in ,

Παράλληλες ζωές: Όταν η ανυπαρξία του έρωτα σκοτώνει τη σχέση

Μπορεί η σχέση να παραμείνει άφθαρτη μέσα στο χρόνο;

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς, πως είναι δυνατόν μια σχέση να παραμείνει αναλλοίωτη και άφθαρτη;

Πως μια σχέση στείρου καθήκοντος μπορεί να είναι ελκυστική, όταν το μέτρο της ευτυχίας είναι η ικανοποίηση;

Σε μια εποχή άκρως καταναλωτική, η κατανάλωση αφορά μόνο τα υλικά αγαθά ή μήπως και τις σχέσεις;

Οι τριβές μέσα στα ζευγάρια σε μια μακροχρόνια σχέση είναι δεδομένες, καθώς καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιτακτικές και καθόλου ιδανικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Όταν μια σχέση δεν παράγει ενθουσιασμό, έκπληξη και θαυμασμό παύει να είναι ζωντανή. Βαλτώνει! Mέσα στον αμοιβαίο βάλτο της σχέσης δημιουργείται μια παράλληλη μοναξιά.

Ο σύντροφός σου είναι διαφορετικός και το ξέρεις

Τον έχεις επιλέξει για να σου προσφέρει αυτό που είναι και όχι αυτό που θα ήθελες να είναι. Θα έπρεπε να είσαι ανοιχτός στο να αφουγκραστείς και τη δική του άποψη για την ζωή.

Οι διαφωνίες μέσα στη σχέση επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών ανθρώπων όπου ο ένας δεν απορροφάται από τον άλλον.

Τι σημαίνει διαφωνία;

Σημαίνει ύπαρξη διαφορετικών φωνών. Οι μικρές διαφωνίες επιτρέπουν το μοίρασμα συναισθημάτων, αντιλήψεων, διαλόγου και επικοινωνίας.

Όταν μια σχέση είναι λειτουργική οι μικρές διαφωνίες την προάγουν, την οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων. Δεν την αφήνουν να βουλιάξει στην αποκλειστική αναφορά λαθών ο ένας του άλλου.

Σκοτώνει η σχέση τον έρωτα;

Δεν σκοτώνει η σχέση τον έρωτα άλλα η ανυπαρξία του έρωτα σκοτώνει τη σχέση.

Ο έρωτας δεν είναι στατικός. Εξελίσσεται και μεταβάλλεται καθώς οι άνθρωποι αναπτύσσονται και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της σχέσης, πολλές φορές ο ένας σύντροφος εξελίσσεται επαγγελματικά, κοινωνικά και πνευματικά, ενώ ο άλλος μπορεί να παραμένει σταθερός ή να μην έχει τις ίδιες απαιτήσεις από τον εαυτό του και τη ζωή. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη σχέση.

Η εξέλιξη είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη στη ζωή μας

Οι άνθρωποι αλλάζουν και αναπτύσσονται και αυτό  είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η αλλαγή αποτελεί πηγή σύγκρουσης στη σχέση.

Επιλέγω σύντροφο για σχέση ο οποίος θα μου επιτρέπει εγώ να αλλάζω μέσα στη σχέση και όχι να προσπαθώ να αλλάξω εκείνον.

Η τρυφερότητα, η κατανόηση, η θετική αύρα, η στήριξη και η ελευθερία αναδεικνύουν τη σχέση. Όταν λέμε ελευθερία δεν εννοούμε την αδιαφορία ή την νόμιμη διαφυγή σε τρίτους. Αντιθέτως εννοούμε μια σχέση η οποία ενισχύει τη δέσμευση άλλα όχι την υποχρέωση.

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας σέβεται τις ατομικές ανάγκες και επιθυμίες του άλλου, δίνοντας παράλληλα την υποστήριξη μέσα στη σχέση που προσφέρει φροντίδα και επιτρέπει τη διαμόρφωση αλλαγής χωρίς να την απαιτεί.

Η ικανότητα μιας σχέσης να αντέξει τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος, εξαρτάται από την επιθυμία  του ζευγαριού να παραμείνει μαζί.

Καμία σχέση δεν είναι αναλλοίωτη και άφθαρτη. Μια μακροχρόνια σχέση ή ένας γάμος σίγουρα περιέχει λάθη, φθορά, ένταση και πόνο. Με την απαραίτητη φροντίδα όμως, η σχέση  αυτή, μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή, να εδραιωθεί και να παραμείνει αλώβητη στο πέρασμα του χρόνου.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Hello resilience: Η Ψυχική Ανθεκτικότητα πιο επίκαιρη από ποτέ

Ημέρα Ψυχικής Υγείας: 7 αληθινές ιστορίες από τις Γυναίκες του Magicme