in

EmpoweredEmpowered

ΑΝΕΥ: Η Γιούλη Ψαρράκη μοιράζεται Υγεία και χαρίζει έμπνευση

Δεν με αφορά πια το αλκοόλ, δεν προσθέτει καμία αξία στην ζωή μου.

“Μου αρέσει το ποτό μου να είναι ακριβώς όπως οι σχέσεις μου… Μη τοξικό”

Αν αναζητήσεις στο Instragram το λογαριασμό “anef_alcohol” θα ανακαλύψεις όχι μόνο εμπνευστικά quotes για να δεις τη ζωή διαφορετικά, αλλά κυρίως εμπεριστατωμένη γνώση, εμπειρία και σοφία γύρω από τη σχέση που αναπτύσσουμε με το αλκοόλ.

Πίσω από το anef_alcohol λοιπόν, βρίσκεται μια σπουδαία Γυναίκα την οποία έχω τη χαρά να γνωρίζω και ακούει στο όνομα Γιούλη Ψαρράκη. Αρχικά, συστηθήκαμε σα “λογαριασμοί”, δεν άργησε όμως η στιγμή που ξεκινήσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις, σκέψεις και λέξεις περί αυτογνωσίας και όχι μόνο σα Γιούλη και Μάρη, άνευ ταμπέλας (!).

Βρίσκω πραγματικά συναρπαστικό το πόσο μαγικά συνδεόμαστε οι άνθρωποι που η προσωπική ανάπτυξη μας αφορά όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά είναι τρόπος ζωής μας και η Γιούλη μέσα από το έργο της το δηλώνει αυτό μέρα με τη μέρα.

Μόλις έμαθα ότι εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “ΑΝΕΥ” το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι πως ήρθε η στιγμή να γνωριστούμε καλύτερα μπροστά σε όλ@ εσάς και να μας μιλήσει για τη δική της ιστορία, τα όνειρά της, το βιβλίο της αλλά και όλα όσα ακόμα και σήμερα αποτελούν “ταμπού” να συζητάμε αναφορικά με το αλκοόλ και όχι μόνο…

Are you ready Magic People?

ΜΓ: Ποια είναι η Γιούλη πέντε χρόνια πριν, ποια είναι τώρα και τι (την) αλλάζει;

ΓΨ: Η Γιούλη πριν πέντε χρόνια ήταν μία πολύ δυναμική γυναίκα που άκουγε μόνο ό,τι της ζητούσε το μυαλό της και αγνοούσε πλήρως τι συνέβαινε στο σώμα της. Η τελειομανία, η ανάγκη να τους ευχαριστεί όλους και να δείχνει ότι όλα είναι τέλεια προκαλούσαν μια ασφυκτική πίεση στην καθημερινότητά της που την απομάκρυνε μέρα με τη μέρα από την αλήθεια της και τις πραγματικές της ανάγκες.

Η ένταση αυτή έσβηνε για λίγη ώρα μαγικά με ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας, που ήταν το παράσημό της για τη δύσκολη μέρα που είχε περάσει μετά την ένταση της δουλειάς και τις οικογενειακές της υποχρεώσεις.

Προσπαθούσε καθημερινά να βελτιώσει την καθημερινότητά της, έκανε διατροφές για να χάσει περιττά κιλά (τα οποία ξαναέπαιρνε πάντα), γραφόταν σε γυμναστήρια (χωρίς μεγάλη επιτυχία) και περίμενε πώς και πώς να περνούν οι μέρες για να έρθει το Σαββατοκύριακο και να περάσει καλά, χωρίς, όμως, απαραίτητα να το πετυχαίνει με απόλυτη επιτυχία.

Ζούσε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με τύψεις και ενοχές γιατί δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ό,τι υποσχόταν στον εαυτό της, ζώντας μία διαρκή εσωτερική πάλη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα.

Η Γιούλη στο σήμερα

Η Γιούλη τώρα, παραμένει μία πολύ δυναμική γυναίκα, μόνο που έχει στρέψει πλέον τη δύναμή της υπέρ της. Δεν ασχολείται με το ποιος, τι, που, γιατί, αλλά με το ποια είναι η ίδια κάθε στιγμή και ο εαυτός της πλέον σέβεται εξίσου το μυαλό και το σώμα της. Ένα σώμα που επιτέλους έκανε σαφή την παρουσία του στη ζωή της.

