστεύω ότι έχω καταλάβει το νόημα της ζωής και αυτό δεν είναι κάτι άλλο από την εθελοντική προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Αυτό το νόημα γεννά αξίες. Είναι ένα όραμα γεμάτο στόχους αλλά και την δύναμη επίτευξης όλων αυτών με βασικό, πρωταρχικό και κυρίαρχο κέντρο, τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Αυτό το όραμα, μου δίνει ώθηση να θέλω καθημερινά να συνεχίζω!

Αναλυτικά για την ημερίδα Υγείας διαβάζετε εδώ.

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Επενδύουμε στη ζωή μας όσο πιστεύουμε ότι (μας) αξίζει

Εξαιρετικά αφιερωμένο στους καλλιτέχνες της ζωής