in ,

Τέταρτη εξουσία, παίζεις κι εσύ ρόλο στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Κάθε σαράντα δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος.

Ένας άνθρωπος που όχι, δε μπαίνει στη λογική μιας «παρορμητικής» πράξης και ναι, δίνει κάποια προειδοποιητικά σημάδια- μηνύματα για ότι πρόκειται να ακολουθήσει.

Σε αυτόν τον άνθρωπο αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε με έξι στενά του πρόσωπα τα οποία βιώνουν σοκ, άρνηση, ντροπή, ενοχή, θυμό, μοναξιά, κατάθλιψη και στίγμα.

Το στίγμα που φέρουν οι επιζώντες αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι θεωρείται από τα πιο ισχυρά σε σχέση με το στίγμα της ψυχικής ασθένειας που φέρουν και οι πάσχοντες αλλά και οι οικογένειες τους.

Αυτοκτονία, ίσως η μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία και ταυτόχρονα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απαιτεί προσοχή, σοβαρότητα, έλεγχο, αλλά και πρόληψη.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες φανερώνουν ότι η πρόληψη της αυτοκτονίας, παρόλο που είναι δυνατή, περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες κυμαίνονται από την παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την ανατροφή των παιδιών και των νέων μέχρι την αποτελεσματική θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών και τον περιβαλλοντικό έλεγχο των παραγόντων κινδύνου.

Η κατάλληλη διάχυση πληροφοριών και η ενημέρωση του κοινού είναι ουσιαστικά στοιχεία για την επιτυχία των προγραμμάτων πρόληψης της αυτοκτονίας.

Ο ρόλος της τέταρτης εξουσίας, των media στο κομμάτι της πρόληψης της αυτοκτονίας, είναι αδιαπραγμάτευτα πολύ σημαντικός.

Κατά καιρούς, έχουμε υπάρξει αποδέκτες ειδήσεων «καυτών» αυτοκτονικών θεμάτων, μοιραίων αυτοτραυματισμών νέων και όχι μόνο και έχουμε αισθανθεί για τα καλά ΠΟΣΟ ένας δημοσιογράφος – παρουσιαστής, ή συντάκτης μπορεί να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια μια απόπειρα, μια αυτοκτονία, τον τόπο, τον τρόπο, τα μέσα που βοήθησαν τον αυτόχειρα να πετύχει το σκοπό και άλλα πολλά.

Όλα αυτά, αποτελούν ένα τεράστιο «Χ» στις παγκόσμιες στρατηγικές πρόληψης της αυτοκτονίας και αυτό γιατί καλλιεργούν, ή έχουν την ευχέρεια να καλλιεργήσουν μιμητικές συμπεριφορές.

Για να το πούμε σωστά… Αυτό αποτελεί εν δυνάμει έγκλημα.

Κατά καιρούς εξίσου, έχουμε δει να ξεπηδούν διάφορα άρθρα σε sites που αφορούν την αυτοκτονία, τους αυτόχειρες, τους επιζώντες, μελέτες γύρω από το θέμα, έρευνες και στο κλείσιμο του δημοσιεύματος ούτε μια αναφορά για το ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ, Η ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Ένα ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι, αφορά στην παροχή πληροφοριών σχετικά με το που μπορεί κανείς να αναζητήσει βοήθεια και αυτό είναι ύψιστης σημασίας να γίνει σαφές και φυσικά να αρχίσει να υλοποιείται και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018, που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας (όπως και το Κέντρο Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας), είναι ανοιχτή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και είναι η μοναδική εθνική γραμμή βοήθειας και υποστήριξης στο κομμάτι της αυτοκτονίας.

Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψης της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά.

Επίσης, η ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσει ένα σύνολο δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης καθώς και ερευνητικό έργο, ενώ συμμετέχει, ως οργανωτικό μέλος, και εθνικός αντιπρόσωπος φορέας, στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP), φορέας ο οποίος αποτελεί το ανώτερο όργανο για την κατάρτιση στρατηγικών στον τομέα της πρόληψης αλλά και των ερευνητικών διαδικασιών, σε καθεστώς συνηγορίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018 / suicidehelp.gr

Πηγή: suicidehelp.gr

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Τα παράνομα pushbacks είναι μια θλιβερή πραγματικότητα (τουλάχιστον στα διεθνή ΜΜΕ)

Δεν χρειάζεσαι σώσιμο άνθρωπέ μου, μόνο αγάπη