in ,

Με crop top, γιατί έτσι ξύπνησα

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η μόδα και τα ρούχα ήταν ανέκαθεν πηγή έμπνευσης, χαράς και πειραματισμού για εμένα.

Δεν ήμουν το popular girl στο σχολείο, όμως γνώριζα πάντα πως ήμουν καλοντυμένη και αυτό ήταν μία δύναμη που κανείς δε μπορούσε να μου αφαιρέσει, ακόμη κι όταν ακολουθούσα τις στιλιστικές υπερβολές της εκάστοτε εποχής -σύμπαν, σε παρακαλώ να μη γυρίσουν ποτέ ξανά στη μόδα τα χαμηλοκάβαλα τζιν-!

Μέχρι σήμερα, η πιο αγαπημένη στιγμή της ημέρας είναι όταν ανοίγω τη ντουλάπα μου για να διαλέξω το outfit που με εκφράζει περισσότερο, εκείνο που ταιριάζει στη διάθεσή μου, ή εκείνο που πολλές φορές, θα μου εξασφαλίσει την αυτοπεποίθηση που δε μπορώ να βρω μόνη μου.

Ξέρεις τι ΔΕ σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή;

Τι θα περάσει από το μυαλό του οποιουδήποτε άνδρα μόλις με δει.

Όταν τις προάλλες κάποιος μου είπε πως διαλέγοντας το crop top που φόρεσα στη δουλειά, σίγουρα σκέφτηκα ότι αυτό θα με έκανε σέξι, ήθελα να γελάσω και στην πραγματικότητα, αυτό έκανα, εξηγώντας του ταυτόχρονα πως για μένα μεγαλύτερη αξία θα είχε να πάρω ένα κομπλιμέντο από μία γυναίκα παρά ένα αποχαυνωμένο ανδρικό βλέμμα που θα με «έγδυνε» χωρίς να με ακουμπά.

Ζούμε σε μία εποχή που φωνάζουμε διαρκώς, για να εξασφαλίσουμε ελευθερία και προστασία στις γυναίκες και όμως, σε κάτι τέτοιες μικρές στιγμές είναι που σκέφτομαι πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος.

Όταν μέσα στο μυαλό ενός άνδρα, το ντύσιμο μίας γυναίκας έχει επιλεχθεί και «στηθεί» με κύριο γνώμονα να τραβήξει τη δική του προσοχή, είναι αναμενόμενο πόσο εύκολα θα κάνει τη μεταπήδηση στη σκέψη πως αυτή η γυναίκα είναι «εύκολη», πως αυτή τη γυναίκα «μπορώ να την ακουμπήσω», πως αυτή η γυναίκα «με προκαλεί με το μίνι φόρεμά της».

Ας ξεκαθαρίσουμε επομένως κάτι και θέλω να εντυπωθεί καλά στο μυαλό μας: Καμία γυναίκα δεν επιλέγει το ντύσιμό της με βάση το τι θα σκεφτούν οι άνδρες όταν την δουν να περπατά στο δρόμο.

Ίσως να μην πιστεύεις εμένα, όμως σίγουρα μπορείς να πιστέψεις έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12.000 κατοίκους της Βρετανίας, η οποία με τεράστια ακρίβεια έδειξε πως οι γυναίκες επιλέγουν το ντύσιμό τους με βάση την αυτοπεποίθηση (58%), την ευτυχία (40%) ή την ενδυνάμωσή τους (16%).

Και ξέρεις τελικά, ποιοι αποφασίζουν τι θα φορέσουν με βάση αυτό που σκέφτονται οι άλλοι;

Οι άνδρες! Αυτοί φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από το τι εικόνα θα αφήσουν στον απέναντι, ειδικά στον χώρο εργασίας.

Επομένως όχι, ως γυναίκα δε σκέφτομαι το λεγόμενο male gaze όταν αποφασίζω τι θα φορέσω. Δεν είναι σκοπός μου να κεντρίσω αυτό το βλέμμα και η μόνη στιγμή που το σκέφτομαι, είναι όταν με κάνει να φοβάμαι και να αισθάνομαι άβολα, καλύπτοντας τα πόδια μου στο πίσω κάθισμα ενός ταξί.

Written by Αθανασία Αντωνοπούλου

Radio presenter, Creative mind, Social media gal & Proud Aries

“Όταν φτάσεις στο σημείο όπου δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις κανέναν, εκεί ξεκινά η ελευθερία σου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Call me a Superwoman!

Στρες Alert!