in ,

«Πείτε μας κάτι για τον εαυτό σας»

Πώς να απαντήσεις σε μια ακόμα από τις ερωτήσεις συνεντεύξεων που αγαπάμε να μισούμε.

Αγαπητή μου φίλη, στα πλαίσια της συζήτησης που έχουμε ανοίξει για τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις συνεντεύξεων και πως να τις απαντήσεις, ερχόμαστε σε μια ακόμα συνήθη ερώτηση, η οποία δεν είναι άλλη από το «Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας».

Νομίζω δεν έχει υπάρξει συνέντευξη που να έχω πάει και να μην έχει ξεκινήσει η συζήτηση με ακριβώς αυτή την «ερώτηση». Και θα έλεγε κάποιος ότι μάλλον είναι εύκολο να την απαντήσουμε – άλλωστε ποιος ξέρει καλύτερα τον εαυτό μας από εμάς;

Και όμως, το να μιλήσουμε για τον εαυτό μας ίσως να είναι και το πιο περίπλοκο και γι’ αυτό να μας προκαλεί άγχος. Άλλωστε από που να αρχίσουμε να μιλάμε για τον εαυτό μας, όταν πρέπει σε λίγη ώρα να πείσουμε τον πιθανό μας εργοδότη ότι είμαστε ο κατάλληλος άνθρωπος για την θέση και άρα πρέπει να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο τρόπο;

Γιατί με ρωτάνε να τους πω για τον εαυτό μου;

Αρχικά, να πούμε ότι πέρα από το βιογραφικό σου, ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου δεν ξέρει κάτι ουσιωδώς για σένα. Η συγκεκριμένη ερώτηση και οι πιθανές παραλλαγές αυτής, πρακτικά, διευκολύνουν μια πιο ομαλή μετάβαση στην ουσιαστική συνέντευξη.

Με βάση την απάντηση που θα δώσεις ο συνεντευξιαστής θα περάσει στην επόμενη ερώτηση, ως μια λογική συνέχεια της συζήτησης. Άλλωστε, η συνέντευξη είναι μια διάδραση μεταξύ των μερών και βασίζεται στις ουσιώδεις αρχές της ανθρώπινης επικοινωνίας. Σκοπός του συνεντευξιαστή είναι να γνωρίσει το άτομο που κάθεται απέναντί του, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την θέση.

Και τί να πω για τον εαυτό μου;

Φυσικά το να κάνεις μια περίληψη της επαγγελματικής σου διαδρομής σε λίγα λεπτά είναι δύσκολο. Όμως, επειδή συνήθως οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι συνέχεια του τί θα απαντήσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την ερώτηση προς όφελος σου.

Επιπλέον, ο τρόπος που θα απαντήσεις θα πρέπει να δείχνει ότι μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με επαγγελματικό τρόπο, αλλά και να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους. Η απάντηση σου θα πρέπει να καλύπτει τα εξής σημεία:

  • Γιατί είμαι ο καλύτερος υποψήφιος για αυτή την δουλειά, από πλευράς εμπειρίας, γνώσεων και ικανοτήτων;
  • Ποια είναι η επαγγελματική μου διαδρομή, πού βρίσκομαι και που θέλω να πάω;
  • Γιατί αυτή η θέση και η εταιρία είναι το επόμενο λογικό βήμα στην διαδρομή μου;

Πώς λοιπόν να απαντήσεις για το παρόν, παρελθόν και το μέλλον σου σε μια απάντηση που να έχει συνοχή; Ξεκίνα με το πού είσαι τώρα, τον ρόλο σου και τις ευθύνες σου, και συνέχισε με το πώς βρέθηκες στον ρόλο αυτό. Ποιες ικανότητες και εμπειρίες σε έχουν φέρει στο παρόν; Ολοκλήρωσε την απάντηση σου με το πού θα ήθελες να πας και γιατί η θέση αυτή σε ενδιαφέρει.

Να πούμε, βέβαια, ότι αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος να δομήσεις την απάντηση σου και ανάλογα το περιβάλλον ίσως θα πρέπει να την προσαρμόσεις, όμως καλό είναι να έχεις κάτι προετοιμάσει, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις με λιγότερο άγχος και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Άλλωστε οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε!

Και τί να αποφύγω;

Δυστυχώς, όσο και να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλους τους παράγοντες που μπορεί κάποιος να μην παρουσιάσει τον εαυτό του με τον καλύτερο τρόπο, πάντα κάτι θα μας ξεφεύγει. Με βάση την εμπειρία μου, λοιπόν, μπορώ να πω ότι τα κάτωθι είναι τα πιο συχνά «λάθη»:

  • Πολύ προσωπικές πληροφορίες: Είναι λογικό να προσπαθείς να συνδεθείς σε ανθρώπινο επίπεδο με τον άνθρωπο που σου παίρνει συνέντευξη, αλλά όχι, δεν ενδιαφέρει κανέναν εργοδότη αν χώρισες χτες. Αν για κάποιο λόγο θα ήθελες να αναδείξεις μια πιο προσωπική πλευρά σου, μπορείς να αναφέρεις κάποιο χόμπι ή κάποιο σκοπό για τον οποίο νοιάζεσαι και στηρίζεις έμπρακτα (πχ. Αν εθελοντικά βοηθάς τα σαββατοκύριακα στην φιλοζωική της περιοχής σου). Αυτό το σημείο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση όμως να απασχολήσει πολύ μεγάλο μέρος της απάντησης σου.
  • Ανάγνωση του βιογραφικού: Οι άνθρωποι που σε κάλεσαν για συνέντευξη έχουν ήδη διαβάσει το βιογραφικό σου, επομένως η απάντηση σου δεν μπορεί να είναι μια απλή ανασκόπηση αυτού.
  • Ασυνάρτητες πληροφορίες: Είναι λογικό στον προφορικό λόγο να υπάρχουν και παύσεις και άβολα «εεε» αλλά το να μην έχει συνοχή το πως παρουσιάζεις τον εαυτό σου δείχνει έλλειψη προετοιμασίας και είναι πιθανό να αποσυντονίσει τον συνεντευξιαστή από τα σημεία που θα ήθελες να αναδείξεις για τον εαυτό σου. Καλύτερα να δώσεις μια πιο μικρή και περιεκτική απάντηση, παρά να προσπαθείς να γεμίσεις τον χώρο και τον χρόνο που σου δίνεται με πληροφορίες που δεν έχουν κάποια σχέση. Και ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγεις είναι να έχεις μια δομή της απάντησης σου στο μυαλό σου.

Written by Ιωάννα-Ευγενία Μπακούνη

Just your friendly next-door HR manager, Career Coach & Mentor

«I incite this meeting to rebellion»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Όταν κάποιος ακούει τη σιωπή σου, υπάρχει αληθινή παρουσία

Μεγαλώνω δεν σημαίνει γερνάω, σημαίνει εμπνέω