Η Paola Guzmán Albarracín ήταν μαθήτρια στο Εκουαδόρ. Στα 15 της έμεινε έγκυος από λάθος και, απεγνωσμένη, απευθύνθηκε στον γιατρό του σχολείου παρακαλώντας τον να την βοηθήσει να «ρίξει» το παιδί. Ο γιατρός δέχτηκε να την εξυπηρετήσει, με την προϋπόθεση πως πρώτα θα έκαναν σεξ.
Η Paola, προφανώς αναστατωμένη με όλα όσα συνέβησαν, ζήτησε βοήθεια και συμπαράσταση από τον 65χρονο υποδιευθυντή του σχολείου αλλά δεν τα πήρε ποτέ. Αντίθετα, όταν ο υποδιευθυντής έμαθε την ιστορία της, την ανάγκασε κι αυτός να κάνει σεξ μαζί του, και μάλιστα περισσότερες από μία φορά, για να μην πει τίποτα σε κανέναν.
Μετά απ’ όλα αυτά, το νεαρό κορίτσι επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Μάλιστα, η απόπειρα αυτοκτονίας έγινε μέσα στο σχολείο της, αλλά ούτε ένας από το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν συγκινήθηκε. Φαίνεται πως δεν πήραν στα σοβαρά ούτε την ίδια, ούτε την βαθιά της επιθυμία να πεθάνει. Ωστόσο, όταν μετά από ώρα συνειδητοποίησαν πως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ όσο νόμιζαν, κάλεσαν την μητέρα της και της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.
Όταν έφτασε η μητέρα της, η 15χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να την σώσουν.
Πρόκειται για μια υπόθεση συνηθισμένη για το Εκουαδόρ, αφού το 32% των μαθητών μεταξύ 13 και 15 ετών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά μέσα στο χώρο του σχολείου, χωρίς να κατηγορηθεί ποτέ κανένας.
Ο υποδιευθυντής της Paola, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ρίξει την ευθύνη στο κορίτσι, ισχυρίστηκε πως όλα έγιναν με την ευλογία της αφού στο Εκουαδόρ η νόμιμη ηλικία “συναίνεσης” είναι τα 14 έτη.
Μετά από τεράστια προσπάθεια, η υπόθεση φτάνει στα δικαστήρια και ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Είναι η πρώτη φορά που παρόμοια υπόθεση εκδικάζεται ενώ κινητοποιείται ένας μαζικός αγώνας όχι μόνο για τη δικαίωση της Paola, αλλά για να αλλάξει το ηλικιακό όριο συναίνεσης και να σταματήσουν οι σεξουαλικές επιθέσεις στα σχολεία.
«Αγωνίζομαι σχεδόν 18 χρόνια για την κόρη μου. Αν την κατηγορούν για κάτι είναι επειδή ήταν γυναίκα» λέει η μητέρα της.
Όλα αυτά συμβαίνουν πολύ μακριά και ίσως να μοιάζουν αδιάφορα, αλλά κάθε μία μικρή νίκη, ακόμα κι αν συμβαίνει χιλιόμετρα μακριά, είναι ένα μεγάλο βήμα για όλες τις γυναίκες όλου του κόσμου. Γιατί ακόμα και σήμερα, ακόμα και στον δυτικό κόσμο, πολλές γυναίκες κατηγορούνται ή πεθαίνουν «απλά επειδή είναι γυναίκες». Το μόνο που αλλάζει είναι τα προσχήματα.
Photo by Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash
*Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018
GIPHY App Key not set. Please check settings