in ,

Ας απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τη σκιά της σύγκρισης!

Στόχος δεν είναι να είμαστε καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον.

Η σύγκριση είναι μια ύπουλη μολυσματική νόσος που διαποτίζει την κοινωνία και διαβρώνει την πνευματική μας ευημερία.

Στο βιβλίο “The Art of Comparison: How to Stop Comparing Yourself to Others and Start Living in Harmony with Who You Really Are” ο Robyn Wahlgast, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ξεκινά από την παιδική μας ηλικία, όταν οι γονείς προκειμένου να μας κινητοποιήσουν, μας συγκρίνουν με άλλα παιδιά, κάτι το οποίο μας συνοδεύει σαν σκιά σε όλη την πορεία της ζωή μας.

Όταν κάποιος αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον σύγκρισης αναπτύσσει ένα αίσθημα ευάλωτης αυτοεκτίμησης. Ανεξαρτήτως προσπαθειών και επιτευγμάτων, πάντα αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετά καλός, γιατί πάντα υπάρχει κάποιος άλλος που φαίνεται να έχει πετύχει περισσότερα ή να είναι καλύτερος.

Όταν για παράδειγμα τα παιδιά παίρνουν καλούς βαθμούς στο σχολείο και πηγαίνουν χαρούμενα στους γονείς τους, οι γονείς, αυτό που ρωτούν είναι για τους βαθμούς των συμμαθητών τους.

Η ανασφάλεια που τους δημιουργεί αυτή η συμπεριφορά, τα συνοδεύει μέχρι την ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας ακόμα και τις επαγγελματικές τους επιλογές, τις σχέσεις τους και την ευημερία τους.

Εκτός από την αυτοκαταστροφική επίδραση στην αυτοεκτίμηση, η σύγκριση δημιουργεί ένα μόνιμο άγχος εξετάσεων. Η ζωή γίνεται μια συνεχής ανταγωνιστική κούρσα, όπου κάθε επίτευγμα αντιμετωπίζεται ως μια νέα ευκαιρία για αυτοαξιολόγηση. Κυριαρχεί ο πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, όπου η νίκη δεν είναι ποτέ απόλυτη και η αίσθηση της αδικίας είναι μόνιμα παρούσα.

Στόχος δεν είναι να είμαστε καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον

Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να γίνουμε καλύτεροι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάθε άτομο έχει τα δικά του μοναδικά χαρίσματα. Η πραγματική ευτυχία προέρχεται από την αίσθηση επίτευξης των δικών μας στόχων και της αυτοπεποίθησης.

Επομένως, η πραγματική πρόκληση είναι να εστιάσουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη και ευτυχία, αντί να επικεντρωνόμαστε στη σύγκριση με άλλους. Κάθε ένας από εμάς έχει τη δική του μοναδική πορεία και το δικό του ρόλο στον κόσμο. Μόνο όταν αναγνωρίσουμε και αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας με σεβασμό προς τον εαυτό μας, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.

Η υγιής αρνητική στάση έναντι της σύγκρισης δεν σημαίνει απαραίτητα εφησυχασμό ή αποδοχή της μετριότητας. Αντιθέτως, αποτελεί έναν τρόπο να εστιάσουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συγκρίσεις.

Η υγιής αρνητική στάση στη σύγκριση

Είναι η αναγνώριση ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τις δικές του δυνατότητες και τα δικά του ταλέντα. Αντί να αφιερώνουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας στο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να βελτιωθούμε με τον δικό μας ρυθμό και τις δικές μας προτεραιότητες.

Συνεπώς, η υγιής αρνητική στάση στη σύγκριση μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ένα θετικό και εποικοδομητικό σύνολο αξιών και προσεγγίσεων προς τη ζωή, όπου η ευτυχία και η επιτυχία ορίζονται από τον εαυτό μας και όχι από τις εξωτερικές προσδοκίες.

Ας απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τη σκιά της σύγκρισης. Ας εστιάσουμε στην προσωπική μας ικανοποίηση και ευτυχία, αναπτύσσοντας τις δυνατότητές μας με σεβασμό και αγάπη προς τον εαυτό μας.

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Γιατί οι ασκήσεις μπροστά στον καθρέφτη λειτουργούν;

Σήμερα γιορτάζω μαζί με όλους όσους αγαπούν την αστρολογία