in ,

Αγαπημένε μου εαυτέ ας φωτίσουμε το σκοτάδι

Αγαπημένε μου εαυτέ, εσύ που θρηνείς, που κλαις και που πονάς.

Σε σκέφτομαι πολύ, ενώ η ζωή και το μέλλον προχωρούν και αναρωτιέμαι όπως και εσύ για το παράδοξο της εξέλιξης και του πόνου που συνοδεύουν αυτό το παρόν και το μέλλον.

Σου γράφω αυτό το γράμμα για να σου πω ότι αξίζει να μην τα παρατήσεις, αλλά να συνεχίσεις να κοιτάς την ζωή στα μάτια. Μπορώ να καταλάβω πως είναι αυτό που νιώθεις. Νιώθεις ότι ο κόσμος πλέον δεν έχει να σου προσφέρει χαρά, ότι δεν υπάρχει κάποιος σκοπός.

Σκέφτεσαι ότι τώρα δεν έχει νόημα. Κάτι έσπασε, κάτι λείπει και δεν μπορείς με κανένα τρόπο να το ξανά δεις όπως πριν. Έχουν μείνει οι φωτογραφίες, τα αντικείμενα και οι αναμνήσεις. Αλλά δυσκολεύεσαι να ανατρέξεις σε αυτές. Το αίσθημα της λύπης και της θλίψης μεγαλώνει.

Έχεις δίκιο, είναι φυσιολογικό να νιώθεις και να σκέφτεσαι έτσι.

Σου γράφω αυτό το γράμμα για να σου πω ότι θα βρεις έναν τρόπο να ζήσεις αυτό το πένθος αλλά και να το ξεπεράσεις. Η αγάπη και η υποστήριξη των δικών σου ανθρώπων και η δύναμη του ίδιου σου εαυτού θα σε βοηθήσουν. Όμως από το σκοτάδι θα βγεις μόνος σου.

Με όπλα την αποδοχή, την συμπόνια, την στήριξη και την αγάπη θα τα καταφέρεις να φωτίσεις αυτό το σκοτάδι.

Ξέρω ότι θα προσπαθήσεις να αφιερώσεις όλη σου την ενέργεια, ψυχική και σωματική για να γυρίσεις πίσω τον χρόνο. Λυπάμαι τόσο πολύ που αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Η απόγνωση να δεις ξανά το πρόσωπο που τόσο αγάπησες και πλέον δεν ζει είναι εξαντλητική. Το ξέρω. Είμαι εδώ να σε ακούσω. Ο χρόνος γιατρεύει και ο χρόνος μεγαλώνει περισσότερο την απόσταση αυτού του αποχωρισμού μεταξύ σας.

Θυμώνεις με την λύπη που βιώνεις. Μην την κρίνεις την λύπη, μην επικρίνεις το κλάμα σου. Έχουν λόγο που υπάρχουν αυτό το διάστημα. Είναι μέρος του ταξιδιού.

Γιατί το πένθος πρόκειται για ένα μεγάλο ταξίδι…

Σε αυτό το ταξίδι οδηγός είσαι εσύ και δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να φτάσεις στον προορισμό της προσωπικής γαλήνης. Για τον κάθε άνθρωπο είναι μοναδικό αυτό το ταξίδι.

Θα ακούσεις πολλές συμβουλές, αλλά εσύ μέσα σου θα ξέρεις καλύτερα από τον καθένα πως θες να το περάσεις, αλλά και τι θες να κρατήσεις από αυτό το ταξίδι μαζί σου.

Το βάρος της απουσίας δεν θα μειωθεί, αλλά θα γίνεις πιο δυνατός και πιο ικανός να το κουβαλήσεις. Η ζωή σου δεν θα είναι –δεν μπορεί– ποτέ να είναι ίδια, αλλά θα μπορέσει και πάλι να έχει κάποιο νόημα. Διαφορετικό πλέον, αλλά σημαντικό για σένα.

Θα γελάσεις και θα το εννοείς. Θα αγαπήσεις και θα απολαύσεις. Σου το υπόσχομαι.

Δεν θα είναι ποτέ εύκολο, αλλά δεν θα είναι πάντα τόσο δύσκολο όσο αυτό που βιώνεις αυτή την στιγμή. Μια μέρα η λύπη σου δεν θα είναι το μόνο κομμάτι που υπάρχει μέσα σου. Μια μέρα η λύπη σου θα υπάρχει όπως θα υπάρχουν και όλα τα άλλα συναισθήματα μέσα σου.

Λίγα λόγια για την απώλεια

Η θλίψη αποτελεί μια φυσιολογική απάντηση στην απώλεια και στο πένθος που βιώνει ένας άνθρωπος. Είναι η συναισθηματική ταλαιπωρία που νιώθουμε όταν αφαιρείται κάτι ή κάποιος που αγαπάμε.

Συχνά, ο πόνος της απώλειας μπορεί να είναι δυσβάσταχτος. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθουμε έτσι. Μπορεί να βιώσουμε πληθώρα συναισθημάτων, όπως θλίψη, ανησυχία, άγχος, θυμό, απόγνωση.

Ο πόνος της θλίψης μπορεί επίσης να διαταράξει τη σωματική μας υγεία, καθιστώντας δύσκολο τον ύπνο, το φαγητό ή ακόμα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στην απώλεια — και όσο πιο σημαντική είναι η απώλεια, τόσο πιο έντονη θα είναι η θλίψη σας. Όποια κι αν είναι η απώλεια, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για το πώς νιώθουμε ή για το πως θρηνούμε.

Μπορεί να αφορά άνθρωπο, ζώο, σχέση ή κατάσταση που έληξε ή άλλαξε. Όποια και αν είναι η αιτία της θλίψης μας, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και με τον καιρό, όπως το να μιλήσουμε σε δικούς μας ανθρώπους, να μοιραζόμαστε αυτά που σκεφτόμαστε και νιώθουμε.

Αλλά ακόμη και αν βιώνουμε αρκετά δύσκολα την απώλεια, τότε μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας.

Σίγουρα θα απαλύνει τη θλίψη μας και θα μας βοηθήσει να συμβιβαστούμε με την απώλειά μας, ζώντας μια ζωή γεμάτη νόημα μαζί με τον πόνο που βιώσαμε αλλά και μαζί με τα όμορφα και τα ευχάριστα που έρχονται.

Γιατί αυτό σημαίνει ζωή.

Τραγούδι συντροφιάς και έμπνευσης

Τα παρακάτω ίσως βοηθήσουν

Written by Αθηνά Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια

"Good thoughts, good words, good deeds"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Η Γυναίκα «σαν σήμερα»

Ποιον σκοπό θέλεις να υπηρετήσεις;