in , ,

Pomodoro: Η ντομάτα που θα σε κάνει πιο παραγωγική

Go rule your world now!

Το μυστικό διαχείρισης χρόνου που πρέπει να ακολουθήσεις!

Είμαι άνθρωπος που χρειάζεται πρόγραμμα και οργάνωση στη ζωή του, αλλιώς νιώθω πως τα πάντα θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της αναβλητικότητας.

Εάν η μέρα μου δεν έχει ροή, νιώθω πως δεν ήταν καλή μέρα, γι’ αυτό ο καθημερινός μου στόχος και η διαρκής πρόκληση είναι να βγαίνουν όλα όσο πιο αβίαστα γίνεται και σε όσο το δυνατόν, λιγότερο χρόνο.

Insert Pomodoro Technique

Πριν μερικά χρόνια, για πρώτη φορά μου ανέφεραν την τεχνική Pomodoro και επειδή γενικά ήμουν -και παραμένω ενθουσιασμένη- με τέτοιου είδους κόλπα, την καλωσόρισα στη ζωή μου και από τότε, γυρίζω πάντα σε αυτήν!

Σε γρήγορα ιστορικά στοιχεία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια των ‘80s, όταν ένας σπουδαστής ονόματι Francesco Cirillo δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί στις σπουδές του και να ανταπεξέλθει στον φόρτο των εργασιών του. Έτσι, βρήκε ένα χρονόμετρο σε σχήμα ντομάτας και ανακάλυψε, μάλλον χωρίς να το ξέρει, ένα από τα ισχυρότερα «κόλπα» μέχρι σήμερα.

Η λογική είναι πολύ απλή, δε θέλω να τρομάζεις

Βάζεις ένα task μέσα στο μυαλό σου, δουλεύεις πάνω σε αυτό για 25 λεπτά χωρίς διακοπή και μόλις τελειώσει το session, κάνεις ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Όταν έχεις ολοκληρώσει μία σειρά από 4 Pomodoro συνεδρίες, μπορείς να κάνεις ένα μεγαλύτερης διάρκειας διάλειμμα, 15-30 λεπτών.

Για να μην αρχίσεις να ψάχνεις χρονόμετρα και ρολόγια, η τεχνολογία πλέον τα έχει φέρει όλα σε ένα app και εάν μπεις στο αντίστοιχο store του κινητού σου, κάνοντας αναζήτηση, θα βρεις σίγουρα μία εφαρμογή αυτού του σκοπού.

Τα οφέλη; Θα τα δεις άμεσα!

Κάθε φορά που εργάζομαι με τεχνική Pomodoro, είμαι εντυπωσιακά πιο συγκεντρωμένη, γρήγορη και αποδοτική σε ό,τι έχω μπροστά μου.

Έτσι κι αλλιώς, αγαπώ τις to-do lists, όμως με αυτή την τεχνική αποκτούν διαφορετικό νόημα και όλα κυλούν σα να έχω μέσα μου μία Wonder Woman που ό,τι και να της πετάξεις μπροστά της, θα το φέρει εις πέρας. Είναι ωραίο το συγκεκριμένο feeling!

Με τον τρόπο αυτό, δεν υπάρχει περιθώριο να είσαι αναβλητική, να αφήνεις πράγματα για την επόμενη μέρα και να σκέφτεσαι πως «έλα μωρέ, δεν έγινε και κάτι να το κάνω αύριο». Girl, NO!

Δεν αποσπάται η προσοχή σου από ανόητα ερεθίσματα, όπως μία ειδοποίηση στο κινητό σου και συν τοις άλλοις, έχεις προτεραιότητες. Το καθετί στη νοητή (ή γραπτή) λίστα όσων έχεις να κάνεις, παίρνει τη δική του θέση και αποκτάς την εμπιστοσύνη πως στο τέλος, όλα θα τα προλάβεις. Και όντως έτσι γίνεται!

Σημείωση: Η Pomodoro τεχνική έχει και ορισμένους κανόνες

Δε σταματάς ποτέ μια συνεδρία άπαξ και ξεκινήσει και εάν κάτι προκύψει κατά τη διάρκειά του, το σημειώνεις, για να το κάνεις αργότερα.

Εάν ένας στόχος χρειάζεται περισσότερες από μια συνεδρίες, το «χωρίζεις» σε μικρότερους στόχους και αντίθετα, εάν έχεις μικρά tasks που μπορούν να χωρέσουν σε μια συνεδρία, τα τοποθετηθείς όλα μαζί.

Go rule your world now!

Φωτογραφία από τον χρήστη Peter Olexa στο Pexels

Written by Αθανασία Αντωνοπούλου

Radio presenter, Creative mind, Social media gal & Proud Aries

“Όταν φτάσεις στο σημείο όπου δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις κανέναν, εκεί ξεκινά η ελευθερία σου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η ζωή σου δεν είναι ένας διαρκής αγώνας

Γιώργος Χατζηπιερής: Χαίρομαι που τα τραγούδια μου βρήκαν το δικό τους δρόμο