Αγαπητή μου φίλη, δεν νομίζω να έχεις πάει σε συνέντευξη και να μην σε έχουν ρωτήσει «γιατί θες να φύγεις από την δουλειά σου» ή «γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλειά σου» ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή αυτής.
Είναι μια από τις κλασικές ερωτήσεις για τις οποίες θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη και ξεκινώντας από αυτό το άρθρο θα τις εξερευνήσουμε μαζί.
Σαφέστατα, υπάρχουν πολλοί λόγοι να φύγεις από μια δουλειά, εκ των οποίων οι πιο κοινοί είναι: καλύτερες προοπτικές εξέλιξης, καλύτερη αμοιβή, οργανωσιακές αλλαγές που επηρέασαν την θέση σου, απόλυση, εργασιακή εξουθένωση, τοξικό περιβάλλον, έλλειψη ευελιξίας, αλλαγές στην προσωπική ζωή ή γενικότερα μια αλλαγή εργασιακής πορείας…
Κάποιοι από αυτούς ίσως σου ακούγονται οικείοι ή ακόμα και να σου θυμίζουν κακές εποχές. Και είναι απόλυτα ανθρώπινο όταν ακούς την ερώτηση «Γιατί έφυγες;» να θες να πλέξεις έναν εξάψαλμο για τον πρώην (τοξικούλη) διευθυντή σου, όμως σίγουρα αυτό δεν θα ακουστεί ωραίο στα αυτιά του επόμενου πιθανού σου εργοδότη! Επίσης, ο κόσμος είναι μικρός και δεν ξέρεις ποιος ξέρει ποιον, άρα πριν αποφασίσεις να βγάλεις τα άπλυτα του πρώην αφεντικού σου στην φόρα, ας δούμε έναν καλύτερο τρόπο διαχείρισης.
«Μα γιατί θέλουν να μάθουν γιατί έφυγα από κάπου..;»
…Θα με ρωτήσεις και θα σου πω ότι δεν είναι ερώτηση παγίδα! Μέσα από αυτή την ερώτηση ο πιθανός εργοδότης θέλει να αφουγκραστεί τί είναι αυτό που σε κινητοποιεί, ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου, ποια είναι η εργασιακή ηθική σου και ποια είναι τα πιθανά «κόκκινα σημαιάκια» στην συμπεριφορά σου. Με άλλα λόγια, μπορούμε να σε εμπιστευτούμε; Αξίζει να επενδύσουμε σε σένα;
Επομένως, είναι πιο θετικό για την εικόνα που θα σχηματίσει για σένα ένας εργοδότης ή ένας recruiter να πεις ότι έφυγες επειδή ήθελες μια θέση πιο δημιουργική, από το να πεις είχα βαρεθεί να κάνω κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια (true story).
Όπως το σκέφτεσαι, και οι δύο απαντήσεις μπορεί εν τέλει να σημαίνουν το ίδιο πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να ερμηνευτούν πολύ διαφορετικά και η δεύτερη μάλιστα πολύ αρνητικά. Αντιστοίχως, το να προσπαθήσεις να αποφύγεις την ερώτηση, μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια να κρύψεις κάτι (π.χ. μια πιθανή απόλυση).
Το μυστικό είναι αυτό που θα λέγαμε διπλωματική ειλικρίνεια
Από την μια πλευρά οφείλεις να πεις την αλήθεια σου, από την άλλη πρέπει να την πεις με τρόπο που δεν θα θίγει ή στοχοποιεί κάποιον. Φρόντισε μέσα από την απάντηση σου να αναδείξεις τα θετικά σου σημεία ή κάτι που πιθανώς έμαθες μέσα από την εμπειρία αυτή.
Αν ας πούμε έφυγες γιατί δούλευες 16 ώρες την ημέρα, με διάλειμμα μόνο για να κοιμηθείς, 7 ημέρες την εβδομάδα, το τηλέφωνο σου δεν σταμάταγε να χτυπάει ούτε το βράδυ και η τελευταία φορά που πήρες άδεια δεν θυμάσαι πότε ήταν, μπορείς να πεις:
«Η ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής πάντα ήταν πολύ σημαντική για εμένα. Παρόλο που πραγματικά οι προκλήσεις και οι ευθύνες της προηγούμενης δουλειάς μου με εξέλιξαν επαγγελματικά, συνειδητοποιήσα ότι η διατήρηση μια υγιούς ισορροπίας συμβάλλει πολύ περισσότερο στην απόδοση μου και στην ευρύτερη ευεξία μου. Επομένως, αποφάσισα να αναζητήσω ένα εργασιακό περιβάλλον που θα μου προσφέρει αυτή την ισορροπία, και στο οποίο θα μπορώ να αφοσιωθώ στα εργασιακά μου καθήκοντα ενώ παράλληλα θα δίνω έμφαση στην προσωπική μου ανάπτυξη. Πιστεύω/έχω ακούσει ότι η εταιρία σας δίνει βάση στην προώθηση της ευημερίας των εργαζομένων και θα ήθελα να συνεισφέρω σε μια τέτοια ομάδα».
Από την παραπάνω απάντηση μπορείς να δεις ότι έχουμε επικεντρωθεί στα θετικά, χωρίς όμως να έχουμε αποκρύψει την πραγματικότητα, στοχεύοντας στα πραγματικά κίνητρα και διατηρώντας τον επαγγελματισμό μας. Αναπόφευκτα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ζητηθούν επιπλέον διευκρινήσεις, αλλά όσο πιο συγκεκριμένη είσαι στην απάντηση σου, τόσο πιο μικρή είναι η πιθανότητα αυτή.
Δυστυχώς, η συγκεκριμένη ερώτηση θα παραμείνει στο menu των πλέον πιθανών ερωτήσεων σε μια συνέντευξη, όμως όσο πιο προετοιμασμένη είσαι να την απαντήσεις, τόσο πιθανό είναι να σε οδηγήσει στην επόμενη σου δουλειά!
GIPHY App Key not set. Please check settings