in ,

LoveLove InsightfulInsightful

Ανακαλύπτοντας την τοξική πλευρά του κόσμου της ευεξίας

Ευεξία δεν είναι να κυνηγάς ακατόρθωτα ιδανικά.

Ευεξία. Μια λέξη, πολλές έννοιες και μια ακμάζουσα βιομηχανία γεμάτη υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής μας.

Από τη γοητεία των πράσινων χυμών και των μαθημάτων γιόγκα, μέχρι τις αρωματικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και τα οφέλη των υπερ-τροφών, η βιομηχανία ευεξίας έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων που υπόσχεται να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.

Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αναπτυσσόμενη κουλτούρα του ευ ζην, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, όχι τόσο λαμπερή, που αξίζει την προσοχή μας. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν ορισμένα τοξικά χαρακτηριστικά της, ώστε να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και ιδανικά να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε – άμεσα! 

1. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες 

Αχ! Η γοητεία των ιδανικών ζωών στα social. Όλοι έχουμε δει αυτούς τους λογαριασμούς από ανθρώπους που φαίνεται να κάνουν τέλειες ζωές, σωστά; Η ύπαρξή τους φαίνεται να είναι ένα κράμα από ατελείωτες διακοπές, προπονήσεις, ευ ζην πρακτικές και οργανική διατροφή. 

Μια εξιδανικευμένη εκδοχή της υγείας και της φυσικής κατάστασης που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί για τους περισσότερους. Αν και είναι υπέροχο να έχεις φιλοδοξίες, πρέπει να θυμάσαι ότι η ζωή κανενός δεν είναι τέλεια όλο το εικοσιτετράωρο!

Ευεξία δεν είναι να κυνηγάς ακατόρθωτα ιδανικά, είναι ένα ταξίδι γεμάτο με πρόοδο. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γιορτάσουμε τις μικρές μας νίκες. Ας αναγνωρίσουμε ότι είναι απολύτως εντάξει να έχουμε μέρες που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς την ευημερία…

2. Τοξική θετικότητα 

Ενώ η θετικότητα σαν στάση ζωής μπορεί να είναι ευεργετική, η τοξική θετικότητα, ή η πίεση να είσαι μόνιμα αισιόδοξη, είναι απλά εξαντλητικήΣτον κόσμο της ευεξίας, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας, αντί απλώς να τα παραμερίζουμε.

Η ζωή είναι ένας όμορφος συνδυασμός συναισθημάτων και είναι απολύτως αποδεκτό να μην αισθάνεσαι εντάξει μερικές φορές. Ας υιοθετήσουμε μια πιο ισορροπημένη οπτική που να μας επιτρέπει να βιώσουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας. 

3. Ψευδοεπιστήμη 

Όλοι έχουμε συναντήσει τάσεις ευεξίας που υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα, αλλά στερούνται επιστημονικής υποστήριξης. Είτε πρόκειται για την πιο πρόσφατη τάση στις υπερ-τροφές είτε για μη αποδεδειγμένες θεραπείες, η ψευδοεπιστήμη συχνά βρίσκει τον δρόμο της στις συζητήσεις για την ευεξία. 

Η ευεξία πρέπει πάντα να βασίζεται σε πρακτικές που βασίζονται σε στοιχεία που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία μας. Προτού ακολουθήσουμε την τελευταία τάση, ας αφιερώσουμε χρόνο για να κάνουμε την έρευνά μας και να αναζητήσουμε καθοδήγηση από αξιόπιστες πηγές.  

4 . Ενοχικό Marketing

Έχεις δει αυτές τις έμμεσες διαφημίσεις ευεξίας που σε κάνουν να πιστεύεις ότι πρέπει να φας λάχανο για πρωινό, ενώ κάνεις γιόγκα σε μια βουνοκορφή παρέα με μια κατσίκα; Αν φυσικά θέλεις πραγματικά να νιώσεις καλά! Αν δεν το κάνεις, μήπως τελικά δεν θέλεις να νιώσεις καλά;…

Αυτός ο τύπος μάρκετινγκ ενισχύει τις ανασφάλειές μας και μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν κάνουμε αρκετά. Είναι χειριστικός και κυρίως κόντρα σε όλη την έννοια της ευεξίας. Το μάρκετινγκ στον χώρο της ευεξίας θα πρέπει να μας ενδυναμώνει και να μας εκπαιδεύει, αντί να μας χειραγωγεί…

Ας γίνουμε απαιτητικοί καταναλωτές, ας αμφισβητήσουμε τις τακτικές μάρκετινγκ και ας επιλέξουμε προϊόντα και πρακτικές που πραγματικά ευθυγραμμίζονται με τους στόχους μας για ευημερία!

5. Οικονομική εκμετάλλευση & Ελιτισμός  

Ο κόσμος της ευεξίας είναι συχνά συνδεδεμένος με υψηλές τιμές, καθιστώντας τον απρόσιτο σε πολλούς ανθρώπους. Από ακριβά μαθήματα προπόνησης μέχρι ακριβά συμπληρώματα, είναι εύκολο να παρασυρθείς στην ιδέα ότι όσο περισσότερα ξοδεύεις, τόσο πιο υγιής θα είσαι. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι η ευεξία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια. Μην αισθάνεσαι πίεση για να δοκιμάσεις το τελευταίο trend. Δώσε προτεραιότητα στην υγεία σου και επένδυσε (και ο χρόνος επένδυση είναι) σε ό,τι υποστηρίζει πραγματικά τους ατομικούς σου στόχους.

Για το τέλος, να θυμάσαι ότι η ευεξία θα πρέπει να είναι ένα ταξίδι που νιώθεις μοναδικά δικό σου. Άκου το σώμα και τις ανάγκες σου. Δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους σε αυτόν τον κλάδο και αυτό είναι εντάξει.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να κάνεις επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες σου. Αληθινή ευεξία είναι να νιώθεις καλά μέσα στο είναι σου, με τους δικούς σου όρους!

Written by Φωτεινή Πρέκα

Founder Wellmedy, Wellness Advocate

Stay curious, keep an open heart, and never stop learning; for in the dance of curiosity and wisdom, we find the music of life.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μα πού πήγε η ανθρωπιά μας;

Σεπτέμβριος: Νέα εποχή γιατί το επιλέγω, όχι γιατί πρέπει!