in ,

«Το καλοκαίρι έφτασε και εμείς δεν συγκεντρωνόμαστε»

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς; 👇

Αγαπητή μου φίλη, το καλοκαίρι έφτασε και η ζέστη, οι διακοπές και οι χαλαρές στιγμές στην παραλία κάνουν την εμφάνισή τους – μαζί τους φέρνουν και μια πρόκληση: τη δυσκολία να επικεντρωθούμε στη δουλειά.

Η επιθυμία να βγούμε έξω και να απολαύσουμε τον ήλιο μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά μας και να μας κάνει να νιώθουμε ότι η δουλειά είναι περισσότερο βάρος από ποτέ. Σε νιώθουμε!

Και εμείς όταν απαντάμε σε emails ή λιώνουμε στα Teams meetings αυτή την εποχή σιγοτραγουδάμε άσματα όπως: «Το καλοκαίρι με πιάνει μια τρέλα», «Θέλω επειγόντως διακοπές» και «Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» και σκεφτόμαστε πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή σε μια πισίνα με ένα Aperol στο χέρι! Βέβαια, η έλλειψη συγκέντωσης, αν και επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι εποχικό φαινόμενο!

Τί είναι η συγκέντρωση;

Η συγκέντρωση, με απλά λόγια, είναι η κατευθυνόμενη προσοχή. Δηλαδή, όταν εστιάζεις, συγκεντρώνεις την προσοχή ή την προσπάθειά σου σε μια εργασία ή δραστηριότητα. Ακούγεται εύκολο, οπότε γιατί μπορεί να είναι τόσο δύσκολο μερικές φορές;

Η συγκέντρωση είναι ουσιαστικά ένας μυς, μια δεξιότητα που πρέπει να δουλεύεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσεις να μην κοιτάς το TikTok κάθε δύο λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσεις να ολοκληρώσεις ένα έργο – δεν θα συμβεί μαγικά.

Σκέψου τη συγκέντρωση με όρους τρεξίματος. Δεν μπορείς απλά να ξυπνήσεις μια μέρα και να αποφασίσεις να τρέξεις έναν μαραθώνιο. Πρέπει να δουλέψεις προς αυτόν τον στόχο και να προπονηθείς. Το ίδιο ισχύει και για τη συγκέντρωση – πρέπει να την καλλιεργήσεις και να την ενισχύεις συνεχώς.

Γιατί δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ;

Σε ένα κόσμο που όλοι και όλα ανταγωνίζονται για να έχουν την προσοχή μας (γιατί η προσοχή είναι νόμισμα στις μέρες μας), δεν είναι δύσκολο να βρούμε περισπασμούς.

Οι πιο συνήθεις ύποπτοι:

  1. Τεχνολογία: Τα κοινωνικά μέσα, τα emails και οι συνεχείς ειδοποιήσεις στο κινητό μας αποσπούν την προσοχή και μειώνουν την ικανότητά μας να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μια εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Κακή Οργάνωση Χρόνου: Όταν δεν έχουμε ένα σαφές πλάνο για το πώς να διαχειριστούμε τον χρόνο μας, είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο σε μη παραγωγικές δραστηριότητες.
  3. Κούραση και Έλλειψη Ύπνου: Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε και να είμαστε παραγωγικοί.
  4. Άγχος και Πίεση: Οι πολλαπλές υποχρεώσεις και οι συνεχείς πιέσεις αυξάνουν το άγχος, το οποίο με τη σειρά του μειώνει την αποδοτικότητα και την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε σε συγκεκριμένες εργασίες.
  5. Ακατάλληλο Περιβάλλον Εργασίας: Ένας χώρος γεμάτος θόρυβο και περισπασμούς μπορεί να καταστήσει την συγκέντρωση ακόμα πιο δύσκολη (Ναι – μιλάμε για αυτόν τον συνάδελφο που δεν λέει να σταματήσει να μιλάει όλη μέρα).

Αν λοιπόν σου τυχαίνει διαρκώς να ξεκινάς μια εργασία και να μην μπορείς να την ολοκληρώσεις γιατί χτύπησε το τηλέφωνο, σε ρώτησε κάτι άσχετο η συνάδελφος από το απέναντι γραφείο, ή απλά αγχώθηκες για το πώς να ολοκληρώσεις αυτό που ήθελες να κάνεις, σου έχουμε και άλλα κακά μαντάτα!

