Για να γεννηθεί ένα παιδί χρειάζονται εννιά μήνες κύησης κατά τους οποίους η μητέρα προσαρμόζεται σταδιακά στον νέο της ρόλο, μαθαίνει να φροντίζει το αγέννητο μωρό της, χωνεύει την νέα κατάσταση και προετοιμάζεται για την νέα φάση της ζωής της.
Κάπως έτσι γεννιούνται και οι νέες ιδέες, οι μεγάλες επαναστάσεις και τα κινήματα που αλλάζουν σελίδα στον κόσμο.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το κίνημα #MeToo.
Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 όταν η Αλίσα Μιλάνο αποκάλυψε τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβι Γουάνστιν, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάνστιν που συγκλόνισε το Χόλιγουντ ήταν, ουσιαστικά, η στιγμή της γέννας – ο επώδυνος τοκετός που έφερε στον κόσμο μια νέα μέρα για όλες τις γυναίκες του πλανήτη. Ωστόσο, η σύλληψη έγινε 11 χρόνια νωρίτερα από την Ταράνα Μπερκ.
Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια είχε ζήσει τον εφιάλτη της κακοποίησης κατ’ επανάληψη, γνωρίζοντας καλά πως δεν ήταν η μοναδική. Το 2006 χρησιμοποίησε το MySpace για να αποκαλύψει την εμπειρία της για να βοηθήσει άλλες γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής, που είχαν υποστεί βιασμό, σωματική ή λεκτική βία, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας.
Μάλιστα, όταν ένα 12χρονο κορίτσι της αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, τα μόνα λόγια που μπόρεσε να ψελίσσει η Ταράνα Μπερκ ήταν Me too (κι εγώ επίσης).
Έκτοτε, η φράση αυτή έγινε το σύμβολο του κινήματος.
«Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία γράψουν στο status #Me too, ίσως δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος» έγραψε τον Οκτώβριο του 2017 η Αλίσα Μιλάνο στον λογαριασμό της στο Twitter και η ανταπόκριση ήταν μαζική.
Το κίνημα πήρε μορφή χιονοστιβάδας και ξαφνικά, το κοινό μυστικό της κακοποίησης, της παρενόχλησης και του σεξισμού, φανερώθηκε με τον πιο απροσδόκητο τρόπο μέχρι που έφτασε και στη χώρα μας με πρωτοστάτισσα την Σοφία Μπεκατώρου.
Και όλα αυτά τα χρωστάμε στην Ταράνα Μπερκ που έκανε την αρχή αλλά, δυστυχώς, το όνομά της δεν το έμαθε ποτέ κανείς – παρά ελαχίστων εξαιρέσεων.

Δημοσιογράφος
Ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει, μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε. Εγώ διάλεξα να το κάνω με την πένα μου. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτω απέναντι στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τον απαίσιο φανατισμό και είμαι αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσω.
GIPHY App Key not set. Please check settings
One Comment