Όταν δύο χρόνια πριν αποφάσισε να απομακρύνει το αλκοόλ από τη ζωή της και το σώμα της έπαψε να δουλεύει υπερωρίες για να απομακρύνει την τοξίνη κάθε εβδομάδα, τα πράγματα, άρχισαν να έρχονται στη θέση τους.

Η εσωτερική ένταση εξαφανίστηκε, ο υπέροχος ποιοτικός ύπνος την τροφοδοτούσε και την τροφοδοτεί με απεριόριστη ενέργεια, η διατροφή έγινε τρόπος ζωής και η γυμναστική το απόλυτο μέσο ουσιαστικής διασκέδασης. Ζει πλέον ευτυχισμένα με ένα ήρεμο μυαλό και ένα ξεκούραστο σώμα χωρίς να τσακώνεται κάθε μέρα με τον εαυτό της.

Η Γιούλη δεν είναι πια μία drama queen που παραπονιόταν όλη την εβδομάδα και περίμενε να ζήσει το Σαββατοκύριακο, είναι πλέον η queen της ζωής και απολαμβάνει κάθε μέρα, την κάθε της στιγμή.

ΜΓ: Ακούμε πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι στις περιπτώσεις ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι (αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος, διαδίκτυο κλπ.) μια από τις καταλληλότερες πρακτικές είναι το «tough love». Ισχύει;

ΓΨ: Οι πρακτικές είναι πολλές και η κάθε περίπτωση διαφορετική. Σε κάποιους λειτουργεί και σε άλλους καθόλου. Η σκληρή αγάπη, η επιβολή σκληρών όρων σε κάποιον με στόχο να τον βοηθήσει, ίσως είναι ένα μέσο, γιατί θεωρώ σωστό να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά πρέπει να συνδυαστεί σίγουρα με συμπόνια και αποδοχή.

Είναι πολύ λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο κατσάδιασμα και το νοιάξιμο και το να κατσαδιάζεις μόνο κάποιον που είναι σε ανάγκη μπορεί τελικά να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Για μένα το πρώτο σημαντικό κομμάτι είναι η αποδοχή και η συμπόνια και μετά η ενημέρωση. Η νέα γνώση που μπορεί κάποιος να πάρει γύρω από το ποια είναι η ουσία που του είναι απαραίτητη. Όλο το επιστημονικό κομμάτι.

Οι ουσίες και κυρίως το αλκοόλ που παίζει με το μυαλό μας και παραποιεί την πραγματικότητα, μπορεί εύκολα να μας εντάξει σε μια ψευδή ωραιοποίηση της καθημερινότητας και να μας κάνει να την αποζητάμε διαρκώς. Επειδή η ενημέρωση που υπάρχει γύρω από το τι μας προκαλεί η ουσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, την καταναλώνουμε άφοβα και σε βάθος χρόνου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εθιστούμε χωρίς να έχουμε την πρόθεση, αφού η φύση της ουσίας είναι ακριβώς αυτή, εθιστική. Αυτός είναι ο σκοπός της.

Όταν αρχικά μάθει κάποιος την επιστημονική αλήθεια γύρω από το τι είναι πραγματικά το αλκοόλ, σίγουρα θα βιώσει κάποια συναισθήματα από τη νέα γνώση και αυτά τα συναισθήματα είναι που θα τον οδηγήσουν να αντιδράσει και να δει πώς θέλει να προχωρήσει με τη ζωή του.

Μαθαίνω κάτι καινούργιο, νιώθω κάτι καινούργιο, κάνω κάτι καινούργιο

Συνήθως οι περισσότεροι που έχουν θέμα με το αλκοόλ, το αντιμετωπίζουν κόβοντας το αλκοόλ, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι είναι το αλκοόλ και τι τους έχει προκαλέσει την επιθυμία της όποιας κατανάλωσης. Δυστυχώς τα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές είναι αποθαρρυντικά γιατί η προσπάθεια επικεντρώνεται βασικά στη δύναμη της θέλησης, ενώ η ουσιαστική λύση βρίσκεται στην απομυθοποίηση της ουσίας και στην αποδόμηση των περιοριστικών πεποιθήσεων που την περιβάλλουν.

