in ,

LikeLike EmpoweredEmpowered

Tι είναι τελικά η θετικότητα και πως μπορεί να επικρατήσει;

Για σκέψου, εσύ ποιο πρωινό θα επιλέξεις;

Οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το παράθυρο του υπνοδωματίου της και την ξυπνούν, μετά από έναν δύσκολο βραδινό ύπνο

Αμέσως συνειδητοποιεί ότι δεν άκουσε το  ξυπνητήρι από την κούραση και την πιάνει μεγάλη απογοήτευση.

Δυστυχώς πρέπει να παραλείψει την πρωινή γυμναστική που είχε προγραμματίσει και να ξεκινήσει την καθημερινή ρουτίνα για το σχολείο των παιδιών.

Νιώθει θυμωμένη με τον εαυτό της που δεν άκουσε το ξυπνητήρι και δεν τήρησε το πρόγραμμα που είχε θέσει.

Είναι μόλις 6.30 όταν ακούει τον ήχο του email της

Είναι ο συνάδελφός της και ζητά απεγνωσμένα τη βοήθειά της ώστε να ολοκληρώσει το project του, με προθεσμία το μεσημέρι.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσει ολόκληρη τη μέρα της για να ολοκληρωθεί η δουλειά κάποιου άλλου. Το αίσθημα του θυμού την κυριεύει, δεν θέλει να ασχοληθεί με καμία εργασία πέρα από τη δική της.

Συνεχίζει την ανάγνωση του επόμενου email. Έγινε δεκτή η πρόταση  που παρουσίασε στους νέους πελάτες. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα!

Προχωράει στην ανάγνωση του mail και αντιλαμβάνεται ότι θέλουν την τελική παρουσίαση τις επόμενες 24 ώρες. Αυτό είναι αδύνατον, σκέφτεται!

Το αίσθημα χαράς που ένιωσε, ως δια μαγείας εξαφανίστηκε και το άγχος επικράτησε ξανά!

Πρέπει να τα παρατήσει όλα για να προλάβει

Στις 6.30 το πρωί ενώ διαβάζει τα mail της, ο γιος της ο οποίος είναι τεσσάρων ετών ξυπνάει και φωνάζει «Μαμά».

Του λέει να περιμένει λίγο ακόμα ξαπλωμένος στο κρεβάτι του άλλα εκείνος την αγνοεί και φωνάζει ξανά.

Η απογοήτευση και η ένταση αυξάνονται. Πολλές οι απαιτήσεις, τόσο στην δουλειά όσο και στο σπίτι.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας.

Πηγαίνει στο δωμάτιο, παίρνει το γιο της αγκαλιά και τρέχει να ετοιμάσει πρωινό και κολατσιό για το σχολείο. Την ίδια στιγμή ακούγεται και η κόρη της 8 ετών από το δωμάτιο «Μαμά έλα, τι να φορέσω;»

Κάπου εκεί αρχίζει η γκρίνια των γονιών

«Βιάσου γρήγορα, πρέπει να φύγουμε», ακούγεται ο μπαμπάς.

Τώρα ολόκληρη η οικογένεια, μέσα στον πανικό, αγωνίζεται για να τελειώσουν οι πρωινές διαδικασίες εγκαίρως ώστε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και οι γονείς στη δουλειά τους στην ώρα τους.

Μπορεί κάποιος από εσάς να αναγνωρίσει ένα τέτοιο πρωινό στην καθημερινότητά του; Βλέπετε κάπου τον εαυτό σας μέσα σε όλον αυτόν τον μαραθώνιο; Έχετε την αίσθηση ότι δεν προλαβαίνετε  να κάνετε τίποτα σωστά και ολοκληρωμένα;

Αισθάνεστε ότι η αρνητικότητα σας διακατέχει;

Αυτό κάνει σίγουρα τα πράγματα χειρότερα διογκώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Θυμός, θλίψη και περιφρόνηση. Αυτά τα συναισθήματα εισχωρούν σε ολόκληρο το σώμα. Νιώθετε το στομάχι σας κόμπο, την αρτηριακή πίεση να ανεβαίνει, τους μύες των ώμων να σφίγγουν και το κεφάλι σας να μουδιάζει.

Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσετε τη μέρα σας ενώ και πιστεύετε ότι όλα είναι δύσκολα χωρίς να μπορείτε να βρείτε  λύση πουθενά.

Που βρίσκεται η θετικότητα μέσα σε όλες αυτές τι δυσκολίες;

Τι γίνεται αν η θετικότητα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία;

Tι είναι τελικά η θετικότητα και πως μπορεί να επικρατήσει;

Σύμφωνα με την Barbara Fredrickson θετικότητα είναι η βίωση των θετικών συναισθημάτων.

Η χαρά, η εκτίμηση, η αγάπη, η διασκέδαση, η ελπίδα, η ευγνωμοσύνη, η έμπνευση.

Η θετικότητα περιλαμβάνει τα θετικά νοήματα και τις αισιόδοξες στάσεις που πυροδοτούν θετικά συναισθήματα.

Σύμφωνα με την Fredrickson η θετικότητα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε το περιβάλλον και γινόμαστε πιο δημιουργικοί, ευέλικτοι, σωματικά δραστήριοι και πιο γενναιόδωροι.

Ενισχύει τους γνωστικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς πόρους  του ανθρώπου.

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Είναι μεγάλη πρόκληση να αρχίζουμε να χτίζουμε τη ζωή μας με περισσότερη θετικότητα.

Αυτό που αποδεικνύεται από τις έρευνες της θετικής ψυχολογίας είναι ότι η ευτυχία και η θετική προσέγγιση των πραγμάτων είναι κάτι που μαθαίνεται. Ευτυχία σημαίνει να καταφέρνεις να βιώνεις όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά συναισθήματα στη καθημερινότητά σου.

Οι έρευνες δείχνουν πως η θετικότητα έχει απόλυτη σχέση με την καλή ψυχική υγεία.

Η θετικότητα επίσης είναι μεταδοτική, όπως είναι και ο θυμός και η θλίψη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι αν ο κάθε άνθρωπος επιτρέψει λίγη χαρά στον εαυτό του, η ζωή του θα αρχίζει να αλλάζει. Αν περιμένει κανείς να νιώσει ευτυχισμένος όταν δεν θα υπάρχει, θυμός, πίεση, λύπη, αγανάκτηση τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα ευτυχίσει ποτέ στη ζωή του.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν τώρα, να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να κάνουμε μια επανάληψη στο ίδιο πρωινό εστιάζοντας αυτή τη φορά στα γεγονότα με θετικότητα…

Ξυπνάει λοιπόν με τις ακτίνες του ήλιου να διαπερνούν μέσα από την κρεβατοκάμαρά της.  Παρατηρεί ότι η ώρα πέρασε και δεν άκουσε  το ξυπνητήρι.

Παρόλο που αισθάνεται μια απογοήτευση γιατί είχε προγραμματίσει πρωινή γυμναστική, ανοίγει τα παντζούρια, παίρνει μια βαθιά εισπνοή και νιώθει μια ευεξία βλέποντας τον ηλιόλουστο καιρό.

Αποφασίζει ότι σήμερα αντί για Lunch Break στη δουλειά θα κάνει έναν περίπατο ώστε να αναπληρώσετε την χαμένη ώρα της γυμναστικής.

Ο συνάδελφός της με ένα πρωινό mail στις 6.30 ζητά τη βοήθειά της

Αυτό το  mail την κάνει να αισθάνεται ότι η  συμβολή της  για την  επαγγελματική πορεία  του συναδέλφου της είναι πολύ σημαντική.

Αισθάνεται ότι είναι σε ένα περιβάλλον εργασίας με τους κατάλληλους συναδέλφους οι οποίοι εκτιμούν την προσφορά της στην εργασία.

