in ,

LoveLove

Ο νούμερο ένα παράγοντας για μια ευτυχισμένη ζωή

Αρκεί να ξεκινήσεις από το ρήμα “Σε αγαπώ”.

Το 1938 ερευνητές του Χάρβαρντ ξεκίνησαν μια μελέτη που στόχο είχε να συλλέξει τους παράγοντες που μας κάνουν ευτυχισμένους. Αυτό που σίγουρα δεν γνώριζαν τότε ήταν πως η μελέτη που ακολουθούσε την ζωή 724 συμμετεχόντων θα συνεχιζόταν για 85 χρόνια και θα αποτελούσε σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο στην έρευνα για την ανθρώπινη ευημερία.

Ποιος πιστεύεις πως είναι σύμφωνα με την μελέτη αυτή, ο νούμερο ένα παράγοντας για μια χαρούμενη ζωή;

Η Κοινωνική Ενδυνάμωση (Social Fitness)

Η αλήθεια είναι πως παίρνουμε τις στενές σχέσεις μας ως δεδομένο: φτιάχνεις μια οικογένεια, αποκτάς στενούς φίλους και λες «Είμαι τυχερός που έχω ανθρώπους που ξέρουν ότι τους αγαπώ και θα με στηρίζουν ότι κι να γίνει». Ενδέχεται επιπλέον να επαναπαυθείς και να πάψεις να δημιουργείς νέες σχέσεις ή να καλύπτεις τις ανάγκες σου διαδικτυακά με την δικαιολογία ότι δεν έχεις χρόνο.

Αν δεις όμως την κοινωνική μας ζωή σαν έναν ακόμη τομέα ισάξιο με την Φυσική Κατάσταση και την Εργασία, θα συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται κι εδώ να αφιερώσεις χρόνο και προσπάθεια. Και δεν μιλάμε για άπειρη δουλειά. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις σχέσεις αγάπης που υπάρχουν στην ζωή σου την παρούσα στιγμή.

Έπειτα, να αναρωτηθείς αν αφιερώνεις σε αυτές τον χρόνο και την προσοχή που χρειάζεται ή που θα ήθελες να αφιερώνεις. Που αποσκοπεί αυτός ο σύντομος απολογισμός; Η επίγνωση οδηγεί στην πρόθεση. Ίσως μετά από αυτό αποφασίσεις να δώσεις περισσότερη προσοχή σε φίλους ή στην οικογένεια σου. Ακόμη καλύτερα: ίσως νιώσεις την ανάγκη να σηκώσεις το τηλέφωνο και να πεις σε κάποιον, «Έχουμε καιρό να τα πούμε και ήθελα να σου πω ότι σε αγαπώ.».

Ναι ακριβώς, να πεις «Σε αγαπώ»

Στοιχηματίζω ότι και μόνο που το σκέφτεσαι γελάς αμήχανα.

Μην ανησυχείς, οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε την αγάπη μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι πολύ απλά κανείς μας δεν έχει λάβει την ανάλογη ψυχική εκπαίδευση. Πολλές από τις συμπεριφορές μας είναι καθρέφτισμα των ενήλικων που μας μεγάλωσαν.

Αν λοιπόν προέρχεσαι από ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι συγκρατημένοι, ή όπου η αγάπη εκφράζεται μόνο σαν επιβράβευση, είναι φυσικό να δυσκολεύεσαι να εκφραστείς. Εδώ ακριβώς είναι σημαντική η έννοια της Ενδυνάμωσης. Κανείς δεν τρέχει μαραθώνιο με μια μέρα προπόνησής. Με μικρά βήματα όμως μπορείς γίνεις όλο και καλύτερος.

Σύμφωνα με ειδικούς κάποια από αυτά τα βήματα

  1. Γίνε γενναιόδωρος στους επαίνους σου: Όταν κάποιος κάνει κάτι για σένα, μην πεις απλά ευχαριστώ αλλά εξέφρασε την εκτίμηση σου με γλυκά λόγια. Όλοι ανθίζουμε όταν οι άλλοι μας δίνουν σημασία.
  2. Άκουσε τους άλλους: Ένα πολύ όμορφος τρόπος να δείξεις αγάπη είναι χαρίζοντας προσοχή. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος αγαπημένος ζητήσει να τον ακούσεις, βάλε στο πλάι το κινητό και κοίταξε τον στα μάτια.
  3. Κάνε δημιουργικές ερωτήσεις: Σύμφωνα με την ειδικό σχέσεων Dr Julie Gottman ο καλύτερος τρόπος να επιλύσεις διαφορές στις σχέσεις, είναι να κάνεις ερωτήσεις οι οποίες επιτρέπουν στον άλλον να εκφράσει βαθύτερες σκέψεις. Στην επόμενη διαφωνία λοιπόν δείξε περιέργεια. Τι συναισθήματα, αξίες και κρυφά όνειρα κινητοποιούν τον άνθρωπο απέναντι σου; Ανακάλυψε το.
  4. Πίστεψε: Στην τελευταία της εκπομπή η συγγραφέας Mel Robbins υποστηρίζει ότι για να ξεκλειδώσεις το δυναμικό ενός ανθρώπου και να δημιουργήσεις βαθιές σχέσεις αρκεί να δείξεις αγάπη. Και τί σημαίνει «αγαπώ» τελικά;. Σύμφωνα με την ίδια, κάθε φορά που πιστεύεις σε κάποιον και στις δυνατότητες του να επιτύχει τα όνειρα του, του προσφέρεις την αγάπη που χρειάζεται.

Και τελικά αρκεί να ξεκινήσεις από το μικρούλι ρήμα “Σε αγαπώ”.

Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια η αγάπη, ούτε να ανταποδίδει αφού δεν είναι μετοχές. Η αγάπη μπορεί απλά να είναι. Και όταν είναι, δεν αρκεί να την κάνεις μόνο, πρέπει και να την πεις.

Μην την φοβάσαι λοιπόν.

Κάλεσε την και θα την βρεις εκεί.

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Γνωρίζοντας τους άλλους: Η δύναμη του networking

#LoveIssue: Ο έρωτας μέσα από 5+1 φωτογραφικά κλικ