Για μένα δεν έχει νόημα να ζει κάποιος ελεύθερος αλλά στερημένος και δυστυχισμένος με την επιλογή του. Έχει νόημα να ζει κάποιος ελεύθερος και περήφανος με την επιλογή του, βιώνοντας καθημερινά μόνο ευεργετήματα από την απόφαση που έχει πάρει και τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει τελικά να ζει.

ΜΓ: Η διαδικασία της απεξάρτησης τι συνεπάγεται; Πώς βίωσες προσωπικά τη δική σου εμπειρία;

ΓΨ: Αρχικά πρέπει να αποδεχτείς ότι η σχέση που έχεις με την όποια ουσία, σου δημιουργεί πρόβλημα. Δυστυχώς με το αλκοόλ αυτό είναι το πρόβλημα. Το γεγονός ότι μας προβληματίζει από αρκετά νωρίς αλλά επειδή είναι νόμιμο και το κάνουν όλοι γύρω μας και μάλιστα πολλοί μπορεί να έχουν πολύ χειρότερη σχέση απ’ ό,τι έχουμε εμείς με την ουσία, δικαιολογούμε διαρκώς την κατανάλωσή μας και πιστεύουμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα.

Δεν υπάρχει σαφής διάγνωση για το πότε ξεκινάει κάποιος να έχει πρόβλημα με το αλκοόλ. Εγώ θα πω ότι το πρόβλημα, όπως και σε όλες τις σχέσεις, ξεκινάει, όταν το θέμα αρχίζει σε ένα βαθμό και σε προβληματίζει. Όταν ξεκινάει αυτός ο εσωτερικός διάλογος. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό όλων των gray area drinkers.

Gray area drinking

To gray area drinking είναι ένας σχετικά νέος όρος που περιγράφει μία πολλή μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι σωματικά από την ουσία, πίνουν για κοινωνικούς και συναισθηματικούς λόγους και απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αλκοολικοί ή χρήστες με μεγάλο πρόβλημα.

Θα λέγαμε ότι είναι η ομάδα των ανθρώπων που θεωρεί το αλκοόλ απαραίτητη προσθήκη στη ζωή. Όλη η κοινωνικότητά τους είναι συνυφασμένη με το αλκοόλ και έχουν γενικά αναθέσει στο αλκοόλ πολλούς ρόλους, το θεωρούν απαραίτητο στοιχείο της διασκέδασής τους, της χαλάρωσης, της εξωστρέφειας, της σύνδεσης.

Ένας gray area drinker έχει συχνά έναν εσωτερικό διάλογο για το πόσο ήπιε και αν ήπιε πολύ και γενικά συχνά νιώθει ότι θέλει, και όντως ξεκινά αποτοξίνωση για κάποιες μέρες, αλλά συνήθως επιστρέφει σε γνώριμες συμπεριφορές, χωρίς να τηρεί τις υποσχέσεις, που έχει πάρει για μία πιο υγιεινή καθημερινότητα.

Αυτό ακριβώς ήμουν εγώ, πλήρως λειτουργική στην καθημερινότητα, με μία μέτρια αλλά σε εβδομαδιαία βάση κατανάλωση, θεωρώντας το αλκοόλ προ απαιτούμενη προσθήκη στη ζωή μου. Η σχέση αυτή, όμως, με προβλημάτιζε καιρό και έκανα πολλές προσπάθειες για αποτοξίνωση, για δίαιτα και άθληση με μικρή επιτυχία.

Αυτή η μη τήρηση των υποσχέσεών μου, ο καθημερινός τσακωμός με τον εαυτό μου και το ξύλο που μου έριχνα κάθε Σαββατοκύριακο με είχαν κουράσει πολύ. Έτσι αποφάσισα να μελετήσω αυτή τη σχέση, να τηρήσω μία τελευταία φορά την υπόσχεσή μου να μην πιω καθόλου για 30 μέρες (όσες εξόδους κι αν είχα μέσα σε αυτές), αλλά παράλληλα να ερευνήσω ποια είναι η ουσία και τι μου προκαλούσε.

Αυτή ήταν και η διαφορά. Ξεκίνησα άλλη μία αποτοξίνωση αλλά δεν έκοψα απλά το αλκοόλ, παράλληλα διάβασα και έμαθα ποιος ήταν ο αντίπαλός μου και αυτά που έμαθα, με έκαναν να νιώσω διαφορετικά συναισθήματά για αυτό τον αντίπαλο και τα συναισθήματα αυτά με ώθησαν τελικά στο να μην ξαναπιω ποτέ.

