in ,

Αφήστε με να κοιμηθώ σαν άνθρωπος

Ανέκαθεν έλεγα ευλογημένους τους ανθρώπους που είχαν τον ύπνο στο τσεπάκι.

Εάν ήμουν Στρουμφάκι, θα ήμουν ο Χουζούρης. Όχι όχι, δεν καταλαβαίνεις. Δεν το λέω έτσι απλά, για να γελάσουμε, αλλά γιατί πραγματικά δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για μένα από τον ύπνο. Η στιγμή που πέφτω να κοιμηθώ κάθε βράδυ, είναι μία στιγμή απόλυτης και ολοκληρωτικής ευτυχίας!

Θυμάσαι σε ένα επεισόδιο στα “Φιλαράκια” που είχαν ρωτήσει τον Joey τι θα επέλεγε ανάμεσα στο σεξ και το φαγητό; Και εκείνος είχε απαντήσει πως του ήταν δύσκολο να καταλήξει σε ένα; Ε, για μένα ο ύπνος είναι ξεκάθαρα στην κορυφή με τις προτεραιότητές μου και μόνιμη επιλογή σε οποιοδήποτε δίλημμα. Σεξ; WHO CARES ABOUT THAT;!

Η Dakota Johnson πριν μερικές εβδομάδες, είχε δηλώσει πως τις φορές που δεν έχει τίποτα να κάνει και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο αυστηρό ωράριο εργασίας και στενά χρονικά περιθώρια να την κυνηγάνε, μπορεί να κοιμηθεί μέχρι και 14 ώρες μέσα σε μία ημέρα. Και όλοι έπεσαν να τη φάνε!

Εάν ρωτάς εμένα, απλά τη ζήλεψα και καθόλου δεν καταλαβαίνω την κατακραυγή που υφίστανται τα άτομα που αγαπάνε τον ύπνο. Ενοχλούμε κανέναν που θέλουμε να είμαστε στο κρεβατάκι μας; Τι μύθος είναι αυτός πως χάνεις έτσι τη ζωή σου; Δεν πάμε όλοι με τον ίδιο ρυθμό και δε στοχεύουμε όλη στην ίδια ζωή!

 

Η σχέση μου με τον ύπνο δεν ήταν πάντα ειρηνική και έτσι, νιώθω πως τώρα αναπληρώνω τα κενά. Όταν ήμουν νεότερη, υπέφερα από πραγματικά πολύ έντονες αϋπνίες και πάντα ζήλευα την αδερφή μου που ήταν ικανή να κοιμηθεί ακόμα και όρθια περιμένοντας στην ουρά του σούπερ μάρκετ. Ανέκαθεν έλεγα ευλογημένους τους ανθρώπους που είχαν τον ύπνο στο τσεπάκι.

Χρειάστηκε πολύ ψάξιμο, πολλές δοκιμές και συνεχή εκπαίδευση, για να φτάσω πλέον στο σημείο να μπορώ να κοιμάμαι σαν άνθρωπος, οπότε ναι, πολλές φορές θα το προτιμήσω από το να πάω και να ξημερωθώ σε socializing που θα μου αδειάσει τις μπαταρίες.

Τώρα έχω και διαφορετικά είδη ύπνου: αυτόν του ΣΚ που είναι λες και πέφτεις σε χειμερία νάρκη, γιατί λανθασμένα πιστεύεις πως θα αναπληρώσεις τον ύπνο που έχασες μέσα στην εβδομάδα· αυτόν που επηρεάζεται από τις ορμόνες περιόδου, γιατί δεν έχεις αντοχή να κάνεις το οτιδήποτε, ούτε καν να ξεμυτίσεις από το σπίτι για το σούπερ μάρκετ που λέγαμε πιο πάνω· και φυσικά, τον ύπνο της κατάθλιψης, εκεί που δεν είσαι καλά και μέχρι να βρεις την όρεξη και να πάρεις την απόφαση να λύσεις το πρόβλημά σου, προτιμάς να κάνεις ότι δεν υπάρχει, γυρνώντας πλευρό.

Τώρα πλέον, έχω και μία σειρά από tips ύπνου και όχι τα κλασικά, τύπου “πιες ένα ποτήρι ζεστό γάλα”. Διαλογισμός, white noise, προετοιμασία με χαμηλό φωτισμό και μακριά από οθόνες, καλή θερμοκρασία δωματίου, ένα πόδι μέσα-ένα πόδι έξω από το πάπλωμα και κυρίως, όταν έχω εφιάλτες, σκέφτομαι παιδικά καρτούν, για να μπορέσει πάλι να με πιάσει ο ύπνος.

Και φυσικά, εκπαιδεύω το σώμα μου να πηγαίνει μόνο του για ύπνο και να ξυπνάει επίσης μόνο του, ακόμα και λίγο πριν το επίσημο ξυπνητήρι. Ακόμα και εάν το κάνει τα ΣΚ που στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Όμως χρειάζομαι ίδια ώρα να πέσω για ύπνο, ίδια ώρα να ξυπνήσω και – ΠΡΟΦΑΝΩΣ – δεν υπάρχει κάτι λιγότερο από 7-8 ώρες για μένα (υπό φυσιολογικές συνθήκες). Οριακά με λες και συνταξιούχα. Στο instagram δε με βρίσκεις στα DM μετά τις 10 το βράδυ!

Αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάζουν τον ύπνο τους και το περηφανεύονται κιόλας, πως αντέχουν μόνο με τέσσερις ώρες ύπνου, εγώ να ξέρεις τους λυπάμαι και βρίσκω τη συνήθειά τους βαθιά προβληματική, γιατί στο τέλος, δε θα μπορεί το μυαλό να ακολουθήσει το σώμα και τούμπαλιν. Εκτός εάν είσαι νέος/α γονέας, δεν υπάρχει λόγος να μην κοιμάσαι.

Άντε και εάν είσαι στα πρώτα ντουζένια. Μέχρι εκεί.

Και θα σε αφήσω με το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα και πάρ’ το από έναν άνθρωπο που οριακά δεν έχει καταφέρει ποτέ να ξεκουραστεί με άλλον δίπλα στο κρεβάτι (γκόμενο πάντα): όταν μπορείς να κοιμηθείς με έναν άνθρωπο ή όταν αρχίζεις να νυστάζεις ενώ περνάτε χρόνο μαζί, είναι η απόλυτη απόδειξη πως αισθάνεσαι ασφαλής μαζί του.

Τώρα ξέρεις πώς θα γιορτάσω τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου!

ZzzzZZZzz…

Written by Αθανασία Αντωνοπούλου

Radio presenter, Creative mind, Social media gal & Proud Aries

“Όταν φτάσεις στο σημείο όπου δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις κανέναν, εκεί ξεκινά η ελευθερία σου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε;

Γιατί οι ασκήσεις μπροστά στον καθρέφτη λειτουργούν;