Το ότι βρίσκεσαι εκεί ακριβώς που πάντα ήθελες να είσαι, είναι δώρο. Αν πάλι δεν είσαι ακόμα εκεί, μη ξεχνάς πως… είσαι στο δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, είτε ζούμε αυτό που πάντα επιθυμούσαμε, είτε όχι –ακόμα- δε μας εγγυάται τίποτα και κανείς ότι δε θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή μας που μπορεί να αισθανθούμε εξωφρενικά μόνες. Αυτό μπορεί να συμβεί και όταν έχουμε το σύντροφο των ονείρων μας στο πλάι μας, ή το «καλύτερο παιδί του κόσμου» για γιο, είτε είμαστε ελεύθερες κι ωραίες single moms, είτε, είτε, είτε…
Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να ξεφυτρώσει έτσι απλά και είναι δύσκολο. Αυτή η μελαγχολία που συνοδεύεται με μια κάποια κούραση, αυτή η αίσθηση του «αφήστε με», χωρίς λόγο, αυτό το σφίξιμο στο στομάχι του «νιώθω μόνη». Το έχεις νιώσει κι εσύ κι εγώ κι όλες και όποια πει όχι… πιπέρι. Μπορεί να αισθανόμαστε έτσι, ακόμα κι όταν περιτριγυριζόμαστε από κόσμο πολύ, αγαπημένους φίλους κλπ. Μάντεψε όμως: Δεν είσαι μόνη, ή η μόνη που… νιώθει μόνη!
Πολλοί θεωρούν τη μοναξιά ως τη «μάστιγα της εποχής», δεν είναι και λίγα όλα όσα περάσαμε εν μέσω κορωνοιού. Από την άλλη, βρισκόμαστε στην εποχή της επικοινωνίας. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούμε να συνομιλήσουμε ακόμα και με ένα μακρινό ξάδελφο στην Αυστραλία. Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει; Τι μπορεί να πηγαίνει στραβά; Η απάντηση είναι μια: Δε χρειάζεται να πηγαίνει κάτι στραβά απαραίτητα για να αισθάνεσαι μοναξιά. Η μοναξιά είναι μια άκρως φυσιολογική και ανθρώπινη εμπειρία που τις περισσότερες φορές μπορεί να μοιάζει δύσκολη κι επίπονη, αλλά είναι αναπόφευκτη και συχνή.
Αλήθεια, πως θα φάνταζε η ζωή μας αν όλα ήταν ευθεία γραμμή, το έχεις σκεφτεί; Κι αλήθεια, πως θα φάνταζε όλο αυτό το πέρασμα που κάναμε αν ο θεός, ή ο όποιος μας έδινε μόνο «καλά»; Μέσα από τις δύσκολες και συγχρόνως πιο «επίπονες» εσωτερικές διαδικασίες, μαθαίνουμε καλύτερα εμάς, ξεδιαλέγουμε τι μας κάνει και τι όχι, τι θέλουμε και τι όχι πια. Γιατί μη ξεχνάς, αλλάζουμε. Και είναι οκ μαζί με εμάς να αλλάζουν και τα γούστα μας.
Το σημαντικότερο όλων και αφού η μοναξιά βιωθεί σε ένα βαθμό –κάτι το οποίο είναι υποκειμενικό από άποψη χρόνου και τρόπου- είναι να καταλάβουμε τι μας οδήγησε εκεί, ποιοι άλλοι ενδεχομένως εμπλέκονται και πως και το κυριότερο: Τι μας διδάσκει! Ακριβώς αυτό είναι που θα γεννήσει μέσα μας τη σοφία, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εμπειρία και ακριβώς αυτό σημαίνει το «μετασχηματίζω ένα αρνητικό συναίσθημα σε μια θετική εμπειρία».
Το ζήτημα σε όλα αυτά είναι πως για να γίνουν, χρειάζεται να μας ακούμε ένα κλικ παραπάνω. Το ζήτημα σε όλα αυτά είναι να μη χάνουμε το παιδί μέσα μας και τις ανάγκες του. Και κάθε φορά που σκάει μύτη στο κεφάλι μας το «νιώθω μόνη» είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα και «είμαι μόνη»…
Πρώτη δημοσίευση: businessmum.gr
Photo by Brandi Redd on Unsplash
GIPHY App Key not set. Please check settings