Anef Alcohol: Η ενημέρωση είναι δύναμη

ΓΨ: Ο λογαριασμός στο Instagram προέκυψε από την ανάγκη μου να μοιραστώ με τον κόσμο όλα αυτά που έμαθα από τη δική μου σχέση με το αλκοόλ. Τα ευρήματα της έρευνάς μου ήταν σοκαριστικά για μένα και αν ήξερα έστω τα μισά από αυτά που έχω μάθει τώρα μπορεί να είχα αναπτύξει εξ αρχής διαφορετική σχέση με το αλκοόλ.

Άρα ο ένας λόγος που δημιούργησα το λογαριασμό ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει και να αποφασίζει ποια θα είναι η σχέση του με την ουσία, αφού, όμως, μάθει ποια είναι όλη η αλήθεια. Αν ήξερα ότι το κάθε ποτήρι κρασί δεν μου κάνει, τελικά, καθόλου καλό στην καρδιά αλλά αντίθετα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μου να πάθω καρκίνο του μαστού, δεν θα το κατανάλωνα με την ίδια ευκολία.

Η ενημέρωση είναι δύναμη και θέλω ο κόσμος να έχει αυτή τη δύναμη και ας την μεταχειριστεί όπως νομίζει. Ο άλλος λόγος που δημιούργησα αυτόν το λογαριασμό και ο πιο σημαντικός για μένα, ήταν η δημιουργία μια κοινότητας, ενός χώρου, έστω διαδικτυακού, όπου ο κόσμος με τις ίδιες ανησυχίες με μένα θα μπορούσε να δει ότι δεν είναι μόνος,  ότι αυτό που του συμβαίνει, συμβαίνει και σε άλλον και ότι, ναι, είναι κάτι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ένα από τα μεγαλύτερά μου θέματα ήταν ότι νόμιζα ότι όλο αυτό που ζούσα η εσωτερική πάλη, η μη τήρηση των υποσχέσεων, τα αγχωμένα βραδιά, τα δύσκολα πρωινά, οι ατελείωτες δικαιολογίες ήταν κάτι που συνέβαινε μόνο σε μένα.

Όταν, όμως, μέσα από την έρευνα, τα blogs και τα βιβλία ανακάλυψα ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ανακουφίστηκα, αγάπησα ξανά τον εαυτό μου, τον αγκάλιασα με συμπόνια και στοργή και του πήρα το χέρι με τρυφερότητα να του δείξω το δρόμο προς την ελευθερία. Σταμάτησα να τον μαλώνω και με αυτό αποδοχή, αυτοαγάπη, πειθαρχία και συνέπεια τον οδήγησα στην απελευθέρωση.

ΜΓ: Το πρώτο σου βιβλίο «ΑΝΕΥ» από τις εκδόσεις Αρμός, κυκλοφορεί. Μίλησέ μας γι’ αυτό…

ΓΨ: Είμαι βαθιά συγκινημένη που το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός σε όλη τη χώρα και αυτό γιατί πλέον και στη χώρα μου μπορεί όποιος θέλει να ενημερωθεί, πλέον σε βάθος, για το τι σημαίνει αλκοόλ.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων αυτοβοήθειας και εντάσσεται στην ειδική κατηγορία των βιβλίων quit lit (quit literature). Το συγκεκριμένο είδος βιβλίων σε βοηθά, μέσα από την καταγραφή προσωπικών εμπειριών, την επιστημονική μελέτη και την ευαισθητοποίηση,  να επανεξετάσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ και να δεις, τελικά, ποια θέση θέλεις να έχει στη ζωή σου.

Στο βιβλίο έχω συγκεντρώσει τα σημαντικότερα στοιχεία που μπορεί να κάποιος να βρει αν θέλει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το αλκοόλ, όποια και αν είναι αυτή. Μέσα, υπάρχουν οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έκανα στον εαυτό μου όταν έπινα και δεν ήξερα να απαντήσω. Οι απαντήσεις βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Όταν λοιπόν η επιστήμη μου έδωσε απαντήσεις και είδα με διαύγεια και ξεκάθαρα την αλήθεια γύρω από αυτή τη σχέση, ενώ παράλληλα με την απουσία της ουσίας από τη ζωή μου, η ποιότητα της καθημερινότητάς μου γινόταν ολοένα και καλύτερη, αποφάσισα ότι η σχέση αυτή ήταν ξεκάθαρα τοξική για μένα και την απομάκρυνα από τη ζωή μου. Δεν βλέπω το αλκοόλ και στερούμαι. Δεν με αφορά πια το αλκοόλ, γιατί δεν προσθέτει καμία αξία στην ζωή μου.

