Τι κάνεις όταν η πραγματικότητα σου πέφτει βαριά; Όταν αισθάνεσαι το μυαλό σου να σφυροκοπείται από ένα αδιάκοπο κύμα αρνητικών πληροφοριών και την ψυχική σου υγεία να κλονίζεται; Θα ξεκινήσω πρώτη. Στρέφομαι σε ένα καταφύγιο δοκιμασμένο στο χρόνο: τα βιβλία. Εκείνα που θα επιτρέψουν στο μυαλό μου να ταξιδέψει και να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες.
Τα βιβλία υπήρξαν για εμένα ανέκαθεν μια πηγή χαλάρωσης αλλά και μια απόδραση από την αναστάτωση του έξω κόσμου. Ανάλογα με το τι έχω ανάγκη την εκάστοτε περίοδο θα με πετύχεις να διαβάζω διάφορα, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, πολύ σχετικά όμως με την διάθεση που έχω εκείνη την στιγμή.
Όταν όμως τα πράγματα γύρω μου ζορίζουν πραγματικά, δύο είναι οι κατηγορίες που επιλέγω. Αυτά που αποκαλώ comfort books και που με βοηθάνε να βρω λίγο φως και να επαναφέρω την πίστη μου στον κόσμο, και τα βιβλία φαντασίας για όλα τα μαγικά που κάνουν το μυαλό μου να δημιουργεί.
Σήμερα είμαι εδώ για την πρώτη κατηγορία και θέλω να μοιραστώ μαζί σου 5 τέτοια βιβλία που μου έχουν προσφέρει ψυχικό καταφύγιο τη στιγμή που το χρειάζομαι, ελπίζοντας ότι μπορεί να κάνουν το ίδιο και για εσένα.
-
“Ανθρωπότητα, Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία”, Rutger Bregman
«Οι περισσότεροι άνθρωποι, βαθιά μέσα τους, είναι έντιμοι και αξιοπρεπείς», αναφέρει ο Rutger Bregman και μέσα από την έρευνα του το αποδεικνύει καταρρίπτοντας στερεότυπα, ακόμα και έρευνες πάνω στις οποίες έχουν βασιστεί ολόκληρες θεωρίες και κινήματα. Δεν του το ‘χεις ότι είναι comfort book, αλλά αλήθεια είναι. Αν η πίστη σου στον κόσμο έχει κλονιστεί, σε προσκαλώ να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου και να το διαβάσεις. Θα αναθεωρήσεις και κυρίως θα πάρεις μια βαθιά ανάσα. Και μην αφήσεις τον όγκο ή το επιστημονικό του πρόσημο να σε τρομάξει! Το βιβλίο βγαίνει νεράκι και είναι τόσο απλά και όμορφα δοσμένο που μπορεί να το διαβάσει και να το καταλάβει οποιοσδήποτε. Αν είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο φέτος, ας είναι αυτό. (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)
-
“Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη”, Matt Haig
Πόσες φορές έχεις σκεφτεί τι θα γινόταν αν είχες κάνει μια άλλη επιλογή; Και τι θα έλεγες αν μπορούσες να εξερευνούσες όλα αυτά τα τι-θα-γινόταν-αν; Αυτή είναι μια όμορφα δημιουργημένη ιστορία που εξερευνά το πλήθος των ζωών που θα μπορούσαμε να έχουμε ζήσει και τον βαθύ αντίκτυπο των επιλογών που κάνουμε. Κυρίως όμως, είναι μια υπέροχη υπενθύμιση για τις δεύτερες ευκαιρίες και τις άπειρες δυνατότητες που έχει η ζωή. Αποπνέει ζεστασιά και είναι ο ορισμός του comfort. (Εκδόσεις Ψυχογιός)
-
“Calypso”, David Sedaris
Αυτό δεν είναι μυθιστόρημα αλλά μια συλλογή από διηγήματα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δεσμευτείς μαζί του. Διαβάζεις ένα σήμερα, ένα αύριο και πάει λέγοντας. Αν δηλαδή καταφέρεις να το αφήσεις κάτω! Αυτό το βιβλίο το απέφευγα καιρό κυρίως λόγω της περιγραφής του που αναφέρει ότι εδώ ο Sedaris πραγματεύεται κάποιες σοβαρές απώλειες. Είχα ξεχάσει προφανώς με ποιον είχα να κάνω. Ο Sedaris είναι πάνω όλα κωμικός και φέρνει το χιούμορ και την εξυπνάδα του σε όλες στιγμές της ζωής, από την οικογενειακή δυναμική, τις ατυχίες του παραθαλάσσιου σπιτιού του, μέχρι τις προσωπικές του απώλειες. Με τον μοναδικό του τρόπο σου δείχνει ότι το γέλιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής. Αδύνατον να μην γελάσεις. (Εκδόσεις Μελάνι)
-
“Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο”, Nina George
Ο κύριος Περντί, ο ήρωας του βιβλίου, είναι «λογοτεχνικός φαρμακοποιός». Γράφει συνταγές για μυθιστορήματα στους πελάτες του, οι οποίες γιατρεύουν τις ψυχές τους. Αυτό είναι ένα βιβλίο που σε μεταφέρει σε ένα μέρος όπου μπορείς να απολαύσεις το άρωμα της λεβάντας και τη ζεστασιά των ανθρώπινων συνδέσεων. Δύο πράγματα είναι σίγουρα: Θα θέλεις να ταξιδέψεις στη Νότια Γαλλία και θα έχεις τροφή για επόμενες αναγνώσεις αφού οι αναφορές του σε άλλα έργα σε ιντριγκάρουν να τα διαβάσεις όλα! Extra tip: Για τους μη γαλλόφωνους (όπως εγώ), Perdi, (το όνομα του πρωταγωνιστή) σημαίνει χαμένος… εγώ το έμαθα αφού το διάβασα και κάπως έδεσε γλυκά. (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)
-
“Η παρηγορία της φιλοσοφίας”, Αλαίν ντε Μποττόν
Εδώ, αυτός ο σύγχρονος φιλόσοφος επιστρέφει στους κλασσικούς και εστιάζει στο κέντρο και τον ανέκαθεν σκοπό της φιλοσοφίας που είναι να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Ένα βιβλίο που εμβαθύνει στη σοφία των φιλοσόφων και στο πώς οι διδασκαλίες τους μπορούν να παρέχουν παρηγοριά και καθοδήγηση σήμερα. Ένας φάρος στον οποίο θα πιάσεις τον εαυτό σου να επιστρέφει κάθε φορά που θέλει λίγο παραπάνω φως. (Εκδόσεις Πατάκη)
Σε ένα κόσμο ασφυκτικά γεμάτο με έτοιμες εικόνες, συχνά σοκαριστικές και βίαιες (γιατί αυτές πουλάνε) είναι σχεδόν επαναστατικό να κλείσεις τις οθόνες και να ανοίξεις τα παράθυρα του μυαλού σου για να δημιουργήσεις τις δικές σου.
Να είσαι επαναστάτρια/ης!
GIPHY App Key not set. Please check settings