in ,

LoveLove

6+1 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις χτες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, η ομάδα του magicme.gr προτείνει.

Τα βιβλία είναι δώρα τα οποία μπορείς να ανοίγεις ξανά και ξανά και ξανά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, μοιραζόμαστε μαζί σου τις δικές μας προτάσεις με βιβλία που… (σου) οφείλεις να διαβάσεις χτες όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις και τα γούστα σου. Χτες όμως! Πίστεψέ μας, δε ξέραμε ποιο να πρωτοδιαλέξουμε…

Μας είναι πολύ καθαρό ότι το συγκεκριμένο editorial (το θέμα του οποίου επιλέχθηκε από την κοινότητα του magicme.gr σε ψηφοφορία στο Instragram) θα έχει και part 2, αυτή τη φορά με προτάσεις που αφορούν τον μαγικό κόσμο της προσωπικής ανάπτυξης και νέους συγγραφείς.

Έως τότε… καλή ανάγνωση και stay in your MAGIC ✨


Μικρά πράγματα σαν κι αυτά – Claire Keegan

Η Sally Rooney και η Claire Keegan είναι ξεκάθαρα οι λόγοι που έχω αποκτήσει μία προσωπική λατρεία για οτιδήποτε προέρχεται από σύγχρονη ιρλανδική πένα (εσύ Oscar Wilde θα είσαι για πάντα η σταθερή αξία)!

Συγκεκριμένα, η Claire ήταν η μεγαλύτερη και πιο ευχάριστη έκπληξη της προηγούμενης χρονιάς, ιδιαίτερα με το “Μικρά πράγματα σαν κι αυτά” (εκδ.Μεταίχμιο), που αναμένεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Cillian Murphy.

Κάθε φορά που κοιτάζω αυτό το βιβλίο στο ράφι, αισθάνομαι το ίδιο δέος για το “μέγεθος” της ιστορίας που κουβαλάει, παρά τις μόλις 120 σελίδες του. Μου είχαν προτείνει να το διαβάσω σε ένα εορταστικό και χριστουγεννιάτικο πλαίσιο και όντως, αυτό ήταν το ιδανικό timing, όμως θα το πρότεινα οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, ακόμα και ως εύκολη επιλογή για ένα γρήγορο ανάγνωσμα που θα σε βάλει ξανά στον κόσμο του βιβλίου, χωρίς να σε φοβίσει με τις εκατοντάδες σελίδες του.

Μια μικρή, φτωχή πόλη της Ιρλανδίας στη δεκαετία του ‘80. Ένας ξεχωριστός πρωταγωνιστής με το όνομα Bill Furlong. Το σκοτεινό background μιας ολόκληρης χώρας. Μία συγκινητική ιστορία που θα μείνει μαζί σου για πολύ καιρό, ίσως και για πάντα. Ένα πραγματικό κομμάτι τέχνης στο χαρτί.

-Αθανασία

Να Θέλεις και να Ερωτεύεσαι – Rollo May

Είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα μόλις μπήκε το 2024. “Να Θέλεις και να Ερωτεύεσαι” του Rollo May (εκδ. Αρμός). Με μια συνδυασμένη προσέγγιση από ψυχολογία, φιλοσοφία και πρακτικές συμβουλές, σου προσφέρει μια βαθιά και εποικοδομητική ματιά για την ερωτική ζωή και τις σχέσεις. Αναδεικνύει τον αλληλένδετο ρόλο του έρωτα στις σύγχρονες σχέσεις και αποτυπώνει βαθιές εισηγήσεις για την κατανόηση της προσωπικής ευθύνης και τη σημασία της θέλησης.

Σε έναν κόσμο που η αναποφασιστικότητα και η απουσία της ατομικής ευθύνης επικρατούν, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια να επιδείξει τη σημασία της επίγνωσης όσον αφορά στην επίτευξη ισορροπημένων σχέσεων.

Σε ενθαρρύνει να εξετάσεις με κριτική σκέψη τον έρωτα και σου παρέχει προοπτικές για τη συμφιλίωση των συναισθημάτων σου με τις πράξεις σου. Μέσα από παραδείγματα, αναλύσεις και ασκήσεις αυτο-συνειδητοποίησης, σου δίνεται η δυνατότητα να  αποκτήσεις πρόσβαση σε εργαλειοθήκες για την αντιμετώπιση προκλήσεων που βοηθούν στην βελτίωση των σχέσεων.

