in , ,

Inyeon, Μοίρα, Καρμικός Δεσμός: Μήπως ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση;

Εσύ ήξερες τι θα πει Inyeon;

Inyeon είναι μια Κορεάτικη έννοια που έχει τις ρίζες της στον Βουδισμό και σημαίνει Μοίρα ή αλλιώς Καρμικός Δεσμός.

Στην πρώτη ταινία της Celine Song, Past Lives, η πρωταγωνίστρια Nora μιλά γι’ αυτό στον Arthur που συναντά σε writers retreat.

«Inyeon είναι ο μυστικός δεσμός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους – η κόκκινη κλωστή της μοίρας που μπλέκεται κατά την διάρκεια πολλών περασμένων ζωών. Inyeon μπορεί να είναι ένας ξαφνικός έρωτας, ή όταν ζητάς από έναν φίλο να σε πάει σπίτι με το αμάξι του. Αν δυο ξένοι προχωρούν στον δρόμο και τα ρούχα τους τυχαία ακουμπήσουν, αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχουν συμπληρωθεί 8000 επίπεδα inyeon».

Η όμορφη ταινία της Celine Song Past Lives, ακολουθεί την Νόρα και τον παιδικό της φίλο Χαε Σουνγκ, καθώς συναντιούνται και χάνονται από την Κορέα ως τη Νέα Υόρκη. Κάθε φορά που οι ζωές τους διασταυρώνονται έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια: στο ίδιο σχολείο στα δώδεκα, στα είκοσι αναζητούν ο ένας τον άλλο και χάνονται πάλι.

Όταν εκείνος καταφέρνει τελικά να την επισκεφτεί στην Νέα Υόρκη, η Νόρα είναι παντρεμένη με τον Άρθουρ – η κόκκινη κλωστή ανάμεσα τους ξετυλίγεται, τυλίγεται ξανά, και κάθε φορά που τους φέρνει κοντά είναι καινούριοι άνθρωποι. Ένα κομμάτι τους όμως παραμένει ίδιο.

Οι ίδιοι αναρωτιούνται αν αυτό που τους συνδέει inyeon, σε πόσες προηγούμενες ζωές να έχουν διασταυρωθεί. Αλλά μήπως και σε αυτήν την μια ζωή που περνάμε, χωράνε πολλές διαφορετικές;

Μήπως ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση;

Πόσες περασμένες ζωές έχεις ζήσει εσύ ως τώρα σε αυτόν τον πλανήτη και ποιος είναι ο μυστικός πυρήνας σου που μένει ακλόνητος;

Εγώ θυμάμαι ένα κορίτσι που ζούσε σαν ξωτικό στον Νότιο Λονδίνο, μια γυναίκα παιδί που πλανιόταν στην Αθήνα σαν άστρο που χορεύει, μια άλλη πολύ αργότερα που έφτιαξε ένα σπίτι για να αποκτήσει δοχείο κι έτσι να γίνει αληθινή.

Μόνο οι φίλοι που σε κάθε ζωή βρίσκονταν κοντά μου, μπορούνε να πουν την ιστορία της κάθε άλλης Μελίνας. Σου έχει τύχει εσένα να χαθείς με ανθρώπους που αγάπησες πολύ, απλά επειδή έφυγες από μια χώρα, ή άλλαξες τροχιά; Και πως ήταν όταν τους συνάντησες ξανά πολλά χρόνια μετά; Θυμήθηκες έναν προηγούμενο εαυτό; Τον έφερες στην μνήμη σου με κάποια έκπληξη σαν ένα παλιό γνώριμο;

Η έννοια της μετενσάρκωσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον

Προσωπικά μου έχει συμβεί να συναντήσω κάποιον και να είμαι σίγουρη πως τον γνώρισα σε προηγουμένη ζωή. Αλλιώς πως γίνεται να συναντάς έναν ξένο και να αισθάνεσαι αυτόματα ότι τον είχες χάσει και τον ξαναβρήκες; Ένα χαμόγελο, το άκουσμα μιας φωνής κι αισθάνεσαι πως έφτασες σπίτι ενώ πρόκειται για έναν άγνωστο. Ίσως η μόνη εξήγηση που χωρά τότε είναι πως έχεις περάσει με αυτόν τον άγνωστο 8000 επίπεδα inyeon.

Ταυτόχρονα μου έχει συμβεί να περπατώ με ένα παλιό φίλο κατά μήκος του ποταμού Τάμεση νύχτα και να αισθάνομαι πως έχει έρθει από το βάθος πολλών περασμένων ζωών που χώρεσαν σε αυτή την μία, για να μου υπενθυμίσει ποια είμαι. Ξύπνα, είναι σαν να λέει. Θυμήσου. Αγαπούσες τα ποτάμια. Ζωγράφιζες αυτούς που λάτρευες. Δεν στεκόσουν πουθενά γιατί φοβόσουν.

Σύμφωνα με την Ανατολική φιλοσοφία, κουβαλάμε τους δεσμούς μας ακόμη και φεύγοντας από αυτήν την ζωή, καθώς και το κάρμα που δημιουργήσαμε. Κάθε λέξη, κάθε πράξη καλοσύνης ή καταστροφής, κάθε απόφαση μας δημιουργεί κάρμα.

Και σε αυτήν την ζωή όμως, αν κοιτάξεις πίσω η ροή της ιστορίας μας καθορίζεται μονάχα από την κόκκινη κλωστή των δεσμών που φτιάξαμε. Ο χρόνος είναι σχετικός. Είμαστε πλάσματα πολλών ζωών ή πλάσματα της μια ημέρας.

Ό,τι κι αν είμαστε μόνο η αγάπη δίνει μορφή στον χρόνο που μέσα του κυλάμε.

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μπορείς να αλλάξεις τα θέλω σου όποια στιγμή θες, δικά σου είναι

MagicMe _5_Comfort_Books

5 feel-good βιβλία για τις στιγμές που χρειάζεσαι ψυχική ώθηση