in ,

Φροντίστε να παραμένετε ερωτικοί, όχι απαραίτητα ερωτευμένοι!

Ό,τι αγγίζει η ερωτικότητα γίνεται μοναδικό.

Στη σημερινή εποχή αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προκλήσεις όσον αφορά τη φύση των σχέσεων. Με την αύξηση της ψηφιακής επικοινωνίας, η έννοια της ερωτικής σχέσης έχει αλλάξει δραματικά.

Οι πρώτες σπίθες της ερωτικής αίσθησης είναι αναμφίβολα μοναδικές. Αναζωογονούν τη φλόγα μέσα μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί.

Τι συμβαίνει με την τάση υπερκατανάλωσης των σχέσεων;

Υπάρχει μια έξαρση αναζήτησης ενθουσιασμού και ερωτικής διέγερσης με τίμημα την απώλεια της αυθεντικής και ουσιαστικής επαφής.

Οι άνθρωποι συχνά επιζητούν την επιβεβαίωση του εαυτού τους μέσα από την επιδίωξη συνεχών ερωτικών αναταράξεων, αγνοώντας την αξία της ηρεμίας στη σχέση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντί να επιδιώκουμε ασταμάτητα την απόλυτη διέγερση, θα μπορούσαμε να επιδιώκουμε την αυθεντική και βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μας και με τον σύντροφό μας.

Ίσως πραγματική πρόκληση να αποτελεί η διατήρηση του ερωτικού συναισθήματος, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δικής μας αυτονομίας.

Με ποιον τρόπο;

Με την ισορροπία μεταξύ του να αφήνουμε τον εαυτό μας να αναπτύσσεται δίπλα στον άλλον, χωρίς όμως να ξεχνάμε τους δικούς μας στόχους.

Με την ικανότητα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, χωρίς όμως να χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας.

Τι μας κάνει όμως ερωτικούς;

Να διατηρούμε την ένταση του πάθους και την αίσθηση της ζωντάνιας στη σχέση. Να αισθανόμαστε την παρουσία του συντρόφου μας χωρίς όμως να χάνουμε την δική μας ταυτότητα.

Ερωτικούς μας κάνει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και διαχειριζόμαστε τη ζωή και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο τρόπος που παλεύουμε, που δεν συμβιβαζόμαστε, που διεκδικούμε, που αντλούμε χαρά.

Ερωτικός είναι κάποιος πριν ερωτευτεί. Πριν συναντήσει το πρόσωπο το οποίο θα τον γοητεύσει.  Δεν γίνεται επειδή ένιωσε ακαταμάχητη έλξη για κάποιον. Είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του. Είναι επιλογή, είναι απόφαση ζωής.

Έτσι, μπορεί να πέτυχει και την ισορροπία μεταξύ της προσήλωσης στη σχέση και της διατήρησης της ατομικής ανεξαρτησίας.

Η ερωτικότητα δεν είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένα φύλα, ηλικίες ή κοινωνικά στερεότυπα. Αναπτύσσεται μέσα από την εξέλιξη της προσωπικότητας. Απαιτεί  ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια επικοινωνία και προάγει τη δημιουργία σχέσεων  με νόημα και βάθος.

Η ερωτικότητα είναι συνειδητή επιλογή. Είναι η αυθεντικότητα, η απλότητα, η αγνότητα.

Ότι αγγίζει η ερωτικότητα γίνεται μοναδικό

Δίνει χώρο στην καρδιά αλλά αξιοποιεί και τη λογική. Επιζητά τις διαχρονικές αξίες, καλλιεργείται με τις επιλογές φίλων και χτίζεται με την απαιτητική διεργασίας της μοναξιάς.

Οι ερωτικοί άνθρωποι παθιάζονται με τους στόχους τους, με την ομορφιά της ζωής, με τις επιθυμίες τους.

Μέσω της ερωτικότητας, εκφράζει κανείς  τον εαυτό του, αναζητά την αγάπη, την ένωση, την ευτυχία.

Ερωτικότητα είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ένταση των συναισθημάτων. Την ψυχραιμία του λογικού μας μυαλού που διαμορφώνει μια εμπειρία ερωτικής επαφής γεμάτη αλήθεια και ουσιαστική σύνδεση.

Εκείνοι που καλλιεργούν την ερωτικότητα, αντιλαμβάνονται την κάθε στιγμή ως ευκαιρία για να ανακαλύψουν κάτι νέο, να εμπνευστούν από τον κόσμο γύρω τους και να προάγουν τον εαυτό τους ένα βήμα παραπέρα.

Ο Δημήτρης Καραγιάννης, Ψυχίατρος και Συστημικός Ψυχοθεραπευτής λέει ότι: «Η παραίτηση από το να είστε ερωτικοί οδηγεί στην παραίτηση από την ίδια τη ζωή».

Γι’ αυτό φροντίστε να παραμείνετε ερωτικοί…  (και όχι απαραίτητα) ερωτευμένοι!

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Από τη στοχοθεσία στην υλοποίηση έξι στάδια δρόμος

Λένε πως ο πιο ηχηρός διάλογος γίνεται δια της Σιωπής