in ,

Διαλεκτή: Η επανάσταση της καλοσύνης

Δεν θα βρεις το όνομα της ανάμεσα στις σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, ούτε έχει γραφτεί στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Τη λένε Διαλεκτή και ζει ανάμεσά μας. Είναι ένας άνθρωπος ζεστός και δοτικός, κάνει λάθη, κάποιες φορές θυμώνει, κάποιες γελάει, άλλοτε κλαίει, μπορεί να βάλει τις φωνές, να κουραστεί ή να κλειστεί στον εαυτό της. Δεν ασχολείται με το Facebook, δεν έχει Instagram και δεν θα την ακούσεις να καυχιέται για τα κατορθώματά της.

Την γνώρισα πριν μερικά χρόνια όταν η ζωή μου κρεμόταν από μια κλωστή. Σίγουρα θα έχεις νιώσει κι εσύ αυτό το άθλιο συναίσθημα που νομίζεις ότι όλα γύρω σου διαλύονται και ψάχνεις έναν από μηχανή Θεό να δώσει λύση στα προβλήματά σου. Ο δικός μου από μηχανής Θεός είχε τη μορφή της Διαλεκτής. Στάθηκε δίπλα μου, με άκουσε, μ’ αγκάλιασε, μου άνοιξε το σπίτι της, μου γνώρισε την οικογένειά της και έκτοτε η ζωή μου άφησε τα σκοτάδια της και διάλεξε έναν δρόμο φωτεινό.

Όσο τη γνωρίζω, ανακαλύπτω πως είναι απ’ τις γυναίκες που παίρνουν την ανθρωπότητα αγκαλιά για να την πάνε ένα βήμα παραπέρα. Όχι επειδή ανακάλυψε την πυρίτιδα ή τον τρόχο, ούτε επειδή στάθηκε μπροστάρισσα σε κάποια διαδήλωση για τη σωτηρία του κόσμου.

Ωστόσο, στέκεται δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη τη βοήθειά της, ψωνίζει κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά για να στηρίξει τους ανθρώπους που πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές συλλογικότητες για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, είναι ευσυνείδητη επαγγελματίας, αντιστέκεται όσο λίγοι στην παγίδα του καταναλωτισμού και δουλεύει με τον εαυτό της διαρκώς.

Η Διαλεκτή αξιολογεί τους ανθρώπους σύμφωνα με τον χαρακτήρα τους και όχι με βάση τη δουλειά, τα λεφτά, τα ρούχα ή το χρώμα τους. Μεγαλώνει δύο αγόρια που σέβονται και συμπονούν, είναι πάντα ευγενική και γλυκομίλητη και, το κυριότερο, έχει ένα γλυκό χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά για όλους.

Με λίγα λόγια, η Διαλεκτή είναι αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος μας για να αλλάξει ρότα: Η προσωποποίηση της καλοσύνης. Όχι όμως η αφελής κι απρόσωπη καλοσύνη, αλλά η εκείνη που έχει συνείδηση του τι κάνει και γιατί, λειτουργεί με υπευθυνότητα, είναι δυναμική και πάνω απ’ όλα ελεύθερη.

Πολλές φορές σκέφτομαι πως θέλω να γίνω σαν τη Διαλεκτή. Άλλοτε, πάλι, σκέφτομαι πως γύρω μου υπάρχουν κι άλλες γυναίκες σαν την Διαλεκτή ή ότι όλες μας, λίγο πολύ, είμαστε σαν εκείνη. Κι όλες μαζί, η καθεμία με τα όπλα της και τις ιδιαιτερότητές της, παίρνουμε τον κόσμο αγκαλιά για να τον προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα.

Και πιστέψτε με, δεν χρειάζεται να γράψει η ιστορία τα ονόματά μας για να αποδειχθεί η αξία και η δύναμή μας. Αντίθετα, την ιστορία τη γράφουμε εμείς. Κι αν η ιστορία τελικά μας δικαιώσει, θα κριθεί από τις μικρές, καθημερινές μας συμπεριφορές που κρύβουν νοιάξιμο και καλοσύνη. Εξάλλου, δεν υπάρχει πιο επαναστατική πράξη από την καλοσύνη – ρωτήστε και τη Διαλεκτή να σας το επιβεβαιώσει!

Photo by Ditto Bowo on Unsplash

Written by Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Δημοσιογράφος

Ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Εγώ διάλεξα να το κάνω με την πένα μου. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτω απέναντι στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον απαίσιο φανατισμό και είμαι αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Δε χρειάζεται να είσαι μαμά όλη μέρα

Τζούλι Σούμα: Οι εμπειρίες μας καθορίζουν