in ,

LoveLove

Σήμερα γιορτάζω μαζί με όλους όσους αγαπούν την αστρολογία

20 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Αστρολογίας.

Το 1914 η χαρισματική αστρολόγος Evangeline Adams δικάστηκε με την κατηγορία της ψευτό-μαντείας. Ο δικαστής εντυπωσιασμένος από την τέχνη της, την αθώωσε με τα λόγια «Ανύψωσες την αστρολογία στην θέση μια αξιοπρεπούς επιστήμης».

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε για να καθιερωθεί η 20η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αστρολογίας. Και όμως πολλοί συνεχίζουν να αναφέρονται σε αυτήν ως ψευδο-επιστήμη, στερώντας από τον κλάδο την αξιοπρέπεια για την οποία μίλησε εκείνος ο δικαστής.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Είναι δυνατόν να επηρεάζουν οι πλανητικές διελεύσεις την τύχη μας; Ή μήπως είναι απλή δεισιδαιμονία να πιστεύει κανείς πως οι κινήσεις στην ουράνια σφαίρα έχουν επίδραση στην ζωή μας;

Όπως φαίνεται από τοιχογραφίες σπηλαίων που χρονολογούνται 25.000 χρόνια π.Χ., στις οποίες απεικονίζονται οι κύκλοι του φεγγαριού, οι άνθρωποι πάντα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν νόημα παρακολουθώντας τα ουράνια σώματα.

Οι πρώτες επίσημες αναφορές στην επιστήμη της Αστρολογίας χρονολογούνται την Τρίτη χιλιετία π.Χ. στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Τότε και στους αιώνες που ακολούθησαν η αστρονομία και η αστρολογία, αναπτύχθηκαν παράλληλα στην Αίγυπτο, στην Αρχαία Ελλάδα και στην Ρώμη αλλά και στην Κίνα, της Ινδίες και τον Αραβικό κόσμο.

Στην Ευρώπη η αστρολογία ταυτίστηκε με την αστρονομία, αλλά και με την φιλοσοφία, καθώς συσχετίστηκε με την θεωρία των Στωικών για το καθρέφτισμα του Μακρόκοσμου (Σύμπαν) στον Μικρόκοσμο (στην Γήινη σφαίρα) που συναντάμε στην περίφημη φράση «Όπως πάνω έτσι και κάτω».

Δυστυχώς, η μανία της εκκλησίας να ξεριζώσει οποιαδήποτε αρχαία γνώση, οδήγησε την αστρολογία στο περιθώριο του Δυτικού πολιτισμού, έως την αναβίωση της τον 20ο αιώνα με την κυκλοφορία των πρώτων εφημερίδων και περιοδικών. Τότε αποκτά ξανά το ενδιαφέρον του κοινού με την μορφή των ζωδίων που διαβάζουμε σήμερα.

Και επειδή για να σχηματιστεί ένας αστρολογικός χάρτης απαιτούνται αρκετές πληροφορίες, τότε καθιερώθηκε η χρήση των σημερινών ζωδίων τα οποία ταυτίζονται με την θέση του Ήλιου για την οποία αρκεί να γνωρίζει κανείς την ημερομηνία γέννησης του.

Έχει λοιπόν την παραμικρή σημασία το ζώδιο που διαβάζει κανείς σε ένα περιοδικό σήμερα;

Η Θέση του Ήλιου δίνει κάποια στοιχεία αλλά τίποτα ολοκληρωμένο. Για να αποκαλυφθεί ένας αστρολογικός χάρτης είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την ώρα και τον τόπο γέννησης. Ένας τέτοιος χάρτης αποτελείται από δώδεκα οίκους ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει έναν τομέα της ζωής μας. Έτσι στην πραγματικότητα στον χάρτη μας συμμετέχουν όλα τα ζώδια, καθώς και όλοι οι πλανήτες και είναι ο συνδυασμός τους που τον κάνει μοναδικό.

Μπορώ όμως πραγματικά εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος να δει εκεί το μέλλον; Το θέμα με την αστρολογία είναι ότι πραγματικά συμπληρώνει την αστρονομία αλλά όχι σαν αδερφή επιστήμη. Κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται για επιστήμη αλλά για κάτι πολύ περισσότερο: η αστρολογία ανήκει στην σφαίρα των τεχνών.

Τα αστρονομικά δεδομένα την ώρα που γεννηθήκαμε αποτελούν μια έναρξη, ο χάρτης όμως θυμίζει αρνητικό φωτογραφίας. Για να αποκρυπτογραφηθεί απαιτεί πίστη στην διαίσθηση, μια κλίση στην μαγεία της μεταφοράς και της ποίησης. Ο κάθε χάρτης σου δίνει ένα κλειδί, για να ανακαλύψεις την είσοδο σε μια ιστορία. Και ο κάθε πλανήτης ανάλογα με την θέση του εκεί είναι ένας ηθοποιός ο οποίος υποδύεται ένα αρχέτυπο.

Γιορτάζω λοιπόν σήμερα μαζί με όλους όσους αγαπούν την αστρολογία

Όχι επειδή πιστεύω στην δύναμη της να προβλέψει το μέλλον, αλλά επειδή αναγνωρίζω ότι μας παρέχει ένα καθρέφτη μαγικό που στην αντανάκλαση του κρύβονται τα ανείπωτα. Όπως έχει πει η αγαπημένη μου αστρολόγος Dana Gerhardt «Σήμερα χρειαζόμαστε μια μορφή αστρολογίας που θα μας βοηθήσει να διαβάσουμε την ροή της ενέργειας, μέσα και γύρω μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χορέψουμε μαζί της».

Όσο για το μέλλον, λιγοστή σημασία έχει. Αυτό που μετρά είναι να γνωρίζουμε τι θέλουμε στο σήμερα. Μπορεί η ανάγνωση ενός χάρτη να βοηθήσει να το ξεδιαλύνουμε; Αυτό καλείται η αστρολογία σήμερα να πετύχει.

Κοίταξε λοιπόν τον ουρανό απόψε, με τα μάτια ενός παιδιού κι αναρωτήσου: Τι θέλω πάνω από κάθε τι στον κόσμο; Τι αξίζει να παλέψω γι’ αυτό; Ίσως η Αφροδίτη που συναντά αυτήν την εβδομάδα τον άρχοντα Κρόνο, να έχει κάτι να σου ψιθυρίσει απο εκεί ψηλά.

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ας απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τη σκιά της σύγκρισης!

#ChooseHappiness: Η Ευτυχία έχει φόρμουλα και… μαγικό συστατικό