in ,

Μέσα σου είσαι περισσότεροι από ένας άνθρωποι

Σου είπε ποτέ κανείς να ψάξεις για τη δική σου φωνή;

Όταν ένα παιδί γεννιέται δεν γνωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν έχει προκαταλήψεις, δεν διαθέτει κριτήρια, ούτε κρίση. Γεννιέται ως μια μοναδική προσωπικότητα, είναι έτοιμο να σχηματίσει τον προσωπικό του χαρακτήρα.

Μεγαλώνοντας όμως μέσα του… αναπτύσσονται περισσότεροι από ένας άνθρωποι.

Τι σημαίνει αυτό;

Εάν μείνεις ήρεμος και εστιάσεις στις σκέψεις σου θα ακούσεις σίγουρα πολλές φωνές. Φωνές που γνωρίζεις πολύ καλά. Τη φωνή της μαμάς σου, του μπαμπά σου, της γιαγιάς σου, της δασκάλας σου.

Φωνές που συνωστίζονται μέσα σου και δεν σε αφήνουν να βρεις τη δική σου φωνή. Εκείνο που σου δίδασκαν ήταν να υπακούς. Να λες «ναι» σε ότι λένε οι μεγάλοι.

Είχες ποτέ την ελευθερία να ακουστούν οι δικιές σου απόψεις;

Σου είπε ποτέ κανείς να ψάξεις για τη δική σου φωνή; Μάλλον όχι.

Για το λόγο αυτό η φωνή σου έμεινε υποταγμένη. Οι άλλες φωνές ήταν πιο δυνατές και επιτακτικές. Ήταν διαταγές και εσύ τις ακολουθούσες.

Ίσως παρά τη θέλησή σου. Ακόμα κι αν δεν είχες καμία διάθεση να τις ακολουθήσεις, δεν το είπες.

Σου μάθανε ότι για να είσαι αρεστός και αποδεκτός πρέπει να είσαι υπάκουος.

Υπάρχει ένα ολόκληρο πλήθος που σε τρελαίνει επειδή η μια φωνή λέει «κάνε αυτό», μια άλλη λέει  «μην το κάνεις αυτό» Φυσικά η δική σου φωνή απουσιάζει!

Αν θέλεις να είσαι ανεξάρτητος και να απαλλαγείς από όλες αυτές τις συγκρούσεις με τις εσωτερικές  φωνές, θα πρέπει να τις αποσύρεις. Δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκουν, σημασία έχει ότι δεν είναι δικιές σου.

Οι γονείς και οι παππούδες μεταβιβάζουν στα παιδιά τους τη δική τους εμπειρία. Πιστεύουν ότι θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο σοφά, όμως κάνουν λάθος. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν τον αυθορμητισμό του παιδιού, τη συνείδησή του και την ικανότητα να σταθεί στα πόδια του.

Το παιδί θα αντιμετωπίσει καινούριες καταστάσεις και είναι απαραίτητο να έχει μια νέα συνείδηση ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Ο Bruce Lipton, με το έργο του “Η Βιολογία της Πεποίθησης“, προσφέρει μια εναλλακτική προοπτική για την κατανόηση του πώς επηρεάζουν οι πεποιθήσεις μας τη ζωή μας.

Σύμφωνα με τον Lipton, οι πεποιθήσεις μας έχουν βαθιές επιδράσεις στη βιολογία μας. Το DNA μας δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την υγεία μας. Οι συνήθειες, ο τρόπος σκέψης και οι πεποιθήσεις μας επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων μας και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και την υγεία μας.

Μείνε σιωπηλός κ βρες τον εαυτό σου. Όταν τον βρεις, αποκομμένο από το παρελθόν, θα αισθανθείς δυνατός και αυθεντικός. Μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι μιλάνε για τις παλιές καλές εποχές. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να μάθουμε τη γλώσσα του μέλλοντος.

Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η απελευθέρωσή μας από την επιρροή του παρελθόντος, ώστε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ανθίσει στο φως του μέλλοντος.

Όπως είχε πει και ο Τσάντρα Μοχάν Ζαίν, «Δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλον τον κόσμο. Απλά άλλαξε τον εαυτό σου. Έτσι θα έχεις ξεκινήσεις να αλλάζεις τον κόσμο επειδή είσαι και εσύ μέρος του».

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

vres_to_kentro_sou_synaisthimatiki_aytorrythmisi_i_emfyti_dynami_sou

Συναισθηματική αυτορρύθμιση: Η έμφυτη δύναμή σου

Τέρμα τα αστεία: Το 2024 «ποντάρεις» σε εσένα!