Στο επόμενο mail διαβάζει ότι η πρόταση προσφοράς που έκανε στους  νέους πελάτες έγινε δεκτή και θα πρέπει να παραδώσει την τελική παρουσίαση  μέχρι την επόμενη μέρα. Τη μεγάλη χαρά!

Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα!

Θα  φροντίσει να τακτοποιήσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις ώστε όλο το βράδυ να το αφιερώσει στην ολοκλήρωση της τελικής παρουσίασης.

Αυτή η ευκαιρία είναι μοναδική και αισθάνεται πολύ τυχερή που κατάφερε και κέρδισε τον πελάτη. Τη στιγμή που προσπαθεί να κάνει το πλάνο, τότε  ακριβώς ο μικρότερος γιός της ο οποίος είναι τεσσάρων  ετών ξυπνάει φωνάζοντας «Μαμά».

Πηγαίνει να δει τι χρειάζεται, τον χαϊδεύει στην πλάτη και του λέει: «Έχουμε λίγη ώρα ακόμα για ύπνο μέχρι να ξυπνήσεις για το σχολείο.» Ξαπλώνει δίπλα του και χουζουρεύει μαζί  του μέχρι  τις 7.00.

Η μέρα είναι γεμάτη πίεση και χρονικούς περιορισμούς

Όταν έχεις περάσει όμως μερικά λεπτά το πρωί αγκαλιά με το παιδί σου, σίγουρα ξεκινάς τη μέρα σου με μια ευχάριστη ενέργεια, με λιγότερο άγχος, πιο ήρεμος και πιο χαμογελαστός .

Όσον αφορά στην 8 ετών κόρη, έχει κάνει συμφωνία με τους γονείς ότι από το προηγούμενο βράδυ θα επιλέγει μόνη της τα ρούχα της επόμενης μέρας.

Βάζει μουσική και ετοιμάζει το πρωινό. Νιώθει ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχει και έτοιμη να ξεκινήσει μια δημιουργική μέρα.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και παρατηρήστε τα γεγονότα και τις προσεγγίσεις των δύο πρωινών

Το ξυπνητήρι της δεν χτύπησε, η γιος της ξύπνησε νωρίτερα, ο κόρη της καθυστερεί και εκείνη αντιμετωπίζει στενή προθεσμία για  την παρουσίασή της, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βοηθήσει τον συνάδελφό της.

Αναλογιστείτε ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθετε, διαβάζοντας για το πρώτο πρωινό και ποια είναι συναισθήματα που νιώθετε για το δεύτερο.

Μπορεί η θετικότητα να αποτρέψει όλα τα  γεγονότα που ίσως δυσκολεύουν την καθημερινότητα; Φυσικά και όχι. Αυτό που μπορεί  να κάνει, είναι να διαμορφώσει τη δική μας πραγματικότητα, η οποία  αποκτά το νόημα που εμείς επιλέγουμε να της δώσουμε.

Για κάθε εξωτερικό ερέθισμα που δεχόμαστε, υπάρχει μια αντίδραση, ένα συναίσθημα, μια σκέψη  και μια δράση.

Όλα τα παραπάνω, διαμορφώνουν και καθορίζουν την πραγματικότητά μας, ανάλογα με το  πού επιλέγουμε εμείς να εστιάσουμε.

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει την καθημερινότητά του με τις δικιές του δυσκολίες και βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε ένα δίλλημα. Καλείται να επιλέξει που θα εστιάσει την προσοχή του.

Θα εστιάσει στα αρνητικά ή στα θετικά που καλείται να διαχειριστεί;

Θα αισθανθεί αδικημένος ή ευγνώμονας για όλα όσα έχει, για όλα όσα  έρχονται και για να όλα όσα έχει να  αντιμετωπίσει;

Η απόφαση είναι αποκλειστική ευθύνη του καθενός!

Για σκέψου, εσύ ποιο πρωινό θα επιλέξεις;

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Witchella Stories: Νέα Σελήνη, κάνε μια νέα Αρχή!

Η σταντ-απ κωμικός Liz Miele στο Athens English Comedy Club!