in ,

EmpoweredEmpowered

Πως να στηρίξω τον άνθρωπό μου αν έχει ιστορικό τραύματος;

Μάθε, ψάξε, διάβασε.

Γράφει η Αντιγόνη Καμπέρη, 

Οι σχέσεις είναι από μόνες τους περίπλοκες, πόσο μάλλον όταν ο άνθρωπός σου έχει βιώσει ένα τραύμα, οι συνέπειες του οποίου επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής του.

Αν ο σύντροφος σου έχει ιστορικό τραύματος είναι πιθανόν να εκδηλώνει συμπεριφορές, τις οποίες εσύ δεν μπορείς να κατανοήσεις, όπως ξεσπάσματα θυμού, ξαφνική αποστασιοποίηση, κρίσεις πανικού, κλπ.

Αν θέλεις να υποστηρίξεις τον σύντροφό σου και να τον βοηθήσεις στις δυσκολίες που περνάει, διατηρώντας ταυτόχρονα την δική σου ψυχική ηρεμία υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις:

Μάθε, ψάξε, διάβασε, ενημερώσου για το τραύμα

Όσο περισσότερα ξέρεις για το τι είναι ακριβώς αυτό που βιώνει ο σύντροφός σου, πώς εκδηλώνεται και ποιες είναι οι συνέπειες του, τόσο περισσότερο προετοιμασμένος είσαι, ώστε να μπορέσεις να τον βοηθήσεις ουσιαστικά.

Διαβάζοντας για το τραύμα, μπορείς να ανακαλύψεις ότι επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ατόμου, με αποτέλεσμα ο σύντροφος σου πολλές φορές να έχει αυτόματες αντιδράσεις, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει.

Επίσης, όταν είσαι επαρκώς ενημερωμένος μπορείς να βοηθήσεις τον σύντροφο σου να αναγνωρίσει τέτοιες συμπεριφορές, να αναλάβει την ευθύνη αυτών των πράξεων και να προσπαθήσει να τις μετριάσει.

Ανακάλυψε τι πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις

Οι συναισθηματικές αντιδράσεις στο τραύμα συνήθως πυροδοτούνται από ένα έναυσμα. Αυτό το έναυσμα μπορεί να είναι μια συμπεριφορά, μια εικόνα, ένας ήχος και συμβαίνει εντελώς αυτόματα.

Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφος σου να εκφράσει έντονο θυμό αν του ανακοινώσεις ότι θα φύγεις για ένα ταξίδι χωρίς αυτόν. Εσυ ίσως θεωρήσεις υπερβολική την αντίδρασή του, όμως αν λάβεις υπόψιν το ιστορικό του, ίσως κατανοήσεις τι συμβαίνει.

Αν ο σύντροφός σου είχε υποστεί παραμέληση ως παιδί, το δικό σου ταξίδι είναι το έναυσμα που πυροδοτεί το αίσθημα της εγκατάλειψης, κι ενώ σύμφωνα με την λογική του μπορεί να διαχωρίσει το ταξίδι από την παραμέληση του ως παιδί, το νευρικό του σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά, γι’ αυτό και προκαλεί αυτή την αντίδραση.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τέτοιου είδους εναύσματα, μπορείς να είσαι πιο προσεκτικός, ώστε να μην πυροδοτήσεις άθελά σου ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις στον σύντροφό σου και μαζί να τα ελέγξετε και να μην τα αφήσετε να σας επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό.

Θέσε τα δικά σου όρια

Όσο σημαντικό κι αν είναι για σένα να υποστηρίξεις τον άνθρωπό σου, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάς τον εαυτό σου και την δική σου ψυχική υγεία.

Μπορεί θέλοντας να εκφράσεις την συμπόνια σου στον σύντροφό σου να μετατραπείς σε αποδέκτη κακών συμπεριφορών, οι οποίες ναι μεν στο μυαλό σου δικαιολογούνται, καθώς είναι αποτέλεσμα του εσωτερικευμένου τραύματος, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις υποστείς στωικά, διότι μετά πιθανόν δημιουργηθεί σε σένα τραύμα, εξαιτίας αυτής της σχέσης.

Επίσης, δεν πρέπει να νιώθεις ότι έχεις την ευθύνη για τη συναισθηματική διαχείριση του τραύματος του συντρόφου σου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να τον υποστηρίζεις και στο να “κουβαλάς” εσύ το τραύμα του.

Είναι γεγονός ότι η διαχείριση του τραύματος δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όμως, με αληθινή συμπόνια και ουσιαστική προσπάθεια, μπορείς να προσφέρεις ουσιαστικά στην ανακούφιση του τραύματος του συντρόφου σου.

Αν παρόλα αυτά, νιώθεις ότι αντιμετωπίζετε και οι δύο σοβαρές δυσκολίες, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό στην θεραπεία τραύματος, που θα σας προσφέρει την πιο κατάλληλη βοήθεια.

Πηγή: traumahelp.gr

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Πόση παπάντζα έχει γραφτεί για την ιστορία του Λεξ

Scorpions & Alice Cooper: Aν είσαι ροκ στη ψυχή, είσαι αθάνατος!