in ,

Έφη Ρομποτή: Η ευτυχία είναι επιλογή

Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον και ψυχή που ξέρει να ζει στο απόλυτο παρόν, η Έφη Ρομποτή, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο καταξιωμένες γυναίκες στο χώρο της Ιατρικής. Με περισσότερα από 28 χρόνια εμπειρίας στη γυναικολογία και μαιευτική και με περισσότερους από 3.500 επιτυχημένους τοκετούς –ένας εκ των οποίων είμαι κι εγώ!-, έχοντας κάθε χρόνο πολυάριθμες συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, η αγάπη της για την αναγεννητική ιατρική την οδηγεί στην έρευνα, κυρίως της εφαρμογής των βλαστικών κυττάρων στο γνωστικό της αντικείμενο αλλά και στην επιπλέον εξειδίκευση της, στην κοσμητική γυναικολογία.

Με θάρρος, τόλμη και συνοδοιπόρο της την ευζωία, «Ευζωία σημαίνει η καλή, ή ικανοποιητική κατάσταση ύπαρξης με υγεία, χωρίς στερήσεις και στενοχώριες», η Έφη Ρομποτή είναι σύμμαχος κάθε γυναίκας που την ενδιαφέρει να ζήσει ολόψυχα. Βραβεύτηκε με το βραβείο «Προσωπικότητες 2020» από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

ΜΓ: Έφη, είσαι έτοιμη να βρεθείς on the coach;

ΕΡ: Φυσικά!

ΜΓ: Τι σε εμπνέει αληθινά στην καθημερινότητά σου;

ΕΡ: Αν η έμπνευση είναι η έκφραση του δημιουργικού μυαλού μας, σημαίνει ότι επιδιώκουμε το πάθος μας αγνοώντας τον χρόνο, τα εμπόδια, το περιβάλλον. Βρίσκω νόημα και σκοπό σε αυτό που κάνω, στην γυναικολογία, την μαιευτική, την αντιγήρανση και αυτό συνεπάγεται βαθιά αίσθηση χαράς και ικανοποίησης. Επίσης συνεπάγεται ότι τις περισσότερες φορές στις αντιξοότητες δεν κυριαρχούν στο μυαλό οι δυσκολίες αλλά οι πιθανές λύσεις. Έχοντας επιλέξει κάτι που με εμπνέει, με χαρά επιδιώκω την συνολική υγεία των γυναικών που με εμπιστεύονται. Για να μπορώ να το προσφέρω, θέλω καθημερινά να γίνομαι καλύτερη, να ζω στο σήμερα τόσο επιστημονικά όσο και προσωπικά και να ασχολούμαι με τις σπουδαίες επιστημονικές αλλαγές που έρχονται και που θα αλλάξουν ότι ξέρουμε στο τομέα της υγείας.

ΜΓ: Πόσο «επιτρέπεις» στον εαυτό σου να απολαμβάνει και να βιώνει ολόψυχα στιγμές χαλάρωσης;

ΕΡ: Αν ζεις ολόψυχα την ζωή σου, δηλαδή αν αγαπάς τον εαυτό σου, τότε του επιτρέπεις υπέροχες στιγμές χαλάρωσης επίσης. Είναι κάτι για το οποίο αγωνίζομαι και έχω κάνει πολλά βήματα… Άλλωστε, η πνευματική ξεκούραση αλλά παραδόξως και η σωματική, συχνά επιτυγχάνεται με την άθληση, ή την δημιουργικότητα, τουλάχιστον σε εμένα. Μου αρέσει η ικανότητα που έχουμε της προσαρμοστικότητας, ακόμη και για την άντληση χαλάρωσης ανάλογα με τις ανάγκες μας και τις εκάστοτε συνθήκες. Όταν υπάρχει αγάπη για τους “άλλους” αλλά και προς εαυτόν, τότε πιστεύουμε ότι είμαστε άξιοι να κάνουμε πράξη ότι επιθυμούμε και ότι χρειαζόμαστε στο τώρα.

ΜΓ: Καθημερινά αντιμετωπίζουμε αρκετές προκλήσεις, είτε στην εργασία, είτε στις σχέσεις μας με τους άλλους κ.α. Αλήθεια, ποια η σχέση σου με την έννοια «πρόκληση»;

ΕΡ: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταλάβεις το πoiα είσαι και και ποιοι είναι οι στόχοι σου. Και βέβαια, ξεκινώντας από αυτή την θεμελιώδη για τον εαυτό μας αρχή, αρχίζει η πρόκληση της καθημερινής προσπάθειας για αυτοβελτίωση. Ανάλογα του πως χειριζόμαστε τον εαυτό μας, θα χειριστούμε και τις εργασιακές, φιλικές, προσωπικές σχέσεις. Όλες οι σχέσεις λειτουργούν καλύτερα όταν επικοινωνούμε με σαφήνεια, σεβόμαστε την άλλη μεριά, αντιμετωπίζουμε άμεσα τις καταστάσεις πριν συσσωρευτούν σε προβλήματα, διαχειριζόμαστε τις προσδοκίες και τον πολύτιμο χρόνο μας. Η σχέση μου λοιπόν με την έννοια της πρόκλησης είναι στην κατεύθυνση “ανοίγω τους ορίζοντές μου”, όσο και αν μερικές φορές είναι ενοχλητικό, σπάω την ζώνη άνεσης μου.

