in ,

Για έναν κόσμο με πιο υγιείς social media συνήθειες

4.8 ώρες ημερησίως «σπαταλάμε» στο κινητό μας τηλέφωνο, σύμφωνα με νέα έρευνα και εάν με ρωτάς, ενίοτε το δικό μου προσωπικό ρεκόρ βρίσκεται και πάνω από αυτόν τον μέσο όρο.

Ο περισσότερος χρόνος στα κινητά μας τηλέφωνα, φυσικά και προφανώς αφιερώνεται στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε εκείνες που αφορούν επεξεργασία φωτογραφιών και γενικότερα, βίντεο.

Παλαιότερα, σου είχα αναφέρει την πολύτιμη αξία του να μένεις offline, να διεκδικείς και να αποκτάς τον χωροχρόνο σου, και ξέρω πως είναι ελαφρώς έως πολύ μεγάλη ειρωνεία της ζωής πως (κατά πάσα πιθανότητα) αυτό το κείμενο ήρθε μπροστά σου μέσα από κάποιο social media app, αλλά βρε παιδί μου, κάπου βαρέθηκα αυτό το μοτίβο της μούρης μέσα στην οθόνη (που πολλές φορές, καταλήγει σε τοξικότητα).

Έχω συζητήσει και αναλύσει όλα τα υπέρ και τα κατά των social media και προφανώς, όλα θα ήταν πιο ωφέλιμο να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο, όμως και εσύ και εγώ ξέρουμε πως αυτό το μέτρο πάμπολλες φορές χάνεται.

Ας δούμε επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε τα social media να μη λειτουργούν τόσο τοξικά μέσα στην καθημερινότητά μας.

Για αρχή, ας κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα.

Ας βγάλουμε από φίλους και ας κάνουμε unfollow οποιονδήποτε λογαριασμό ή πρόσωπο δεν μας βοηθά με κάποιον τρόπο. Εάν δεν μας ψυχαγωγεί, δεν μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, δεν μας ενημερώνει/εκπαιδεύει, δεν μας εκφράζει/εμπνέει, τότε ποιος ο λόγος; Απλά επειδή είμαστε γνωστοί ή κάποτε είχαμε υπάρξει συμμαθητές; Εσύ φροντίζεις για τη δική σου ενέργεια, όχι για το εάν κάποιος θα παρεξηγηθεί και θα το πάρει προσωπικά.

Έπειτα, σβήνουμε από το κινητό μας οποιαδήποτε εφαρμογή δε χρησιμοποιούμε.

Κάτι εφαρμογές που κατέβασες, γιατί χρειάστηκες μία φορά πριν από πέντε χρόνια, είναι πλέον κάτι παραπάνω από περιττές. Είναι σα να πετάς έξω από τη ζωή σου το φάντασμα του πρώην, για να κάνεις χώρο σε κάτι καινούριο που πραγματικά θα ανυψώσει την καθημερινότητά σου (εντάξει, το τράβηξα λίγο από τα μαλλιά, αλλά πήρες το point).

Επειδή ίσως ακόμα μέσα στο μυαλό σου γυροφέρνεις πώς θα καταφέρεις να κάνεις unfollow συναδέλφους, συγγενείς και γνωστούς (παρότι προχωρήσαμε και επτά γραμμές πιο κάτω), εάν δε θέλεις να «εκτεθείς» έτσι, κάνε τουλάχιστον ένα mute, να μην πετάγονται μπροστά σου σε ανύποπτο χρόνο και σε ταράζουν ή σε ξενερώνουν. Safe λύση.

Θα πρότεινα επίσης, να κατεβάσουμε μία από εκείνες τις εφαρμογές (oh, the irony again)

…οι οποίες υπάρχουν, για να βάζουν φρένο, όταν εμείς έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει η λέξη. Θα ορίσεις εσύ ένα συγκεκριμένο ημερήσιο χρονικό περιθώριο της κάθε εφαρμογής και όταν το φτάνεις, το app θα «κλειδώνει» αυτόματα και έτσι, δε θα έχεις πρόσβαση. Εάν κάποιος σε χρειαστεί τόσο μα τόσο άμεσα, έχει το κινητό σου. Όποιος δεν το έχει, σημαίνει ότι μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο, ο κόσμος δε θα τελειώσει.

Για να μην τραβήξω αυτό το κείμενο για άλλο τόσο, καλές ιδέες θα ήταν επίσης να μην χρησιμοποιείς το κινητό σου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν πέσεις για ύπνο (ξέχνα δηλαδή το scrolling, για να γλαρώσεις) και να μπαίνεις σε κάθε εφαρμογή με έναν σκοπό, ακόμα κι αν αυτός είναι να ξεχαστείς από κάτι για πέντε λεπτά. Όχι όμως, για να παραμείνεις κλειδωμένη σε αυτό το σύμπαν για πέντε ώρες, χωρίς να καταλάβεις πώς κουνήθηκαν οι δείκτες του ρολογιού.

Πρώτα όμως, και πάνω απ’όλα, αγαπημένο μου πλάσμα, θυμήσου πως η πραγματική ζωή δεν είναι τα social media. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με ό,τι βλέπεις πασπαλισμένο με έξτρα δόση φαίνεσθαι και διαρκούς ευτυχίας, που κανονικός άνθρωπος δε βιώνει χωρίς ούτε ένα σκαμπανέβασμα.

Όταν μπαίνεις μέσα σε αυτόν τον αχανή κόσμο των social media, πέτα το δικό σου νήμα, για να βρεις ξανά την έξοδο χωρίς απώλειες. Ψυχολογικές. Δείξε τον πραγματικό σου εαυτό, βρες ανθρώπους από το δικό σου tribe και ξέχνα αριθμούς.

Όταν νιώθεις πως οριακά έχει εξαντληθεί όλη σου η ψυχική ενέργεια, πάτα log out.

Written by Αθανασία Αντωνοπούλου

Radio presenter, Creative mind, Social media gal & Proud Aries

“Όταν φτάσεις στο σημείο όπου δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις κανέναν, εκεί ξεκινά η ελευθερία σου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μοιράζεσαι υγεία; Υγεία θα έχεις!

Δε ξέρω τι ακριβώς θέλω να κάνω στη ζωή μου: Στο Google θα το βρεις!