in ,

Η Γυναίκα «σαν σήμερα»

Μία από τις πολλές εμμονικές μου συνήθειες είναι να συνοδεύω το πρώτο καφέ της μέρας διαβάζοντας τα «σαν σήμερα».

Πρόκειται για μια συνήθεια ετών κι αυτό που αναρωτιέμαι κάθε (μα ΚΑΘΕ) μέρα είναι το εξής: πώς διάολο γίνεται 8 στους 10 σπουδαίους ανθρώπους που γεννήθηκαν ή πέθαναν σαν σήμερα μα είναι άντρες;

Μάλιστα, οι σπουδαίες γυναίκες που τιμώνται στην συγκεκριμένη στήλη είναι συνήθως ηθοποιοί διεθνούς φήμης, κάποιες βασίλισσες ή πριγκίπισσες που γράφτηκαν στην ιστορία, μερικά αναγνωρισμένα μοντέλα και ελάχιστες γυναίκες των επιστημών και των γραμμάτων.

Σας έχω νέα, όμως. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι σπουδαίες γυναίκες που άφησαν το λιθαράκι τους σ΄αυτόν εδώ τον κόσμο ανά τους αιώνες ΔΕΝ είναι συντριπτικά λιγότερες από τους άντρες.

Τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή την στήλη «Ταυτότητα Γυναίκα» στο Magicme.gr, ανακάλυψα δεκάδες γυναίκες που έχουν συμβάλλει στην εξέλιξη των τεχνών, του πολιτισμού, των γραμμάτων και της επιστήμης και που δεν αναφέρονται ΠΟΤΕ στις διάφορες στήλες του «σαν σήμερα».

Παράλληλα, «γνώρισα» άλλες τόσες που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στη δημιουργία μιας κοινωνίας με ισότητα, δικαιοσύνη και ανθρωπιά.

Γυναίκες που πάλεψαν για έναν κόσμο όπου…

θα μπορούν να μορφώνονται, να εργάζονται, να ψηφίζουν και να είναι αυτόνομες και όχι «κτήμα» του πατέρα ή του συζύγου τους.

Γυναίκες που παλεύουν ακόμα να αποδείξουν πως, αν σκάψεις την επιφάνεια της υποτιθέμενης δίκαιης και προοδευτικής δυτικής κοινωνίας του 21ου αιώνα, θα βρεις μεγάλες ανισότητες, βαθύ συντηρητισμό και κεκαλυμμένο σεξισμό.

Πολλές φορές, μάλιστα, σκέφτηκα να φτιάξω το δικό μου «σαν σήμερα» μήπως και αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά δεν μπορώ να το κάνω μόνη μου. Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται μόνο όταν οι άνθρωποι ενώνονται και παλεύουν όλοι μαζί για έναν σκοπό.

Από αυτήν εδώ τη στήλη, λοιπόν, σας καλώ να βοηθήσετε

…να βρείτε τις γυναίκες που σας ενέπνευσαν, να μας τις στείλετε και να φτιάξουμε το δικό μας «σαν σήμερα».

Εκείνο που θα διαβάζουν αύριο οι κόρες μας και θα παίρνουν δύναμη, θα παραδειγματίζονται και θα συνεχίσουν να διεκδικούν όσα δεν καταφέραμε εμείς. Είστε;

*Μας στέλνετε τη δική σας «έμπνευση» στο info@magicme.gr, μέσα από τα social μας, ή μέσα από την ειδική σελίδα που φτιάχτηκε με αφορμή την ιδέα “Σαν σήμερα” η Γυναίκα.

(ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη – όλ@ μαζί!)

Written by Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Δημοσιογράφος

Ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Εγώ διάλεξα να το κάνω με την πένα μου. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτω απέναντι στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον απαίσιο φανατισμό και είμαι αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Γιατί δεν τολμάς να κερδίσεις;

Αγαπημένε μου εαυτέ ας φωτίσουμε το σκοτάδι