in , ,

Σχέσεις με εσάνς gaslighting

Εάν χρειαστεί, ύψωσε το μεσαίο σου δάχτυλο με ένα τεράστιο «f*ck off».

Θέλω για μερικά λεπτά, για όσο θα χρειαστείς να διαβάσεις το παρακάτω κείμενο, να σε βάλω μέσα στο μυαλό μου, για να μπορέσεις να καταλάβεις την εκπληκτική συνειδητοποίηση που έκανα μόλις πριν λίγες ημέρες.

Αρκετοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής μου, έχουν χρησιμοποιήσει πάνω μου με μαεστρικό τρόπο την τακτική του gaslighting και το ακόμα πιο τρελό ξέρεις ποιο είναι; Πως τους έλεγα και «ευχαριστώ, παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα».

Μπορεί να ακούγεται απότομο και βαρύ, ίσως να μην έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε όλα τα σημάδια του gaslighting,

…αλλά κάπως τώρα τελευταία κοιτάζω παλαιότερες σχέσεις, συνδέσεις και συνεργασίες και αρκετές τους έχουν αυτό το κοινό γνώρισμα: με έκαναν να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου και κυρίως, για την ευθυκρισία και τη λογική που νόμιζα πως είχα αρχίσει να χάνω.

Και δεν είναι κάτι ελαφρύ να σε κάνει κάποιος να πιστεύεις πως μάλλον χάνεις το μυαλό σου, γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά να βλέπεις πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν ή να επεξηγείς γιατί σε ενοχλούν καταστάσεις που προφανώς και φαντάστηκες με αυτό το μικρό σου μυαλουδάκι που βγάζει παραμύθια.

Σε περίπτωση που δε φαίνεται από τη γλώσσα και το ύφος μου αυτή τη στιγμή, είμαι πάρα πολύ θυμωμένη με αυτούς τους ανθρώπους, όχι γιατί ήταν ανεκδιήγητοι απέναντί μου, αλλά γιατί με έφτασαν στο σημείο να αμφισβητώ τις αναμνήσεις μου, τις συζητήσεις που έκανα, τα ίδια μου τα λεγόμενα και τις πράξεις, λες και ορισμένα από αυτά ειλικρινά τα είχα φανταστεί ή τα θυμόμουν πραγματικά πάρα, μα πάρα πολύ λάθος.

Και ξέρω πως αυτή η συμπεριφορά λέει περισσότερα για εκείνους παρά για εμένα και ξέρω πως κάποια στιγμή θα ανοίξω την καρδιά μου σε κάποιου είδους συγχώρεση, όμως τώρα που κάθομαι στον καναπέ μου με ένα ποτήρι κρασί δίπλα στο laptop, οριακά κοπανάω τα πλήκτρα, για να βγουν οι λέξεις.

Έχω υπάρξει με σύντροφο που κυριολεκτικά χρησιμοποιούσε τη λέξη «χαζή»,

για να με περιγράψει σε τσακωμούς που προσπαθούσα να δείξω την αναντιστοιχία των όσων έλεγε με τα όσα έκανε. Και φυσικά, ήταν πρώτος στις ατάκες τύπου «είναι όλα στο μυαλό σου», «ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο», «τα φαντάζεσαι όλα», «είσαι τρελή», «είσαι πολύ ευαίσθητη», «δικό σου πρόβλημα» και πάει λέγοντας. Και για να στο κάνω ΑΚΟΜΑ χειρότερο, ίδιες ατάκες έχω ακούσει και στο επαγγελματικό ΚΑΙ στο φιλικό.

Ουφ, ας πάρω μία ανάσα…

Καθεμία ξεχωριστά από τις παραπάνω εκφράσεις, φυσικά και θα μπορούσε να μην είναι gaslighting, όμως θα καταλάβεις πότε ορισμένες κινήσεις είναι ξεκάθαρα στοχευμένες στρατηγικές, για να σε οδηγήσουν σε αυτή τη διαρκή αμφισβήτηση του εαυτού σου, γιατί πολύ απλά τότε είσαι εύκολα διαχειρίσιμη, δε μπορείς να αντιδράσεις, γίνεσαι υποχείριο και ένα πιόνι που εύκολα μετακινείται από τετραγωνάκι σε τετραγωνάκι ανάλογα με την εντολή.

Δώσε σημασία στο πώς αισθάνεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις με τέτοιους ανθρώπους,

προσπάθησε να πάρεις λίγο χώρο, για να μπορέσεις να διαχειριστείς το τι συμβαίνει και όταν έρθει η στιγμή, μίλα. Μην προσπαθήσεις απαραίτητα να φανείς πιο έξυπνη από εκείνον που σου κάνει gaslighting, γιατί φοβάμαι θα μπλεχτείς σε έναν φαύλο κύκλο και θα ήταν μάλλον προτιμότερο, να βρίσκεσαι σε θέση να αποχωρήσεις από τη συζήτηση για το δικό σου καλό.

Το πιο σημαντικό για εμένα όμως… Μείνε πιστή σε αυτό που είσαι, σε ό,τι είσαι,

γιατί είμαι σίγουρη πως όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και όταν είσαι μόνη σου και όταν όλα τα σκέφτεσαι και τα στριφογυρίζεις μέσα στο μυαλό σου, ξέρεις πως δεν είσαι «τρελή», ξέρεις πως δε βλέπεις πράγματα εκεί που δεν υπάρχουν, οπότε φρόντισε τον εαυτό σου.

Και εάν χρειαστεί, ύψωσε το μεσαίο σου δάχτυλο με ένα τεράστιο «f*ck off».

Written by Αθανασία Αντωνοπούλου

Radio presenter, Creative mind, Social media gal & Proud Aries

“Όταν φτάσεις στο σημείο όπου δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις κανέναν, εκεί ξεκινά η ελευθερία σου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μοναχοπαίδι είσαι; Έτσι εξηγούνται όλα!

Μη ψάχνεις το νόημα