Ακόμη και αν δεν βρίσκεσαι σε σχέση, αυτό το βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να δημιουργήσεις σχέσεις που θα προσφέρουν ικανοποίηση  στη ζωή σου.

-Άννα

Factfulness Hans Rosling

Πόσο καλά ξέρεις τον πραγματικό κόσμο; Πόσο πιστεύεις αυτά που ακούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Και είναι ο κόσμος τόσο απαίσιος όσο νομίζουμε; Και αν ο κόσμος δεν είναι τόσο απαίσιος όσο νομίζουμε; Και αν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τελικά;

Αυτό ακριβώς πραγματεύεται το βιβλίο «Factfulness: Δέκα λόγοι που κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας —και γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι νομίζετε». Και αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων αυτο-βοήθειας, πιστεύω προσφέρει κάτι πολύ πιο σημαντικό ως προς την διαχείριση του φόβου και της απελπισίας… Προσφέρει ελπίδα! Γραμμένο από τον καθηγητή Διεθνούς Υγείας και ερευνητή Hans Rosling και την ομάδα του, έχει σκοπό να «αφυπνίσει» τον κόσμο να πιστεύει περισσότερο στα δεδομένα και στους αριθμούς, παρά σε οποιαδήποτε άλλη αβάσιμη πληροφορία που βλέπουμε στο Facebook. Ακριβώς αυτό σημαίνει η λέξη Factfulness ή στα ελληνικά εγκυρογνωμοσύνη.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή τόσο η έρευνα σε δεδομένα παγκόσμιου επιπέδου, όσο και η παρουσίαση αυτής με τρόπο εύπεπτο ή ακόμα και διασκεδαστικό. Πραγματικά, είναι σαν να ακούς τον καθηγητή Rosling να σου μιλάει (ειδικά αν έχεις δει κάποια ομιλία του θα καταλάβεις τι εννοώ, αν όχι ξεκίνα από εδώ: How not to be ignorant about the world).

Η έρευνα του πλαισιώνεται από την ανάλυση των δέκα ενστίκτων που διαστρεβλώνουν την οπτική μας—από την τάση μας να χωρίζουμε τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα (συνήθως κάποια εκδοχή του «εμείς» και «αυτοί») μέχρι τον τρόπο που καταναλώνουμε τα μέσα (όπου κυριαρχεί ο φόβος) μέχρι το πώς αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο (πιστεύοντας ότι τα περισσότερα πράγματα χειροτερεύουν). Σίγουρα ο κόσμος δεν είναι ρόδινος και φυσικά υπάρχουν πολλά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως ο αρνητισμός και ο φόβος δεν θα λύσουν κανένα. ‘Οταν επιλέγουμε την ελπίδα, όλα μπορούν να είναι πιθανά!

-Ιωάννα

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες – Ντέλια Όουενς

Τι επιθυμεί ένας άνθρωπος περισσότερο από κάθε τι άλλο στον κόσμο; Την επαφή και σύνδεση με τους άλλους. Και ο πρώτος δεσμός, αυτός με την οικογένεια, είναι και ο πιο καθοριστικός για την μελλοντική μας εξέλιξη.

Η Κάια, ηρωίδα του βιβλίου «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Ντέλια Όουενς (εκδ.Δώμα), μεγαλώνει χωρίς τίποτα από όλα αυτά, καθώς η οικογένεια της, την εγκαταλείπει σε μια καλύβα στους βάλτους όταν είναι παιδί. Και επειδή σε καμιά κοινότητα δεν αρέσει το διαφορετικό, γνωρίζει και δεύτερη σκληρή απόρριψη: οι άνθρωποι στο διπλανό χωριό, αντί να την αγκαλιάσουν, την ονομάζουν Πιτσιρίκα του Βάλτου και την εγκαταλείπουν στην τύχη της. Έτσι, ο Βάλτος γίνεται ένα ακόμη πρόσωπο σε αυτήν την ιστορία, καθώς είναι η ίδια φύση που αγκαλιάζει το κορίτσι, το προστατεύει και γίνεται οικογένεια του.

