in

Τα παράνομα pushbacks είναι μια θλιβερή πραγματικότητα (τουλάχιστον στα διεθνή ΜΜΕ)

Guardian, Νοέμβριος 2021: Η Ελλάδα κατηγορείται για τη «μεγαλύτερη απώθηση προσφύγων των τελευταίων ετών» του φορτηγού πλοίου που μετέφερε 382 Αφγανούς μετανάστες

Liberation, Οκτώβριος 2021: Δημοσιογράφοι από επτά χώρες και οκτώ μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Liberation, συνεργάστηκαν για να παράσχουν αποδεικτικά βίντεο για παράνομα pushbacks που γίνονται στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Ρουμανία (Lighthouse Reports).

Aljazeera, Οκτώβριος 2021: Κροατία, Ελλάδα, Ρουμανία κάνουν παράνομα pushbacks προσφύγων – Αρνούνται στους ανθρώπους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα του Lighthouse Reports, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό ειδήσεων, υποστηρίζοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις ασκείται σωματική κακοποίηση από μασκοφόρους αστυνομικούς και λιμενικούς.

BBC Ιούλιος 2021: Η Ελλάδα να σταματήσει τα pushbacks – Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν απωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, προτού τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

CGΤΝ, Ιούλιος 2021: H Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε την Ελλάδα να σταματήσει την πρακτική των «pushbacks», που αναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία αντί να τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη χώρα. Η Ίλβα Γιόχανσον περιέγραψε την πρακτική ως «παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών μας».

Guardia, Απρίλιος 2021: Η Ελλάδα κατηγορείται για «σοκαριστικά» παράνομα pushbacks προσφύγων στη θάλασσα – Μήνυση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι ομάδα προσφύγων εγκαταλείφθηκε στη θάλασσα μέσα σε σωσίβιες σχεδίες, έπειτα από ξυλοδαρμό.

Association Press, Ιανουάριος 2021: Καταγγελία κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατέθεσε Συριακή οργάνωση την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021. Το Συριακό Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας, που έχει τη βάση του στην Ουάσιγκτον, ισχυρίζεται ότι μαρτυρίες αυτοπτών και βιντεοσκοπημένα στοιχεία στηρίζουν την καταγγελία για κακομεταχείριση και κακοποίηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, αλλά και στα υπερπλήρη κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων.

New York Times, Αύγουστος 2020: Η Ελλάδα γυρίζει πίσω τους μετανάστες εγκαταλείποντάς τους στη θάλασσα. Μετά τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που μαραζώνουν στα ελληνικά νησιά, η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας βρήκε τρόπο να τους κρατάει εκτός ελληνικών συνόρων.

Τα παράνομα pushbacks είναι μια θλιβερή πραγματικότητα

Σίγουρα κάποιοι συμφωνούν με τα παράνομα pushbacks και με την βίαιη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές ως μέτρο απώθησης των μεταναστευτικών ροών (ή αλλιώς την σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική όπως την ονομάζει η κυβέρνηση).

Ωστόσο, είναι άλλο να συμφωνούμε με τέτοιου είδους πολιτικές, κι άλλο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να ισχυριζόμαστε ότι δεν συμβαίνουν.

Τα παράνομα pushbacks είναι τόσο πραγματικά όσο και η μήνυση που έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας για την παράνομη και εξαιρετικά βίαιη στρατηγική απώθησης προσφύγων και μεταναστών.

Και ναι, να ρίξουμε στην Τουρκία και τη ΕΕ τις ευθύνες που τους αναλογούν, αλλά να αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας.

Η αλήθεια που απουσιάζει από τα ελληνικά ΜΜΕ

Είναι γεγονός πως ζούμε σε μία χώρα που αρκετοί (αν όχι οι περισσότεροι) προτιμούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα επειδή “δεν χωράνε” ή “δεν τους θέλουμε” ή “θα μας εξισλαμίσουν” ή απλά “δεν μας αρέσει η γλώσσα που μιλάνε και το χρώμα του δέρματός τους”.

Το μεταναστευτικό ζήτημα χάνεται στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων.

Η πλειονότητα του εγχώριου τύπου αποσιωπά μεγάλα ρεπορτάζ του διεθνή τύπου, με πραγματικές μαρτυρίες και βίντεο που αποδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες στις ελληνικές δομές, την αδικαιολόγητη βία των Αρχών, τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τον θάνατο ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Είναι πραγματικά θλιβερό το ότι πρέπει να ανατρέξουμε σε διεθνή μέσα για να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 70η θέση στον κόσμο από πλευράς ελευθεριών του Τύπου.

Εύχομαι, τουλάχιστον, να βρισκόμαστε σε υψηλότερη θέση από πλευράς Ανθρωπισμού.

Written by Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Δημοσιογράφος

Ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Εγώ διάλεξα να το κάνω με την πένα μου. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτω απέναντι στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον απαίσιο φανατισμό και είμαι αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

«ΜΙΛΑΩ για να μην υπάρξει άλλη γυναικοκτονία»

Τέταρτη εξουσία, παίζεις κι εσύ ρόλο στην πρόληψη της αυτοκτονίας