in ,

Να είσαι ο εαυτός σου: Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι!

Γιατί είναι δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας;

Να είσαι ο εαυτός σου! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

 -Όσκαρ Ουάιλντ

Ζούμε σε έναν κόσμο που ακούμε συνεχώς ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτό που θέλει.

Συμφωνείτε;

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ο καθένας μπορεί να γίνει αυτό που θέλει, με βεβαιότητα θα σας πω ότι δεν μπορεί να γίνει όποιος θέλει.

Μπορεί κάποιος να γίνει συγγραφέας, καλλιτέχνης, γιατρός, δικηγόρος αλλά, δεν έχει καμία άλλη επιλογή εκτός από το να είναι ο εαυτός του.

Δεν μπορεί να προσποιηθεί κάποιος ότι είναι  κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Πολλοί άνθρωποι το προσπαθούν αλλά τελικά αποτυγχάνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι.

Έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που προχωρούν στη ζωή τους προσποιούμενοι. Ίσως είναι πιο εύκολο να πείσουμε τον εαυτό μας ότι νιώθουμε καλά με κάτι ή με κάποιον, παρά να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή η ικανοποίηση δεν απαιτεί κάποια δράση.

Πολύ απλά, πείθουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε ευτυχισμένοι ακόμα και όταν δεν είμαστε και έτσι αποφεύγουμε τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτείται να λάβουμε.

Δεν χρειάζεται να πούμε στον σύντροφό μας ότι δεν είμαστε πια ερωτευμένοι μαζί του. Δεν χρειάζεται να καταπίνουμε την περηφάνια μας και να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε δουλειά όταν πλέον δεν μας ικανοποιεί.

Γιατί να το κάνουμε άλλωστε; Μπορούμε απλά να χαμογελάμε και να συνεχίζουμε να προσποιούμαστε ότι όλα είναι μια χαρά!

Έτσι, δεν θα  χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ούτε τους φόβους μας ούτε μια πιθανή αποδοκιμασία.

Προσοχή όμως! Η προσποίηση αυτή είναι δαπανηρή. Μπορεί να μας κοστίσει την ψυχική μας ηρεμία και την ευτυχία μας.

Γιατί είναι δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας;

Από την παιδική ηλικία μας διδάξανε ότι δεν είμαστε αποδεκτοί όπως είμαστε.

Μας περνούσαν υποσυνείδητα το μήνυμα ότι έπρεπε να σκεφτόμαστε, να φαινόμαστε και να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά, σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα και στερεότυπα.

Αυτός ο ανθρώπινος πόθος για σύνδεση, δημιουργία κοινωνικών σχέσεων και αποδοχής, έκανε πολλούς να επιλέξουν να συμβιβαστούν, φοβούμενοι ότι διαφορετικά θα μείνουνε μόνοι.

Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου!

Στο βιβλίο «Τόλμησε να γίνεις ο εαυτός σου» των Φουμιτάκε Κόγκα – Ιτσίρο Κισίμι αναλύονται οι επιπτώσεις της κοινωνικής πίεσης στην αυθεντικότητα και στη δημιουργικότητα μας.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πίεση για να προσαρμοστούν στα στάνταρντ και τα πρότυπα που καθορίζονται από την κοινωνία. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε το εξής: Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλο και κάθε άτομο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και δυνατότητες.

Η τόλμη να είστε ο εαυτός σας είναι μια σημαντική αρετή που μπορεί να σας δώσει την ευτυχία και την επιτυχία που αξίζετε.

Στην πραγματικότητα αυτό που απαιτείται είναι  να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της ζωής με σθένος και αυτοπεποίθηση.

Τι σημαίνει αυτό;

Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Μην  προσπαθείτε να αντιγράψετε τους άλλους ή να ενσωματώσετε  τον εαυτό σας σε πρότυπα που δεν σας ταιριάζουν.

Δημιουργείστε το δικό σας μονοπάτι και απολαύστε τη διαδρομή σε αυτό.

Μόνο όταν ξεπεράσετε τον φόβο σας να μείνετε μόνοι, θα μπορέσετε να ξεπεράστε την ανάγκη για κοινωνική  αποδοχή. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε γνήσιες σχέσεις.

Κάντε αυτό που αγαπάτε. Ανεξάρτητα από το τι περιμένουν οι άλλοι από εσάς, προσπαθήστε να μην συμβιβάζετε αν δεν σας ικανοποιεί.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ακολουθήσει τα πάθη του και έτσι θα ανακαλύψετε τα δυνατά σας σημεία και θα επιτύχετε περισσότερα στη ζωή.

Να θυμάστε αυτό που είπε ο Γκαίτε: «Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα»…!

Written by Άννα Πολυχρονίδου

Human Resources & Development Manager, Personal& Executive Coach

«Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Κάτι παραπάνω από ΟΚ: «Η μανούλα δεν τα ξέρει όλα…»

Witchella Stories: Beltane, Πρωτομαγιά των Λουλουδιών και της Φωτιάς