Σου προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό όχι μόνο για την υπέροχη γραφή, την ενδιαφέρουσα πλοκή και την συγκίνηση που θα σου προκαλέσει, αλλά και σαν πηγή έμπνευσης. Παρά τον βαθύ πόνο της απομόνωσης και της απόρριψης, η Κάια καταφέρνει να  ζήσει τον έρωτα, να γίνει συγγραφέας και να φτιάξει ένα σπιτικό που χωρά την αγάπη. Όταν όμως ένας νεαρός από το διπλανό χωρίο, βρίσκεται δολοφονημένος στον βάλτο, οι υποψίες μοιραία πέφτουν σε εκείνη, την Ξένη, την Αλλιώτικη.

Είμαστε τόσο διαφορετικοί τελικά από την Πιτσιρίκα του Βάλτου, όταν μας καίει η ανάγκη της αποδοχής; Και τι τελικά μας λυτρώνει; Σε αυτές τις σελίδες ίσως υπάρχει η απάντηση.

-Μελίνα

Ματιές στην Πέμπτη Διάσταση – Steve Rother and the Group

Το βιβλίο «Η Πέμπτη διάσταση» (εκδ.ΚΡΥΩΝ) ήρθε σε μένα στις αρχές της πρώτης καραντίνας του κόβιντ μέσα από μια κλήρωση μαζί με κάποια άλλα αξιόλογα βιβλία.

Σε αυτό το βιβλίο διαβάζουμε για την επικοινωνία που είχε μια ομάδα θεραπευτών μέσω channelling* με κάποιες φωτεινές οντότητες από άλλη διάσταση. Αυτή η επικοινωνία έγινε live, σε ένα συνέδριο και οι θεραπευτές ρωτούσαν τις οντότητες ερωτήσεις που το κοινό έθετε. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το πώς η ανθρωπότητα χρειάζεται να διαχειριστεί τη νέα γνώση, την πολιτική, και τη μεταξύ τους συνύπαρξη για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Πέμπτη διάσταση είναι η συνειδησιακή κατάσταση όπου σε αυτήν δεν επικρατεί διαχωρισμός, υπάρχει αγάπη, ειρήνη και ομόνοια και οι Φωτεινές Οντότητες του βιβλίου μας, οι οποίες ήδη ζουν σε εξελιγμένους πολιτισμούς της Πέμπτης Διάστασης μέσα στο Σύμπαν, απαντούν για το πώς και εμείς μπορούμε να να καλλιεργήσουμε αυτές τις αρετές για την καλύτερη συνύπαρξη μας.

Είναι αξιοπερίεργο που το βιβλίο έχει γραφτεί πολλά χρόνια πίσω (το πρωτότυπο έχει πρώτη έκδοση το 2002) όμως όσα διάβασα μέσα σε αυτό ήταν σαν να μιλούσαν για το σήμερα με μεγάλη ακρίβεια. Το βιβλίο αυτό με βοήθησε να κατανοήσω πως δεν υπάρχει πραγματικά χρόνος και πως οτιδήποτε βιώνουμε έχει ένα αποτύπωμα στο χωροχρονικό συνεχές που εμείς μπορεί να περάσουμε ξανά από αυτό πολλές φορές και να έχουμε την ευκαιρία να το διορθώσουμε.

Οι φωτεινές οντότητες είναι μαζί μας συνεχώς, παρακολουθούν τις ζωές μας για το κοινό καλό όλων μας και μας δίνουν λύσεις και απαντήσεις όταν μάθουμε να βλέπουμε τα μηνύματα τους.

-Ζωή

Ο Δερβίσης και ο θάνατος – Μέσα Σελίμοβιτς

Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς πριν κλείσει τα μάτι του, είναι άπειρα. Νομίζω ότι είναι τόσα πολλά, που κανείς δεν προλαβαίνει να τα διαβάσει όλα… Σήμερα, όμως, θα σου μιλήσω μόνο για ένα: το αριστούργημα με τίτλο «Ο Δερβίσης και ο θάνατος» (εκδ.Γνώση).

