in ,

Networking (part 2): Μήπως η αυθεντικότητα λείπει από το παζλ;

Οι άνθρωποι σε όλα τα settings ψάχνουν μια αυθεντική σύνδεση.

Αγαπητή μου φίλη, μιλήσαμε λίγο για την γνωριμία και την σύνδεση με τους άλλους και τώρα, θα περάσουμε ευθύς αμέσως στη γνωριμία και τη σύνδεση με… τον εαυτό μας.

Θα διερωτηθείς γιατί, καθώς τα περισσότερα άρθρα για το networking και την εργασία εστιάζουν στον «άλλον» και τι μπορεί να σου προσφέρει. Όμως ένα σημαντικό κομμάτι που παραλείπουν είναι αυτό της αυθεντικότητας!

Γιατί η αυθεντικότητα είναι αυτό που μας λείπει από το παζλ

Πηγαίνεις σε ένα networking event και ξαφνικά νιώθεις ότι πρέπει να είσαι κάποια άλλη. Νιώθεις ότι πρέπει να πεις συγκεκριμένα πράγματα για να είσαι αποδεκτή. Ή επειδή νιώθεις ανασφάλεια για το αν είσαι ενδιαφέρουσα, καταλήγεις στην καλύτερη να μιλάς για τον καιρό και να βαριέσαι, στην χειρότερη να μη μιλάς καθόλου και να στέκεσαι σε μια γωνιά.

Και ενώ μπορεί να έχεις χίλια ενδιαφέροντα και άλλα τόσα χόμπι, νιώθεις έναν διαχωρισμό με το που μπαίνεις σ’ αυτό το πλαίσιο. Αν έχεις δει την σειρά Severance, ίσως ταυτίζεσαι με αυτή την διαδικασία διαχωρισμού του «προσωπικού» εαυτού και του «επαγγελματικού» εαυτού που παρουσιάζει η σειρά. Μήπως όμως ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα;

Άλλαξε την Ιστορία σου

Μήπως ο λόγος που τρέμεις τα networking events είναι η ιστορία που σε έχεις πείσει να λες (ή που σε έπεισε η κοινωνία); Δηλαδή ότι είναι ψεύτικα, ότι όλοι πάνε να πουλήσουν τον εαυτό τους… και δεν σκέφτεσαι ότι στην τελική είναι προσωπική σύνδεση;

Οι άνθρωποι σε όλα τα settings ψάχνουν μια αυθεντική σύνδεση. Αν πηγαίνεις με την εργασιακή σου persona, η σύνδεση που θα επιδιώκεις θα είναι μη αυθεντική και θα διαιωνίζεις την ιστορία που λες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι περιστάσεις είναι ψεύτικες.

Το networking δεν είναι μια και έξω, όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Σπανίως μια επαφή ή ένα event φέρνει άμεσο αποτέλεσμα, άρα οφείλεις να πηγαίνεις και να χτίζεις τις σχέσεις σου χωρίς απαραιτήτως να περιμένεις ένα «αντάλλαγμα».

Εν αρχή είναι η πρόθεση

Πριν πας σε οποιοδήποτε event σκέψου ποια είναι η πρόθεση σου, η παρουσία σου πρέπει να είναι σκόπιμη. Δεν χρειάζεται να «σκορπίζεσαι» σε όλες τις περιστάσεις που λαμβάνεις μια πρόσκληση (και αυτό ισχύει και για την προσωπική σου ζωή).

Από την άλλη, μην απορρίπτεις και όλες τις προτάσεις επειδή θεωρείς ότι δεν θα είναι στο στυλ σου. Σκέψου τι σου αρέσει πραγματικά και δοκίμασε να βρεις τα αντίστοιχα events.

Σου αρέσουν τα κοκτέιλ και η ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών; Τέλεια, μπορείς να πας σε όλες τις «κοπές πίτας» που σε έχουν καλέσει. Αγχώνεσαι και μόνο στην ιδέα να στέκεσαι στο μπαρ και να προσπαθείς κάτι να πεις; Προσπάθησε να βρεις οργανισμούς στον κλάδο σου που ίσως έχουν πιο τεχνικό πλαίσιο και πιο δομημένες ευκαιρίες σύνδεσης (πχ. μέσα από workshops).

Ποιότητα, όχι ποσότητα

Η καλή δικτύωση βασίζεται στην αυθεντική σύνδεση και άρα στην ποιότητα των σχέσεων, όχι στην ποσότητα αυτών. Αντί λοιπόν να αγχώνεσαι για να αυξάνεις συνεχώς τους αριθμούς του δικτύου σου (εκτός αν είσαι influencer), σκέψου πως θα ενδυναμώσεις τις σχέσεις που ήδη έχεις.

Πολλές φορές ξεχνάμε να μένουμε σε επαφή με μια γνωριμία που κάναμε, το οποίο ισοδυναμεί σαν να μην την έχουμε κάνει (γιατί μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται). Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να μείνουμε σε επαφή με μια γνωριμία μας, από το να μοιραστούμε ένα ενδιαφέρον άρθρο ή event ή ακόμα και με το πατροπαράδοτο τηλέφωνο.

Γι’ αυτό φίλη μου, το networking δεν είναι μόνο αδέξιες συζητήσεις ή ψεύτικα χαμόγελα. Μπορείς να επιδιώξεις την σύνδεση από όποιο μέσο νιώθεις πιο κοντά σε σένα. Γνωρίζοντας ποια είσαι και τι θέλεις, μπορείς να συνδεθείς αυθεντικά με τέτοιο τρόπο που και εσύ θα νιώθεις καλά και θα επιδείξεις τις ικανότητες σου με τον πιο επωφελή τρόπο.

Written by Ιωάννα-Ευγενία Μπακούνη

Just your friendly next-door HR manager, Career Coach & Mentor

«I incite this meeting to rebellion»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η σχέση μας με το χρήμα αντανακλά τη σχέση με τον εαυτό μας

«Για το καλό σου»: Αυτή η μάστιγα