Αυτή την εβδομάδα σκέφτηκα να σου γράψω για το πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος με τον εαυτό μας. Στις μέρες μας, είναι δύσκολο να περάσουμε χρόνο με εμάς γιατί είναι αρκετά τα όσα μας διασπούν την προσοχή. Τελικά, καταλήγουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη παρά… στον καθρέφτη μας και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν πολλές υπέροχες ασκήσεις σύνδεσης με τον εαυτό μας μπροστά σε καθρέφτη.
Δυσκολευόμαστε πολύ να μείνουμε μόνοι μας με τον εαυτό μας
Ξέρω πάρα πολλούς ανθρώπους που όχι μόνο δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους, αλλά δυσκολεύονται να μείνουν ακόμα και σε ένα χώρο με ησυχία, δηλαδή στο σπίτι τους έχουν πάντα την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο να παίζει ακόμη κι όταν κοιμούνται. Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι είμαστε μέσα μας γεμάτοι από υποσυνείδητους φόβους και ανασφάλειες που αντί να τα αντιμετωπίσουμε, τα βάζουμε στο mute για να μην τα ακούμε ούτε εμείς οι ίδιοι.
Η Αμερικανίδα συγγραφέας παρακίνησης Louise Hay, είχε γράψει πολλές ασκήσεις αυτογνωσίας και σύνδεσης με τον εαυτό μας μπροστά στον καθρέφτη, όπως:
- Όταν ξυπνάς το πρωί κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και μίλησέ του όμορφα. Πες του «σήμερα είναι μια υπέροχη ημέρα και θα τα καταφέρουμε!»
- Όταν βιώνεις ένα δύσκολο συναίσθημα, θυμό, λύπη, θλίψη πήγαινε μπροστά στον καθρέφτη και αναγνώρισε στον εαυτό σου το συναίσθημά του, πες: «Είμαι θυμωμένος γιατί ένιωσα αδικία. Με ακούω, εγώ αναγνωρίζω το συναίσθημά μου». Αλλά ακόμη και στα θετικά συναισθήματα πήγαινε μπροστά στον καθρέφτη σου και πες: «Πόσο χαρούμενος είμαι! Τα κατάφερα! Μπορώ να κάνω τα πάντα!»
- Μείνε μπροστά στον καθρέφτη και παρατήρησε τον εαυτό σου. Παρατήρησε τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σου για σένα όσο σε κοιτάζεις. Χαμογέλασε στον εαυτό σου. Όσο εσύ βλέπεις τον εαυτό σου να χαμογελάει προγραμματίζεις το υποσυνείδητό σου ότι θα συμβούν για εσένα θετικές καταστάσεις.
Ο σκοπός των ασκήσεων
Ο σκοπός των ασκήσεων μπροστά στον καθρέφτη είναι να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σου μέσω ενός συνόλου νευρώνων που λέγονται μιμητικοί νευρώνες, οι οποίοι όπως λέει και το όνομα τους μιμούνται ασυνείδητα αυτό που κάνει ο απέναντι. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε κάποιον να κλαίει πολλές φορές βουρκώνουμε, ή όταν κάποιος ξεκαρδίζεται στα γέλια μετά από λίγο συμβαίνει και σε εμάς.
Ο υποσυνείδητος νους δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν το άτομο απέναντι είσαι εσύ στον καθρέφτη ή κάποιος άλλος γιατί κατανοεί σε συναισθηματική γλώσσα, δηλαδή καταλαβαίνει ότι εκείνη τη στιγμή εσύ είσαι σε περιβάλλον χαράς ακόμη κι αν το προκαλείς εσύ στον καθρέφτη σου.
Βλέπεις λοιπόν πως ο χρόνος με τον εαυτό σου είναι τόσο σημαντικός γιατί χτίζεις σχέση μαζί του. Εάν συνεχώς βάζεις ενδιάμεσα παρεμβολές όπως κινητό, τηλεόραση, ραδιόφωνο δεν προλαβαίνεις να αφήσεις χώρο για να νιώσεις εσένα.
Δοκίμασε να φας χωρίς να βλέπεις κάτι παράλληλα, εστίασε στο φαγητό σου, δοκίμασε για λίγο να αφήσεις το κινητό και μείνε στην ησυχία, σκέψου εσένα και το μέλλον σου και πώς θα ήθελες να είναι.
Διοχέτευσε την ενέργεια σου στοχευμένα και πήγαινε και μπροστά στον καθρέφτη σου για να το κάνεις ολοκληρωμένα!
GIPHY App Key not set. Please check settings