in ,

Witchella Stories: Beltane, Πρωτομαγιά των Λουλουδιών και της Φωτιάς

Παραμονή του Beltane, άναψε ένα κόκκινο κερί…

Στην εποχή μας είναι φυσικό να συνδέουμε την Πρώτη Μέρα του Μαΐου με την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες που έγιναν για την κατάκτηση της οκτάωρης εργασίας.

Η μέρα αυτή όμως αποτελεί επίσης μια Πανάρχαια γιορτή που τη βρίσκουμε σε πολλές από τις παραδόσεις των Ευρωπαϊκών λαών και είναι τόσο μεγάλη η γοητεία της που δεν μπορώ παρά να την μοιραστώ μαζί σας.

Στις χώρες όπου κατοικούσαν οι Κέλτες την ημέρα αυτή, την ονομάζανε Beltane, που σημαίνει η Φλόγα του Bel, από τον Θεό του Ήλιου Bel και την Κέλτικη λέξη Tenet, που σήμαινε φωτιά.

Το Beltane το γιόρταζαν ανάμεσα στις Ισημερίες της Άνοιξης και του Καλοκαιριού

Αυτή την ημέρα στην Ιρλανδία, την Σκωτία, και στις Νήσους Μαν, σε κάθε χωριό ανάβανε δυο μεγάλες φωτιές και περνούσαν ανάμεσα τους τα κοπάδια, προτού μετακινηθούν προς τις πιο εύφορες περιοχές για να βοσκίσουν.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι Φλόγες του Beltane προστάτευαν και εξαγνίζανε ανθρώπους και ζώα και ακόμη και οι στάχτες που απέμεναν είχαν μαγικές ιδιότητες.

Παράλληλα το Beltane θεωρούνταν και μια γιορτή γονιμότητας και αναπαραγωγής

Στην Βρετανία, το έθιμο πρόσταζε οι νέοι και οι νέες να ξεχυθούν παραμονή Πρωτομαγιάς στα δάση και τα χωράφια, όπου γιορτάζανε όλη την νύχτα με τραγούδια και χορούς, κάτω από το φεγγάρι, την ευφορία της γης.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Πουριτανοί όταν πήραν την εξουσία στην Βρετανία απαγόρευσαν τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς το 1664.

Στον τόπο μας, η ημέρα αυτή κουβαλά το ίδιο μαγικό παρελθόν.

Ολόκληρος αυτός ο μήνας συνδεόταν με την νύμφη Μαία, που ήταν η  μεγαλύτερη από τις επτά κόρες του Άτλαντα, τις μυθικές Πλειάδες.

Η «ελικοβλέφαρη» και «Ιοπλόκαμη» όπως την αποκαλούν στα Αρχαία Κείμενα Μαία, έσμιξε με τον Δία σε μία σπηλιά στην Κυλλήνη, και έφερε στον κόσμο τον Θεό Ερμή.

Έκτοτε έδωσε το όνομα της στον μήνα Μάιο, αλλά και σε όλες τις Μαίες που βοηθούν τις γυναίκες να γεννήσουν.

Το αντίστοιχο με το Beltane Ελληνικό Φεστιβάλ ήταν τα Ανθεστήρια

…και το έθιμο της κατασκευής Μαγιάτικου Στεφανιού που επικρατεί ακόμη και σήμερα στην χώρα μας χρονολογείται από εκείνη την εποχή.

Δεν είναι λίγες όμως οι περιοχές και στην Ελλάδα, όπου γιορτάζουν την Πρωτομαγιά με φωτιές, χορούς και τραγούδια.

Κατά την Πρωτομαγιά ο Ήλιος φωλιάζει στο ζώδιο του Ταύρου, προσφέροντας σύνδεση με τις αξίες αλλά και με την ενσάρκωση μας.

Ειδικά φέτος όμως, καθώς η ημέρα αυτή καταφτάνει σε εποχή εκλείψεων, με την δεύτερη, μια Έκλειψη Σελήνης, να σημειώνεται στις 5 Μαΐου στο Ζώδιο του Σκορπιού, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να απελευθερωθούμε από καταστάσεις και ιστορίες, που έχουν κάνει τον κύκλο τους.

Αυτό το Beltane λοιπόν, απόλαυσε με όλες σου τις αισθήσεις την φύση και άφησε το ένστικτο σου να φέρει στο φως τί θα χρειαστεί να αφήσεις πίσω σου, για να γεννήσεις το επόμενο όνειρο σου.

Παραμονή του Beltane, άναψε ένα κόκκινο κερί και γράψε τις ευχές σου και τις ευχαριστίες σου, σε ένα χαρτί, που θα κρατήσεις κοντά στο προσκέφαλο σου. Ποιος ξέρει; Ίσως ο φτερωτός Ερμής έχει κάποιο μήνυμα να σου φέρει, αυτή την μαγική νύχτα.

Εγώ στέλνω Πρωτομαγιάτικες ευλογίες και εύχομαι οι ιερές φωτιές του Beltane, να καθαρίσουν το πεδίο από κάθε τι παλιό, έτσι ώστε η εύφορη γη, να δώσει ζωή σε όλα αυτά που θέλετε να θερίσετε στο μέλλον!

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Να είσαι ο εαυτός σου: Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι!

Είναι στιγμές που παίρνουν σάρκα και οστά πριν ακόμη τις ζήσουμε