ΜΓ: Ποιο είναι το «καύσιμό» σου; Αυτό που σε κινητοποιεί να συνεχίζεις;

ΕΡ: Το “καύσιμο” δηλαδή το κίνητρο είναι οι πολλοί στόχοι δημιουργίας που έχω. Και επειδή δεν πιστεύω ότι ακόμη και ο ουρανός είναι όριο, αυτό είναι η μαγική ουσία που μου επιτρέπει να δημιουργώ το πεπρωμένο μου. Έχοντας καλή αίσθηση της κατεύθυνσης που θέλω για την ζωή μου και για το ποιοι είναι οι στόχοι μου, η ώθηση προς αυτούς είναι αβίαστη και μετατρέπει τον οποιονδήποτε φόβο σε σχέδιο δράσης, κίνητρο να μάθω, να σκεφτώ, να υλοποιήσω.

ΜΓ: Η ευτυχία φέρνει την επιτυχία, ή η επιτυχία την ευτυχία;

ΕΡ: Σχεδόν όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή έχουν σαν απώτερο στόχο την ευτυχία. Αν καταγράψουμε τη ζωή μας θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί τον περισσότερο χρόνο μας. Αλλά τείνουμε να θεωρούμε αυτονόητες τις ευλογίες της κάθε ημέρας. Τα πράγματα, τα χρήματα, η τέλεια δουλειά, οι σχέσεις, δεν μας κάνουν απαραιτήτως να νιώθουμε ευτυχισμένοι, αν δεν νιώθουμε ήδη την ευτυχία μέσα μας. Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ ευτυχίας και επιτυχίας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η επιτυχία είναι κάτι που επιδιώκουμε, ενώ η ευτυχία είναι μια επιλογή που μπορούμε να επιλέξουμε. Φαίνεται ότι η ευτυχία και η επιτυχία αλληλοσυνδέονται με μια έννοια. Η ευτυχία επηρεάζει το επίπεδο επιτυχίας μας και το επίπεδο επιτυχίας επηρεάζει την ευτυχία μας. Βέβαια, δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τις εξωτερικές συνθήκες επειδή η ζωή αλλάζει συνεχώς. Όμως μπορούμε να προσπαθούμε να κατευθύνουμε επιλεκτικά τις σκέψεις μας.

ΜΓ: Τι κάνει μια σχέση αληθινή;

ΕΡ: Δίνουμε εμπιστοσύνη αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε την ελευθερία των επιλογών μας. Προσφέρουμε και ζητάμε χρόνο. Με υπομονή ακούμε την θέση του άλλου. Μοιραζόμαστε και αυτό φέρνει την σύνδεση, την αποδοχή, την αγάπη. Δεν μας φοβίζει να είμαστε πάντα ο εαυτός μας και να προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε κάθε πλευρά του. Γελάμε. Όλοι μπαίνουν σε μια σχέση για να είναι ευτυχισμένοι. Διατηρούμε την ταυτότητα μας. Οι διαφορές και η ατομικότητα κάνουν την ζωή περισσότερο ενδιαφέρουσα και την σχέση γόνιμη και αληθινή.

ΜΓ: Πως οραματίζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;

ΕΡ: Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε πέντε χρόνια! Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον! Η πανδημία είναι εδώ παρούσα για να μας το υπενθυμίζει. Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, βλέπω τον εαυτό μου να έχει εκπληρώσει πολλούς από τους στόχους που έχω τώρα, ώστε να συνεχίζω με άλλους περισσότερο φιλόδοξους. Η εποχή μας είναι η καλύτερη που υπήρξε για την ανθρωπότητα. Ελάχιστοι το συνειδητοποιούν και ακόμη λιγότεροι αντιλαμβάνονται τις θετικές αλλά και τις εν δυνάμει καταστροφικές προκλήσεις που εμπεριέχει.

ΜΓ: Αν σου έλεγα αυτή τη στιγμή ότι μπορώ να εκπληρώσω μια σου ευχή στο επόμενο κιόλας λεπτό, ποια θα ήταν αυτή;

ΕΡ: Να θεραπεύσω την μεγαλύτερη αρρώστια που υπάρχει, την αιτία των περισσότερων ασθενειών του ανθρώπου: την γήρανση.

ΜΓ: Μαγεία είναι…

ΕΡ: Να είσαι και να έχεις επιτρέψει στον εαυτό σου να αισθάνεται ζωντανός. Να είσαι ιδιοκτήτης της ιστορίας σου.

Ανακάλυψε περισσότερους Magic People ΕΔΩ!

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Το μυστικό της ευημερίας

Τα παραμύθια τελείωσαν