Ο παράγοντας του “υπολείμματος προσοχής” που προκύπτει από τη συχνή μετατόπιση της προσοχής μας σε διαφορετικά θέματα, εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε ένα έργο.

Καθώς αλλάζουμε μεταξύ εργασιών, μέρος της προσοχής μας συχνά παραμένει στην προηγούμενη εργασία, αντί να μεταφερθεί πλήρως στην επόμενη. Αυτό είναι το “υπόλειμμα προσοχής“, όταν μέρος της προσοχής μας εστιάζεται σε άλλη εργασία, αντί να αφιερώνεται πλήρως στην τρέχουσα εργασία που πρέπει να εκτελεστεί.

Όταν αφήνουμε μια εργασία ημιτελή ή διακόπτεται κατά την ολοκλήρωσή της, ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να την αφήσει πίσω και αυτή παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Έτσι, ενώ προσπαθείς να εστιάσεις στη νέα εργασία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, οι σκέψεις σου παραμένουν κολλημένες στην τελευταία ημιτελή εργασία.

Αυτό σημαίνει ότι έχεις λιγότερους γνωστικούς πόρους διαθέσιμους για να εκτελέσεις τη νέα εργασία, επειδή η προσοχή σου είναι μοιρασμένη μεταξύ των δύο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η πολυδιεργασία δεν είναι ποτέ τόσο παραγωγική όσο θα θέλαμε να είναι!

Και τί να κάνω για να συγκεντρώνομαι καλύτερα σε μια εργασία;

  1. Θέσε Σαφείς Στόχους: Καθόρισε μικρούς, εφικτούς στόχους για κάθε ημέρα. Έχοντας σαφείς στόχους, θα μπορέσεις να παραμείνεις επικεντρωμένη και να νιώθεις πιο παραγωγική καθώς επιτυγχάνεις κάθε στόχο.
  2. Διαχείριση Χρόνου: Χρησιμοποίησε εργαλεία όπως ημερολόγια ή εφαρμογές διαχείρισης χρόνου για να οργανώσεις τις υποχρεώσεις σου. Ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις σε πορεία και να μειώσεις την αίσθηση του χάους. Εγώ είμαι old-school και χρησιμοποιώ κλασικό pen and paper ημερολογιάκι, αλλά υπάρχουν πολλές εφαρμογές όπως το Notion αν είσαι digital savvy.
  3. Δημιούργησε Ρουτίνες: Καθιέρωσε καθημερινές ρουτίνες που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την πειθαρχία και να μειώσεις την αναβλητικότητα. Μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να κάνει τη διαδικασία εργασίας πιο προβλέψιμη και λιγότερο αγχωτική.
  4. Κάνε Διαλείμματα: Οι μικρές παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν το μυαλό σου να ανανεωθεί και να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σου. Η τεχνική Pomodoro, που περιλαμβάνει δουλειά για 25 λεπτά και διάλειμμα για 5 λεπτά, είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
  5. Περιόρισε τους Περισπασμούς: Δημιούργησε έναν χώρο εργασίας χωρίς περιττά ερεθίσματα. Κλείσε τις ειδοποιήσεις του κινητού σου και ενημέρωσε τους γύρω σου για τις ώρες που δεν θέλεις να σε ενοχλούν.
  6. Υγιεινές Συνήθειες: Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι επαρκώς, τρως υγιεινά και ασκείσαι τακτικά. Αυτές οι συνήθειες θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις υψηλά επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης.
  7. Χρησιμοποίησε Τεχνικές Χαλάρωσης: Εφάρμοσε τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός ή η γιόγκα για να μειώσεις το άγχος και να βελτιώσεις την ψυχική σου ευεξία.

Η βελτίωση της συγκέντρωσης είναι ένας συνεχής αγώνας που απαιτεί πειθαρχία και στρατηγική. Με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών, μπορείς να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου και να πετύχεις τους στόχους σου, ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Θυμήσου, η συγκέντρωση είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται με τον χρόνο και την προσπάθεια!

Written by Ιωάννα-Ευγενία Μπακούνη

Just your friendly next-door HR manager, Career Coach & Mentor

«I incite this meeting to rebellion»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Witchella Stories: Summer Solstice, δώσε μου χαρά και ευημερία!

Ένα χωνάκι παγωτό μπορεί να σώσει τον πλανήτη;