in ,

EmpoweredEmpowered

«Και γιατί θέλετε αυτή την δουλειά;»

Πώς να απαντήσεις σε μια ακόμα από τις ερωτήσεις συνεντεύξεων που αγαπάμε να μισούμε.

Αγαπητή μου φίλη, είμαι σίγουρη ότι μια ερώτηση που μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση σε οποιαδήποτε συνέντευξη είναι το «Γιατί θέλετε αυτή την θέση;». Και ξέρω ότι πολλές φορές έχεις σκεφτεί να απαντήσεις: «Γιατί κάπως πρέπει να πληρώσω τους λογαριασμούς μου!».

Ναι, προφανώς, αν δεν δουλεύεις από χόμπι, η εργασία είναι θέμα βιοπορισμού και πολλές φορές μπορεί να σε ενδιαφέρει μόνο αυτό το κομμάτι σε μια θέση – και είναι ΟΚ! Δυστυχώς, όμως, το πώς θα απαντήσεις σ’ αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι και κόκκινη σημαία για τον recruiter. Μια, λοιπόν, «αθώα» κατά τ’ άλλα ερώτηση μπορεί να κρύβει παγίδες!

Τι θέλει να μάθει ο recruiter;

Μέσα από αυτή την ερώτηση ο συνεντευξιαστής μπορεί να αποκομίσει πολλά στοιχεία για εσένα και κυρίως τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί. Και πιο συγκεκριμένα τί είναι αυτό που σε ενδιαφέρει στην συγκεκριμένη θέση και στην συγκεκριμένη εταιρία και άρα τι φέρνεις στην ομάδα. Άρα, δεν σε ρωτάνε «γιατί θέλεις να γίνεις σύμβουλος πωλήσεων;», αλλά στην πραγματικότητα σε ρωτάνε «Γιατί θες την συγκεκριμένη θέση πωλήσεων στην συγκεκριμένη εταιρία;».

Τις περισσότερες φορές οι υποψήφιοι ξεκινούν και απαντούν την ερώτηση αυτή με γενικές προτάσεις (πχ. Πάντα μου άρεσε να δουλεύω με πελάτες) και δεν καταφέρνουν να συνδέσουν γιατί η συγκεκριμένη θέση έχει νοήμα για εκείνους.

Και γιατί θέλω την συγκεκριμένη θέση;

Στην πραγματικότητα η ερώτηση αυτή είναι αρκετά εύκολη να απαντηθεί, αρκεί να μπορείς να συνδέσεις τί είναι αυτό που σε ώθησε να στείλεις το βιογραφικό σου και πώς ταιριάζει με τις ικανότητες σου και την μελλοντική σου πορεία.

Για αρχή, θα πρέπει να δείξεις ότι γνωρίζεις την εταιρία και να απαντήσεις γιατί είσαι ενθουσιασμένη για την ευκαιρία να γίνεις μέλος αυτής. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό πριν πας σε κάποια συνέντευξη να γνωρίζεις για την εταιρεία και γι’ αυτό οφείλεις να έχεις κάνει την έρευνα σου πριν (το οποίο θα σου πάρει πολύ λίγο χρόνο, αφού μόνο και αν διαβάσεις το site της εταιρίας θα έχεις ήδη αρκετές πληροφορίες).

Και γιατί είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον ρόλο αυτό;

Το επόμενο σημείο της απάντησης σου θα είναι το γιατί είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον ρόλο αυτό, είτε με βάση τις εμπειρίες σου είτε με βάση τις ικανότητες σου. Δεν χρειάζεται να επεκταθείς σε αυτό το σημείο καθώς υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες μέσα στην συνέντευξη για να δείξεις ότι είσαι το κατάλληλο άτομο.

Στην πράξη, θα πρέπει να προσδιορίσεις την θέση για την οποία συζητάς, καθώς και κάποιες από τις δεξιότητες που ανέφερε η αγγελία, και πώς κάποιες βασικές σου εμπειρίες ή ικανότητες συνδέονται.

Το τελευταίο σημείο θα είναι να συνδέσεις το πώς ταιριάζει η θέση με την μελλοντική επαγγελματική σου πορεία. Ιδανικά, δεν πρέπει να φανεί ότι είναι ένα σκαλοπάτι για μια επόμενη θέση, αλλά ότι έχει νόημα στην εξέλιξη σου και ότι θες να επενδύσεις χρόνο στην θέση αυτή. Προφανώς, κανένας εργοδότης δεν θα ήταν άνετος με το να σε προσλάβει αν πιστεύει ότι θα φύγεις στο πολύ προσεχές μέλλον.

Πάμε πάλι στο παράδειγμα που λέγαμε και ας υποθέσουμε ότι είσαι συνέντευξη για την θέση του σύμβουλου πωλήσεων σε μια εταιρία τεχνολογίας – θα μπορούσες να πεις:

«Πάντα εμπιστεύομαι την ΑΒΓ εταιρία για τις ανάγκες μου σε τεχνολογικό εξοπλισμό, και σύμφωνα με τις πωλήσεις σας από ότι διάβασα στο ΧΨ site είστε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην ελληνική αγορά. Από όσα γνωρίζω, η εταιρία εστιάζει στο να παρέχει μια προσωπική εξυπηρέτηση στον πελάτη, όπου δίνεται βάση στις τεχνολογικές λύσεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του.

Ακολουθώ την εταιρία στα social media και πάντα μου προκαλούσε θετική εντύπωση το ότι η εταιρία παρουσιάζει την ομάδα πωλήσεων ως το κύριο συστατικό της επιτυχίας της. Επομένως, ήθελα πολύ να γίνω μέλος αυτής της ομάδας και όταν είδα την αγγελία ήξερα ότι έπρεπε να υποβάλλω το βιογραφικό μου!

Στην προηγούμενη μου θέση ήμουν υπεύθυνη πωλήσεων για μια μικρότερη εταιρία στον τεχνολογικό χώρο και κατάφερα να αυξήσω τις ετήσιες πωλήσεις της ομάδας μου κατά ΧΧ% το τελευταίο έτος. Από την αρχή της καριέρας μου έχω απασχολήθει στον κλάδο της τεχνολογίας και είναι ένας κλάδος που γνωρίζω πολύ καλά.

Είναι το λογικό βήμα, επομένως, για την εξέλιξη της πορείας μου να ενταχθώ σε μια εταιρία με μεγαλύτερη παρουσία, όπου θα μπορώ να εξελίξω επιπλέον τις γνώσεις μου και απο πλεύρας μου να συνεισφέρω με την πολυετή μου πείρα στον κλάδο!».

Το παράδειγμα είναι γενικό, αλλά μπορείς να καταλάβεις την λογική πίσω από την απάντηση και πώς πρέπει να συνδέουμε την θέση, την εταιρία με το τί φέρνουμε στο τραπέζι και πως συνδέεται με την πορεία μας.

Το μυστικό συστατικό;

Ενθουσιασμός και θετική ενέργεια!  

Written by Ιωάννα-Ευγενία Μπακούνη

Just your friendly next-door HR manager, Career Coach & Mentor

«I incite this meeting to rebellion»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Εσύ με ποιους τρόπους σαμποτάρεις τον εαυτό σου;

Αγαπώ σημαίνει «είμαι εδώ», όχι «δίνω λύσεις»