Κάποιοι το ονόμασαν “έργο-σταθμό”, άλλοι “αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας”.  Εγώ το λέω “σκέτη αποκάλυψη”, γιατί το σπουδαιότερο όπλο του δεν είναι ούτε η άρτια τεχνική του ούτε η ιστορία που διηγείται.

Το σπουδαιότερο είναι πως ο συγγραφέας του, ο Σέρβος Μέσα Σελίμοβιτς, τολμά ν’ αποκαλύψει τα άδυτα της ψυχής του. Γράφει σκληρά και δυνατά. Αληθινά κι ανθρώπινα. Χωρίς ντροπή. Κι αν ντρέπεται, το λέει και το φωνάζει.

Ο Μέσα επιδίδεται σε μια διαμάχη εσωτερική χωρίς νικητές και ηττημένους. Αντιλαμβάνεται την ματαιότητα και ξεσκεπάζει τα τερτίπια του εγωισμού του. Τσαλαβουτάει στις αντιφάσεις του μυαλού, πέφτει σ’ αδιέξοδα κι αποκαλύπτει την σκαιότητα της εξουσίας. Με λίγα λόγια, απελευθερώνει από μάσκες και πανοπλίες την ουσία της ύπαρξης, για να καταλήξει στο ότι «ο άνθρωπος είναι πάντα σε απώλεια».

«Μπες από δω, πέρασε το κατώφλι, μόνο μια σπιθαμή μέρος, κι αμέσως θα μιλήσεις διαφορετικά». Αυτό ακριβώς είναι το βιβλίο του Μέσα Σελίμοβιτς. Μια πόρτα που αν την ανοίξεις και  μπεις, θα βγεις 500 σελίδες αργότερα διαφορετικός. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, βραβεύτηκε και το 1972 γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία. Και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Και ειδικά σε όσους αγάπησαν τον “Ξένο” του Καμύ ή τη “Δίκη” του Κάφκα.

-Αλεξάνδρα

Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη – Ματ Χέιγκ

Πόσες φορές αναρωτήθηκες πόσο τελείως διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή σου αν είχες κάνει μονάχα μια τελείως διαφορετική επιλογή; Αν είχες επιλέξει να σπουδάσεις κάτι άλλο; Να μη διαλύσεις τη ροκ μπάντα της εφηβείας σου; Να ακολουθήσεις τον έρωτα με τα πράσινα μάτια που γνώρισες ένα τρελό βράδυ στο Παγκράτι 5 χρόνια πριν στη… Σκωτία;

Και τι θα γινόταν αν σου έλεγε κανείς ότι μπορείς να επιστρέψεις πίσω σε όλα αυτά, να τα επιλέξεις και να τα ζήσεις; Θα ήσουν άραγε πιο ευτυχισμένος/η; To «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη» (εκδ. Ψυχογιός) υπόσχεται όχι μια, αλλά δεκάδες διαφορετικές ζωές μέσα από τις σελίδες του οι οποίες είναι γεμάτες βάθος, μαγεία και μετα-φιλοσοφική διάθεση.

Η κεντρική ηρωίδα, Νόρα Σιντ, βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής (αν όχι ελεύθερης πτώσης). Συγκεκριμένα, τίποτε στη ζωή της δεν πηγαίνει όπως θα το ήθελε. Στα τριάντα επτά της, χάνει τη δουλειά της, τον γάτο της, δεν έχει σύντροφο και γονείς και είναι εντελώς ψυχραμένη με τον αδερφό της. Κάπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να βάλει ένα τέλος σε όλα… Και ακριβώς τότε, μια ανάσα πριν το θάνατο, βρίσκεται σε μια πολύ παράξενη, μυστηριώδη βιβλιοθήκη. Τι της επιφυλάσσει αλήθεια το «μέλλον»;

Δεν υπήρξα ποτέ φαν των βιβλίων, ταινιών, σειρών φαντασίας, όμως είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί σου πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί όχι μόνο την εξαίρεση σε αυτό, αλλά επιβεβαιώνει και τον κανόνα ότι στο τέλος… η Μαγεία, η Θέληση, η κατάδυση στο Είναι και η Ομορφιά, κερδίζουν πάντα!

-Μάρη

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μέρα γενεθλίων, μέρα αναστοχασμού!

Εσύ με ποιους τρόπους σαμποτάρεις τον εαυτό σου;