in ,

LoveLove

Εσύ με ποιους τρόπους σαμποτάρεις τον εαυτό σου;

Aγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου!

Ας ξεκινήσουμε από μια απλή παραδοχή: η καθημερινότητα ποτέ δεν θα πάψει να παρουσιάζει αναπάντεχα εμπόδια και καταστάσεις που ενεργοποιούν τα μικρά και μεγάλα μας τραύματα.

Ούτε και γίνεται να ελέγξουμε τους εξωτερικούς παράγοντες σε σημείο που να πάρει ο κόσμος την μορφή ενός ζεστού δωματίου με ανέσεις όπου η αγάπη και όλα όσα χρειαζόμαστε μας προσφέρονται χωρίς όρια. Και να ο πρώτος τρόπος με τον οποίο σαμποτάρουμε τον εαυτό μας (!).

Προσπαθούμε να ελέγξουμε πράγματα πέρα από τον έλεγχο μας

Παραπονιόμαστε για τον καιρό, σκεφτόμαστε διαρκώς το παρελθόν και όλα τα λάθη που έγιναν, προσπαθούμε να αλλάξουμε όσους αγαπάμε και όλα αυτά θυμίζουν τον Δον Κιχώτη που τα έβαλε με ανεμόμυλους.

Έτσι, χάνουμε άπειρη ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξουμε όσα είναι υπό τον έλεγχο μας, δηλαδή τον εαυτό μας. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο ψυχολόγο Barry Michels, οι πιο σημαντικοί παράγοντες που είναι στον έλεγχο μας να ρυθμίσουμε, είναι το πως περνάμε τον χρόνο μας και με τι απασχολούμε τον νου μας.

Σε καλώ λοιπόν να αναλογιστείς σήμερα: Πως ξοδεύω τον χρόνο μου; Και που επικεντρώνονται οι σκέψεις μου; Και με αυτό πάμε στον δεύτερο τρόπο με τον οποίο σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.

Γίνε ο Ήρωας της δικής σου ιστορίας

Τι ποσοστό από την μέρα σου ξοδεύεις σε σκέψεις για το τι κάνουν ή σκέφτονται οι άλλοι; Κάθε πετυχημένο έργο μυθοπλασίας, επικεντρώνεται στο ταξίδι του κεντρικού Ήρωα. Και αυτός στην ζωή σου είσαι εσύ.

Είναι φυσιολογικό να μας απασχολούν όσοι αγαπάμε, αλλά όταν μονίμως σκεφτόμαστε τα προβλήματα τους, ή ακόμη χειρότερα παίρνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας με κριτήριο το τι θα σκεφτούν και τι θα νιώσουν οι γύρω μας, εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας.

Και όταν αυτό γίνεται συνήθεια συχνά είναι μηχανισμός αποφυγής. Τι αποφεύγουμε; Τους φόβους μας, το να αναλάβουμε δράση και την Σκιά μας που αποτελείται από όλα τα μέρη του εαυτού μας που έχουμε καταπιέσει γιατί δεν μας αρέσουν.

Όταν λοιπόν πιάνεις τον εαυτό σου να αναλώνεται σε σκέψεις που επικεντρώνονται στους γύρω σου, να θυμίζεις στον εαυτό σου, ότι πρωταγωνιστείς στον δικό σου έργο που επιπλέον το γράφεις και σκηνοθετείς εσύ. Για ποιο λόγο όμως είμαστε επιρρεπείς στον να εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας;

Γνώρισε τους προσωπικούς σου σαμποτέρ

Η θεωρία της Θετικής Νοημοσύνης είναι σχετικά πρόσφατη (Shirzad Chamine, 2012) και βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μέτρηση που αναδεικνύει σε τι ποσοστό λειτουργούν οι θετικές δυνάμεις του νου τις οποίες κατονομάζει ως ο Εσωτερικός Σοφός, σε αντιδιαστολή με τις αρνητικές δυνάμεις που κατονομάζει ως Σαμποτέρ.

Και ποιοι είναι αυτοί οι Σαμποτέρ; Η θεωρία αναφέρεται σε δέκα τύπους αρνητισμού που καταπολεμούν καθημερινά τον εσωτερικό μας σοφό και τους κατονομάζει ως εξής: Ο Δικαστής, το Θύμα, ο Pleaser, ο Ανήσυχος, ο Φύλακας που Επαγρυπνεί (Hyper-Vigilant), ο Hyper Achiever, ο Υπερ-αναλυτικός, o Ελεγκτής, ο Τελειομανής, και ο Αποφευκτικός.

Αναγνωρίζεις κάποιον από αυτούς;

Στον κάθε έναν από εμάς κάποια από αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς υπερτερούν και δρουν ενάντια στις καλύτερες μας προθέσεις, αποτελώντας την αρνητική δύναμη που ο Ψυχίατρος Phil Stutz στο καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του Netflix “Stutz” ονομάζει Part X.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να το καταπολεμήσουμε; Το να το αντιληφθούμε. Να ξέρεις επίσης οτι το Coaching Θετικής Νοημοσύνης βοηθά πολύ αυτήν την διαδικασία, καθώς μας προσφέρει το υποστηρικτικό πλαίσιο και την μεθοδολογία στον αγώνα μας για να γίνουμε πιο χαρούμενοι, γεμάτοι, ολόκληροι!

Αν είσαι εδώ ακόμη και διαβάζεις αυτά τα λόγια, να ξέρεις ότι είναι ο εσωτερικός σου Σοφός που σε καθοδηγεί και σε συμβουλεύω να πιστέψεις σε αυτόν. Ζούμε σε μια εποχή που μας παρέχει άπειρες πηγές ενδυνάμωσης, είναι λοιπόν στο χέρι μας να πληροφορηθούμε και να αναζητήσουμε συμμάχους στο Coaching, στην Ψυχανάλυση, αλλά και μέσω προσωπικής μελέτης.

Κλείνοντας παραθέτω ένα link όπου θα βρεις το τεστ για να ανακαλύψεις το δικό σου ποσοστό θετικότητας, καθώς και τους δικούς σου προσωπικούς σαμποτέρ!

Προσωπικά ανατρέχω σε αυτά τα τεστ όποτε μπορώ γιατί η πιο δυνατή μαγεία είναι το να γνωρίζεις τον υπέροχο, μοναδικό εαυτό σου

Να θυμάσαι: αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου!

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Witchella!

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

6+1 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις χτες

Συναισθηματικά βαμπίρ: οδηγός επιβίωσης και πώς να τα αποφεύγετε