in ,

«Καλά εγώ φταίω για όλα, είναι δυνατόν;»

Τι είναι ακριβώς η προσωπική ευθύνη;

Όταν ακούτε την έννοια «ανάληψη προσωπικής ευθύνης» που πάει αυτόματα το μυαλό σας;

Να μαντέψω; Στο λάθος, στην υπαιτιότητα, στο φταίξιμο…

Ίσως για αυτό όταν ζητείται από τους ανθρώπους να αναλάβουν την ευθύνη για μια κατάσταση αντιστέκονται σθεναρά. Φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν.

Ποια είναι η πρώτη αντίδραση; «Καλά εγώ φταίω για όλα, είναι δυνατόν;». Φυσικά και δεν φταις εσύ για όλα. Έχεις όμως την ευθύνη για όλα όσα σε αφορούν.

Σκεφτείτε ένα απλό παράδειγμα…

Τον εαυτό σας μέσα στη σχέση σας. Τι κάνετε;

Κατηγορείτε τον σύντροφό σας και ζητάτε να αλλάξει συμπεριφορά.

Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει ποτέ, καθώς ο σύντροφός σας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα γεγονότα και περιμένει να αλλάξετε εσείς.

Άρα που καταλήγουμε; Ότι τίποτα δεν αλλάζει και η σύγκρουση διαιωνίζεται. Σωστά;

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και δημιουργούνται πολλά προβλήματα στη ζωή σας. Το οικογενειακό, το εργασιακό, το κοινωνικό περιβάλλον δεν μπορεί να είναι πάντα ιδανικό.

Ίσως πολλές φορές νιώθετε ότι καλείστε να επιβιώσετε σε ένα απρόσωπο περιβάλλον και αυτό σας δημιουργεί ένταση. Ίσως οι οικονομικές δυσκολίες, η ανασφάλεια, η απαξίωση σοβαρών αξιακών ζητημάτων σας προκαλούν δυσφορία.

Μέσα σε όλα αυτά, φυσικά δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή όλα θα αλλάξουν και θα γίνουν ευνοϊκά από μόνα τους. Επομένως, τι καλείστε να κάνετε;

Να συμπεριφερθείτε ως ώριμοι άνθρωποι και πολίτες και να συμβάλλετε, με την ανάληψη της προσωπικής σας ευθύνης.

Τι είναι ακριβώς η προσωπική ευθύνη;

Eίναι ο έλεγχος και η αναγνώριση των δράσεων, των αποφάσεων και των συμπεριφορών σας, καθώς και οι επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτές.

Συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση ότι είστε υπεύθυνοι για τις επιλογές σας και τις πράξεις σας και ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειές τους, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές.

Είναι ένας ρόλος που δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλους.

Ο καθένας από εμάς έχει την εξουσία να επηρεάζει τον εαυτό του και τον κόσμο του, μέσω των πράξεών του. Αυτή η εξουσία είναι ακριβώς αυτό που καθιστά την προσωπική ευθύνη προϋπόθεση για την ελευθερία.

Οι δικαιολογίες, σας στερούν την δυνατότητα να αλλάξετε την κατάσταση και σας οδηγούν στην παραίτηση.

Τι σημαίνει παραίτηση; Έλλειψη ελευθερίας

Ο Φρόιντ είχε πει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης».

Η γκρίνια και τα μόνιμα παράπονα « Όλοι έτσι είναι», «Εγώ δεν φταίω σε τίποτα», «Δεν υπάρχει καμία ελπίδα», «Οι άλλοι μας κατευθύνουν», δεν σας βοηθούν. Και όχι μόνο δε σας βοηθούν άλλα σας οδηγούν να ενεργείτε σαν να είναι η μοναδική σας κατεύθυνση.

Συνειδητοποιήστε τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις και οι επιλογές σας επηρεάζουν τη ζωή σας και το περιβάλλον σας. Αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την αντίδρασή σας σε κάθε τι που έχετε να διαχειριστείτε.

Να θυμάστε ότι η ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο δίκαιου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Workshop ALERT: «Οι 5+1 γλώσσες της αγάπης» την Κυριακή 21/1

Έτος δύναμης το 2024: Έναρξη με Νέα Σελήνη στον Αιγόκερω