in

#GineAnthropos: Η αφορμή

16.07.2021.

Η 26χρονη Γαρυφαλλιά Ψαρράκου ανασύρεται νεκρή από τη θάλασσα στη Φολέγανδρο. Ο σύντροφός της ομολογεί ότι εκείνος τη δολοφόνησε. Γυναικοκτονία! Άλλη μία που συμπληρώνει τη λίστα των περιστατικών συντροφικής βίας που σφραγίστηκαν με θάνατο.

Η Γαρυφαλλιά είναι η φίλη μας, είναι η αδερφή μας, η κόρη μας, είναι εμείς. Έκανε το απόλυτα σύνηθες, ένα ταξίδι με τον επί ένα χρόνο σύντροφό της.

Εκείνος, «επειδή χάλασε η φάση» και «εκείνη γκρίνιαζε», «έχασε τον έλεγχο». Δικαιολογίες που έδωσε ο ίδιος για την αποτρόπαια πράξη του και δε θα έπρεπε να ξεστομίζονται εν έτει 2021!

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η απόλυτη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν υπάρχει.

Οι περισσότεροι άντρες έχουν μεγαλώσει με τη νοοτροπία πως η δύναμη και η κυριαρχικότητα είναι χαρακτηριστικά του αρσενικού φύλου, ενώ αντίστοιχα η υποταγή και η παθητικότητα του γυναικείου.

“Οι άντρες δεν κλαίνε”, “Μην κάνεις σαν κοριτσάκι” , “Αφού σε χτύπησε, χτύπα τον και εσύ”, “Άστον αυτόν, αφού τον ξέρεις, έτσι κάνουν οι άντρες”, “Μην ασχολείσαι, είναι δουλειά για άντρες”.

Φράσεις που όλοι έχουμε ακούσει ή ακόμα και πει κάποια στιγμή στην ζωή μας χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το μήνυμα που κρύβεται πίσω. Φράσεις που οδηγούν πολλούς ανθρώπους να φέρονται με ανάλογο τρόπο.

Έτσι αυτή η συμπεριφορά ποτίζει την ψυχή του ανθρώπου και καταλήγει να γίνεται κομμάτι της προσωπικότητάς του, χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει. Όταν πια παγειωθεί τόσο που δε μπορεί να αλλάξει οι συνέπειες είναι μοιραίες.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κοινωνία που θα αναγνωρίζει και θα απορρίπτει τη βία σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, από όπου και αν προέρχεται.

Μια κοινωνία στην οποία το να είσαι βίαιο άτομο δε θα σε εξυψώνει.

Μία κοινωνία που θα εκπαιδεύει τα παιδιά της σε έννοιες όπως η αγάπη, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση.

Θα φροντίζει να τιμωρεί αλλά ταυτόχρονα να σωφρονίζει τους δράστες. Θα βοηθά τα θύματα να ανακάμψουν ψυχικά, σωματικά και κοινωνικά. Δε θα κλείνει τα μάτια.

Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ανθρώπους, με άλφα κεφαλαίο!

#GineAnthropos


Το 1ο συνέδριο #GineAnthropos: Η εξάλειψη της βίας είναι καθήκον όλων μας, υπό την αιγίδα του CSI Institute και της Περιφέρειας Αττικής θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19.00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς».

Στο Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν ως ομιλητές καταρτισμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του CSI Institute, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι στόχοι και οι δράσεις της πρωτοβουλίας, ενώ θα ανακοινωθεί επισήμως και το όνομα της Πρέσβεως της εκστρατείας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα προβληθεί για πρώτη φορά το video clip με το τραγούδι «Γαρύφαλλο στην άμμο» που συνέθεσε ο μουσικός, Αντώνης Αγγελίδης αποκλειστικά για την εκστρατεία, ενώ οι συμμετέχοντας θα έχουν την ευκαιρία να δουν την εικαστική έκθεση του Δημήτρη Αστερίου «Ματωμένα πορτρέτα», με προσωπογραφίες ανθρώπων που έδωσαν μάχη, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξ’ αιτίας του φύλου, της φυλής, της καταγωγής ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προβούν εγκαίρως σε δωρεάν κράτηση θέσης μέσω του site www.gineanthropos.gr.

Όλ@ μαζί για ένα παρόν και μέλλον πιο ελεύθερο, πιο όμορφο, πιο δίκαιο… μπορούμε!

Όλ@ μαζί θα φέρουμε την Αλλαγή!

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Σήμερα πεθαίνει ο φασισμός

Δε γίνεται να συμπαθώ κάθε γυναίκα που γνωρίζω, αλλά…