in ,

Φοβάσαι τη σύγκρουση; Πάρ’ το αλλιώς!

Η σύγκρουση δεν είναι λογομαχία.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η σύγκρουση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας

…και παρόλο που για πολλούς είναι σα διαδικασία ένα με το πετσί τους, υπάρχει και μια άλλη μεγάλη ομάδα ανθρώπων που κακά τα ψέματα, την αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι.

Σήμερα, θα μιλήσουμε για τη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων. Αυτών με το λιβάνι (!).

Αυτών που, δυστυχώς, παραβλέπουν το ψυχικό κόστος της μη συμμετοχής τους σε μια σύγκρουση, καταπίνουν τα συναισθήματά τους και η πάλη με το μέσα τους στα χρόνια έγινε συνήθεια.

Αυτών που επιλέγουν να υπομείνουν μια επώδυνη για τους ίδιους κατάσταση από το να ορθώσουν ανάστημα και να υπερασπιστούν τη θέση τους.

Αυτών που μυήθηκαν να σερβίρουν απλόχερα «Ναι σε όλα», μη σκεπτόμενοι ότι η ατάκα αυτή δυστυχώς, λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην προσωπικότητά τους.

Αυτών που στο κούτελο αναγράφεται το περίφημο «Καλό παιδί».

Αν ανήκεις κι εσύ στη δεύτερη κατηγορία,

…πριν συνεχίσουμε, στο ορκίζομαι με όλη μου την καρδιά, δεν είσαι η μόνη και ειλικρινά εύχομαι η προσέγγισή μου να σε κάνει να το «πάρεις αλλιώς». Είσαι έτοιμη;

Αν γκουγκλάρεις «σύγκρουση» στο διαδίκτυο –σε προκαλώ!– θα σου εμφανιστούν ένα κάρο άρθρα για το πώς να αποφεύγεις τις συγκρούσεις.

Πολλοί συνάδελφοί μου μάλιστα, προσφέρουν tips (!) με περίτεχνες «τεχνικές» για το πώς να ελιχθείς και να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα με το να μην εμπλακείς. Χμμμ… Error! Δε θα το σχολιάσω…

Πάμε να το πάρουμε λίγο αλλιώς;

Η σύγκρουση δεν είναι λογομαχία. Η σύγκρουση δεν συνεπάγεται με ένταση, καπνούς που βγαίνουν από τα αυτιά, φωνές και τσιρίδες. Η σύγκρουση δεν έχει απόλυτο σκοπό και μόνο έναν, δηλαδή έναν νικητή και ένα χαμένο.

Η σύγκρουση είναι Επικοινωνία. Και μάλιστα, είναι μια σπουδαία έκφανσή της, στην οποία μπορείς να μάθεις να εξασκείς πολύ σημαντικές δεξιότητες (soft skills) οι οποίες θα σε κάνουν καλύτερη μέσα κι έξω σου. Αν μπεις στο παιχνίδι!

Ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες; Το να ακους ουσιαστικά τον συνομιλητή σου (ενεργητική ακρόαση), το να προσπαθείς να μπεις στη θέση του και να κατανοήσεις την πλευρά του (ενσυναίσθηση) και τέλος, να μάθεις να υποστηρίζεις τη δική σου θέση και να συνδιαλέγεσαι με αρμονία (κυριότητα).

Είδες πόσα πράγματα μπορείς να καλλιεργήσεις μέσα από μια υπέροχη σύγκρουση;

Ειλικρινά, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν διάλογο με δύο, τρία, τέσσερα, όσα διαφορετικά μέρη που κλίνεσαι να ΜΑΘΕΙΣ μέσα από αυτά, κυρίως πράγματα για τον εαυτό σου. Πράγματα που θα σε εξελίξουν.

Και τώρα, θέλω να σου χαρίσω ένα ερώτημα και να το πάρεις μαζί σου και να το σκεφτείς: «Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο; Να μπω, ή όχι σε μια σύγκρουση;».

Κι επειδή στην επικοινωνία δεν υπάρχουμε μόνο εμείς, αλλά και οι άλλοι που ενδεχομένως δεν έχουν το growth mindset το δικό μας και θέλουν απλά να μας «πικάρουν» και να μας προκαλέσουν, πάρε κι αυτό το ερώτημα για όταν χρειαστεί και δώσ’ το:

«Τελικά… θέλεις να έχεις δίκιο, ή να νιώθεις ευτυχισμένος»;

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Εθισμός στις ειδήσεις: Ένα παγκόσμιο φαινόμενο με συνέπειες τραγικές

Ό,τι πιο τοξικό μπορείτε να κάνετε σε μια σχέση