in ,

#ChooseHappiness: Η Ευτυχία έχει φόρμουλα και… μαγικό συστατικό

«Μη ψάχνεις την Ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου».

Το μακρινό 1938, μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ ξεκινά μια μελέτη για να απαντήσει σε ένα μοναδικό ερώτημα: Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;

Στο μικροσκόπιο βάζει 1.300 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνει πληροφορίες για την οικονομική τους κατάσταση, την επαγγελματική τους εξέλιξη, την υγεία τους. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, στη μακροβιότερη μελέτη της ιστορίας, το πόρισμα είναι ένα: Το μαγικό συστατικό της Ευτυχίας είναι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, οι συμμετέχοντες παντρευόντουσαν, χώριζαν, έκαναν παιδιά, ή και όχι, ερωτευόντουσαν, γνώριζαν επιτυχίες και αποτυχίες, ανακάλυπταν τι εστί πλούτος, τα έχαναν όλα, μάθαιναν να ζουν «στενά». Σε όλα αυτά τα χρόνια, αν κάτι τους έδινε ώθηση να συνεχίζουν να βρίσκονται στην αρένα ήταν η αγάπη των ανθρώπων τους, το μοίρασμα, η σύνδεση. Αλήθεια, εσένα τι σου δίνει αληθινό κίνητρο να βρίσκεσαι καθημερινά στην αρένα;

Ευτυχία, μια προσωπική υπόθεση

Αν ρωτήσουμε δέκα διαφορετικούς ανθρώπους πως ορίζουν την «Ευτυχία», πιθανότατα θα μας πουν δέκα διαφορετικά πράγματα. Αν επιλέξουμε να δούμε πέρα από το προφανές των απαντήσεων και πάμε λίγο πιο βαθιά, θα ανακαλύψουμε ότι ο ορισμός που δίνουμε, έχει να κάνει με το προσωπικό μας σύστημα αξιών.

Ευτυχία για σένα σημαίνει να ταξιδεύεις όσο πιο συχνά μπορείς, διότι πιθανώς με αυτόν τον τρόπο αισθάνεσαι πραγματικά ελεύθερη (άρα συνδέεις την Ευτυχία σου με την αξία της Ελευθερίας), Ευτυχία για μένα σημαίνει να γράφω, διότι έτσι εκφράζομαι (άρα συνδέω την Ευτυχία με την Έκφραση).

Αλήθεια όμως, ποιο το νόημα όλων αυτών αν δεν τα μοιραζόμαστε; Καθημερινά, μέσω του coaching, συνδέομαι με δεκάδες ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε πάνω στο προσωπικό τους σύστημα αξιών ώστε να πετύχουν τις αλλαγές που θέλουν είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό.

Αν με ρωτάτε, δε μου κάνει καθόλου εντύπωση το γεγονός ότι ό,τι κι αν δουλεύουμε μαζί, όποιες κι αν είναι οι αξίες τους, όσο διαφορετικοί άνθρωποι κι αν είναι, όλες και όλοι τους μέσω της διαδικασίας καταλήγουν στο εξής: Καλύτερη ποιότητα ζωής, ίσον καλύτερες σχέσεις, ίσον Ευτυχία.

Η Φόρμουλα της Ευτυχίας

Υπάρχουν συνταγές για την Ευτυχία; Όχι. Προσωπικά, δεν πιστεύω ούτε σε «συνταγές», ούτε σε αυτούς που τις πουλάνε. Υπάρχει όμως μια επιστημονική «φόρμουλα» (Luybomirsky, Sheldon, Schkade) η οποία επιβεβαιώνει ότι: Το 50% της Ευτυχίας μας συνδέεται με γενετικούς παράγοντες (δηλαδή με την προδιάθεση που έχουμε γενετικά), το 10% με εξωτερικούς παράγοντες (δηλαδή τις συνθήκες ζωής και πως αυτές μας επηρεάζουν) και τέλος, το 40% με τον δικό μας έλεγχο (δηλαδή το πώς επιλέγουμε να ερμηνεύουμε τα γεγονότα, να τα διαχειριζόμαστε και τελικά να δρούμε).

Μπορούμε να αλλάξουμε το γενετικό σημείο μας; Προφανώς και όχι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σίγουρα όμως είναι να αποφασίσουμε τι ζωή θέλουμε να ζούμε όσο περνάει από το δικό μας χέρι, να εστιάσουμε στο 40% μας και να το προπονήσουμε. Αυτό έχει να κάνει καθαρά και απόλυτα με τη νοοτροπία μας, το mindset και τα φίλτρα μας. Μη ξεχνάς, ένα αρνητικό μυαλό δε θα μας προσφέρει ποτέ μια θετική κι αληθινά ευτυχισμένη ζωή.

Choose Happiness!

Ο Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας, είχε πει «Μη ψάχνεις την Ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου». Θα συμφωνήσω. Γιατί το να έχεις την ικανότητα να βλέπεις ότι σε κάθε συνθήκη έχεις επιλογές (και να πράττεις σοφά) είναι Ευτυχία. Και γιατί το να επιλέγεις να ζεις εναρμονισμένη με τις αξίες και τα θέλω σου είναι η απόφαση που πρέπει να πάρεις αν θέλεις να ζήσεις στην κατεύθυνση της Ευτυχίας.

Και όλα αυτά, πίστεψέ με, έχουν απίστευτο αντίκτυπο. Γιατί επηρεάζεις. Και το κάνεις με θετικό πρόσημο. Και κάπως  έτσι, γίνεσαι το παράδειγμα (και είσαι) που θες να δεις και να ζεις στον κόσμο. Και αναμφίβολα σου και μας αξίζει!

Πρώτη δημοσίευση: SHAPE Magazine

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Σήμερα γιορτάζω μαζί με όλους όσους αγαπούν την αστρολογία

Τρέφεσαι για να επιβιώνεις ή για να εξελίσσεσαι και να ανθίζεις;