in ,

Gaslighting: Λάθος ερμηνείες και… οδηγός επιβίωσης

Η καρδιά έχει κατανόηση, το μυαλό βάζει τις ταμπέλες.

Αγαπημένοι μου,

Εύχομαι το άρθρο μου να σας βρίσκει πολύ καλά, υγιείς και άρτιους σε κάθε επίπεδο!

Το ξεκίνησα ποιητικά σαν να γράφω ένα γράμμα στους αγαπημένους μου, στο οποίο θα ήθελα να τους μιλήσω για τα όρια και τον τρόπο συμπεριφοράς των άλλων.

Παρατηρώ τελευταία πως υπάρχει γύρω μου πολύ συναισθηματική αμφισβήτηση, το λεγόμενο “gaslighting” και θα ήθελα να μιλήσω για αυτό.

Φαίνεται πως είναι συνηθισμένο περισσότερο τελικά να απολογείται κάποιος που έχει μια ανάγκη η οποία δεν ακούστηκε ή δεν καλύφθηκε παρά ο απέναντι, που δεν τον άκουσε.

Gaslighting και… «λάθος ερμηνείες»

Με τον όρο gaslighting αναφερόμαστε σε μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης μέσω της συνεχόμενης αμφισβήτησης των γεγονότων δηλαδή πως εμείς τα ερμηνεύσαμε λάθος ενώ στην πραγματικότητα ήταν κάπως αλλιώς.

Αυτό σημαίνει πως όταν το άτομο λάβει gaslighting θα μπει στη διαδικασία να αμφισβητήσει την ίδια του την κρίση, το συναίσθημά του, ακόμη και τα σωματικά του συμπτώματα προκειμένου να μη νιώσει πως υπερβάλει ή πως δεν γίνεται αποδεκτό από τον απέναντι.

Γι’ αυτό και είναι τόσο διαδεδομένη αυτή η έννοια, διότι αναφερόμαστε στη συναισθηματική αμφισβήτηση κάποιου που ο ρόλος του ή η θέση του έχει αξία για εμάς και εάν δεν είχε δεν θα μας ένοιαζε τόσο να ακουστούμε ή να λάβουμε επικύρωση από αυτόν.

Έτσι, το άτομο που λαμβάνει gaslighting μπορεί να νιώσει τύψεις και ενοχές ή ντροπή επειδή μίλησε για τα συναισθήματα που του προκάλεσε η συμπεριφορά του άλλου και ύστερα αφού νιώσει αυτά τα συναισθήματα θα είναι πιο εύκολο να χαρακτηριστεί με μια ταμπέλα όπως: γκρινιάρης, υπερβολικός, κλαψιάρης κλπ.

Οδηγός επιβίωσης gaslighting

  • Μείνε σταθερός/η στη θέση σου

Ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις το gaslighting των άλλων είναι να μένεις με σταθερότητα στη θέση σου, ακόμη κι αν ο άλλος δεν δέχεται αυτό που του λες. Υποστήριξε αυτό που ένιωσες! Για παράδειγμα, μπορείς να πεις «Ακόμη κι αν για εσένα είναι έτσι, εγώ ένιωσα αυτό».

Δεν χρειάζεται να μετακινηθείς στην αλήθεια του άλλου ούτε να τη δεχτείς ως δική σου. Ακόμη και να σου ζητήσει συγγνώμη, το συναίσθημα σου ήταν αληθινό, το ένιωσες και χρειάζεται να του επιτρέψεις να ακουστεί.

Φυσικά οι άλλοι μπορεί να μη θέλουν να μας πληγώσουν και να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά όταν κάτι γίνεται επανειλημμένα χρειάζεται να μένεις με σταθερότητα στην άποψη σου γιατί έτσι δεν θα φοβάσαι πως οι άλλοι θα σε φιμώσουν, θα αποκτήσεις το θάρρος της εμπειρίας σου και θα την υποστηρίζεις.

  • Μην νιώθεις άβολα για όσα ένιωσες

Μάθε να νιώθεις καλά στην παρουσία των συναισθημάτων σου και μην σπεύδεις να τα δικαιολογήσεις στους άλλους, σαν να φταις. Τα συναισθήματα μας είναι η πυξίδα μας για να μπορούμε να καταλαβαίνουμε όσα δεν φαίνονται με τα μάτια μας. Εμπιστεύσου τα συναισθήματα σου και κατανόησε πως αφού τα ένιωσες, κάτι σου τα πυροδότησε.

Εάν θύμωσες ή αν λυπήθηκες, κάποια συμπεριφορά του άλλου ανθρώπου σε έκανε να το νιώσεις αυτό. Μην ενδίδεις στις δικαιολογίες των άλλων και στην προσπάθεια τους να σου εξηγήσουν ότι τους παρεξήγησες! Οι άλλοι δεν είναι εκεί για να σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη αλλά για να ακούσουν το συναίσθημα σου και να μπορέσετε να συζητήσετε πάνω σε αυτό, όχι για να παίρνετε τον ρόλο του καλού και του κακού.

  • Μην δέχεσαι τις ταμπέλες

Μην δέχεσαι να σε πουν γκρινιάρη, κλαψιάρη ή υπερβολικό. Αυτή είναι η καραμέλα της κοινωνίας, να λέμε κάποιον υπερβολικό επειδή έχει μια αντίδραση που εμείς δεν περιμέναμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο gaslighting. Όταν κάτι το νιώθεις, το νιώθεις! Και η θέση των υπολοίπων γύρω σου είναι να σε βοηθήσουν να βρεις γιατί το νιώθεις όχι να στο ακυρώσουν, να το απορρίψουν ή να σε κάνουν να νιώσεις ντροπή για την αντίδραση σου πάνω σε κάτι που σε αφορά.

Εάν οι άνθρωποι σε κάνουν να νιώθεις έτσι σημαίνει ότι συνδέονται με το μυαλό μαζί σου και όχι με την καρδιά τους. Η καρδιά έχει κατανόηση, το μυαλό βάζει τις ταμπέλες.

Εύχομαι να σε βοήθησαν οι πληροφορίες που σου έγραψα και να νιώσεις λίγο πιο θαρραλέος να υποστηρίξεις το συναίσθημα σου… ακόμη κι όταν είσαι ο μόνος που το κάνει!

Θα κλείσω όπως ξεκίνησα, σαν γράμμα στους αγαπημένους μου, σε αυτούς γράφω άλλωστε.

Σας φιλώ καλή εβδομάδα να έχουμε!

Written by Ζωή Βασιλείου

Σύμβουλος-Εκπαιδεύτρια της Τεχνικής ThetaHealing®

«Heal the inside, the outside will follow»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η ευγένεια είναι ποιότητα: Αν δεν την έχεις, μην τη ψάχνεις

Όταν κάποιος ακούει τη σιωπή σου, υπάρχει αληθινή παρουσία