in ,

Από τη στοχοθεσία στην υλοποίηση έξι στάδια δρόμος

Ποιά εργαλεία χρειάζεσαι για κάθε στάδιο;

Όταν θέλουμε να υλοποιήσουμε έναν στόχο, είναι σημαντικό να ξέρουμε όλα τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε αλλά και τα ψυχολογικά στάδια που πιθανώς θα περάσουμε μέχρι την επίτευξή του.

Εάν δεν μας έχουν εξηγήσει τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε, ίσως να νομίζουμε πως εμείς είμαστε το πρόβλημα που δεν πετυχαίνουμε έναν στόχο αλλά δεν σκεφτόμαστε πως ίσως να μην έχουμε κατανοήσει επαρκώς τα εργαλεία που χρειάζονται για να τον υλοποιήσουμε.

Έτσι, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να συνδέσει λογικά τα βήματα που γίνονται και συχνά μπορεί να νιώθουμε πως χάνουμε τον στόχο μας επειδή η διαδικασία μπορεί να έχει διακυμάνσεις. Πάμε να σου εξηγήσω αναλυτικότερα τί εννοώ…

Φαντάσου πως έχεις ένα στόχο που σε κάνει πολύ χαρούμενο

Τον θες πάρα πολύ, είναι κάτι πολύ σημαντικό για σένα. Το πρώτο πράγμα που το εγώ (ή αλλιώς ο εαυτός επιβίωσής σου) θα αρχίσει να σου λέει είναι πως είναι δύσκολο και πως ίσως δεν μπορείς να τα καταφέρεις.

Οι πρώτες σκέψεις πάντα θα είναι αρνητικές και αυτό συμβαίνει ως μηχανισμός προστασίας από μια επερχόμενη ματαίωση ή μια αποτυχία. Οτιδήποτε καινούριο για τον υποσυνείδητο νου μοιάζει απειλή εκτός κι αν τον μάθουμε διαφορετικά.

Εδώ, το εργαλείο που χρειάζεσαι είναι η αποφασιστικότητα.

Εάν είσαι αποφασισμένος να προσπαθήσεις τότε ο υποσυνείδητος νους θα πάρει ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις σου και θα αρχίσει να φέρνει στην επιφάνεια τρόπους για να σε ενθαρρύνει μέσω των σκέψεων και των συναισθημάτων σου και από εκεί που ήσουν στο «ίσως δεν μπορώ να το κάνω», πηγαίνεις στο «θέλω να το κάνω».

Όταν θα σιγουρευτείς πως θέλεις να το κάνεις, μετά θα αρχίσεις να ψάχνεις τρόπους που μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου και τότε θα είσαι στο στάδιο: «πώς να το κάνω;». Σε αυτό το στάδιο το εργαλείο που χρειάζεσαι είναι η διάκριση και η διερεύνηση.

Χρειάζεται να ψάξεις και να διακρίνεις τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να είναι βοηθητικοί για σένα και να τους γράψεις σε μια λίστα. Όταν συγκεντρώσεις στη λίστα σου τα βήματα που σου ταιριάζουν προχωράς στο στάδιο: «θέλω να δοκιμάσω».

Από εδώ και στο εξής ξεκινάει η δράση

Εδώ μπορεί να περάσεις πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις όπως απογοήτευση, τελειομανία, ματαίωση, ενθουσιασμό και πάλι ματαίωση ή απογοήτευση. Αυτό συμβαίνει γιατί καμία διαδικασία δεν είναι γραμμική αλλά εξελίσσεται πάντα πολυδιάστατα.

Το εργαλείο που χρειάζεσαι εδώ είναι η επιμονή, η υπομονή, η προσήλωση και η συνέπεια. Με όλες αυτές τις ποιότητες ακόμη κι αν δεν καταφέρεις αμέσως το μέγιστο σε όσα έγραψες στη λίστα σου δεν θα τα παρατήσεις. Να γνωρίζεις πως είναι μέρος της διαδικασίας και να απογοητευτείς και να μην τα καταφέρνεις με την πρώτη.

Μόλις αρχίσεις να δοκιμάζεις τρόπους επίτευξης του στόχου σου ακόμη κι αν δεν τους καταφέρεις όλους αμέσως, θα έχεις καταφέρει κάποιους από αυτούς και αυτό θα πάει στο επόμενο επίπεδο που είναι το: «μπορώ να το κάνω».

Φτάνει να καταφέρεις κάτι μικρό στην αρχή για να πάρεις θάρρος και να πιστέψεις πως τελικά δεν είναι και τόσο ακατόρθωτος ο στόχος σου. Μόλις το κατανοήσεις αυτό θα αρχίσεις να τολμάς ακόμα περισσότερο και έτσι στο τέλος θα τα καταφέρεις και θα φτάσεις στο τελικό στάδιο που λέγεται: «τα κατάφερα!».

Για να φτάσεις σε αυτό, το εργαλείο που θα χρειαστείς είναι η πίστη

Εάν δεν έχεις πίστη, απλά θα ανακυκλώνεις την προσήλωση, τη συνέπεια και τις υπόλοιπες ποιότητες που σου έγραψα παραπάνω. Η πίστη είναι αυτή που θα σε μεταφέρει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως για να πετύχεις ένα αποτέλεσμα θέλει να καλλιεργήσεις πολλές ποιότητες μέσα στη διαδικασία και να τις κατανοείς ως τα εργαλεία που θα σε πάνε στον προορισμό σου!

Είμαι σίγουρη πως αυτό το άρθρο ξεκαθάρισε τη σκέψη σου.

Καλές υλοποιήσεις!

Written by Ζωή Βασιλείου

Σύμβουλος-Εκπαιδεύτρια της Τεχνικής ThetaHealing®

«Heal the inside, the outside will follow»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Πόσα όνειρα χώρεσες μέσα σε ένα «πρέπει»;

Φροντίστε να παραμένετε ερωτικοί, όχι απαραίτητα ερωτευμένοι!