ΜΓ: Να περιμένουμε μια συγγραφική συνέχεια;

ΓΨ: Ήδη έχω στο μυαλό μου τη συνέχεια, ναι, αλλά προς το παρόν θέλω να επικεντρωθώ στο ΑΝΕΥ, γιατί πιστεύω ότι αφορά πολύ κόσμο που δεν έχει τη δύναμη να μιλήσει γι’ αυτό που του συμβαίνει ή νιώθει ότι έχει ακόμα χρόνο μπροστά του για να το διαχειριστεί, γιατί δεν έχει φτάσει στον πάτο.

Δυστυχώς, υπάρχει η νοοτροπία στην Ελλάδα ότι για να ασχοληθείς με το αλκοόλ πρέπει να φτάσεις να χάσεις το συκώτι σου ή την οικογένειά σου ή να πίνεις από το πρωί για να ασχοληθείς με αυτό. Δεν είναι έτσι, όμως. Είναι πολύς ο κόσμος που ταλαιπωρείται, αλλά δεν θέλει ή φοβάται να το παραδεχτεί για να μη στιγματιστεί.

Θα ήθελα να αλλάξω αυτό το αφήγημα και ο κόσμος να μην περιμένει το τέλος για να πει ότι πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Δεν πρέπει να δίνουμε ταμπέλες στον εαυτό μας για να κάνουμε πράγματα για μας.

Με απλές ερωτήσεις μπορεί τελικά να ερχόμαστε πιο κοντά στην αλήθεια μας: «Με εξυπηρετεί τελικά το αλκοόλ; Με κάνει συνολικά να νιώθω καλύτερα; Είναι κάτι που προσφέρει ποιότητα και αξία στη ζωή μου;».

Με το ΑΝΕΥ, λοιπόν, θέλω ο κόσμος που μπαίνει σε αυτό τον προβληματισμό να μπορεί να βάλει αρχικά αυτόν τον εσωτερικό διάλογο που έχει σε μία σειρά, να γνωρίσει σε βάθος όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρει και να επαναπροσδιορίσει  τελικά τη σχέση του με αλκοόλ προς όφελός του.

Ο στόχος άλλωστε δεν είναι να κόψουμε το αλκοόλ. Ο στόχος είναι να νιώθουμε εμείς καλύτερα. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να το απομακρύνουν τελείως για να νιώθουν καλύτερα και άλλοι να το περιορίσουν και να το καταναλώνουν πιο ενσυνείδητα. Η τελική απόφαση, έτσι κι αλλιώς, είναι πάντα προσωπική υπόθεση.

Αυτογνωσία θα πει

ΓΨ: Nα μπορώ στην ερώτηση του “Ποιος είμαι;” να μπορώ, στο τώρα μου, να δώσω σαφείς απαντήσεις και να μην αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα σε διάφορους πιθανούς χαρακτηρισμούς. Για να το πετύχω αυτό δούλεψα και δουλεύω πάρα πολύ με πολλές περιοριστικές πεποιθήσεις μέσα μου για να μπορέσω να συμφιλιώσω τον κατώτερο και τον ανώτερο εαυτό μου, τον πρωτόγονο και προηγμένο εγκέφαλό μου και να έχω τώρα όλο το εύρος του μυαλού μου να δουλεύει υπέρ μου.

Ό,τι δεν με εξυπηρετεί πια, δεν με φοβίζει πια. Το συναντώ με συμπόνια και αυτοαποδοχή και το ερευνώ. Αντικαθιστώ το φόβο με την έρευνα και όσο πιο πολύ ερευνώ τα πράγματα που με περιβάλλουν και με αφορούν τόσο περισσότερο με ανακαλύπτω και με προσεγγίζω. Η αυτογνωσία άλλωστε δεν έχει τέλος είναι μια διαρκής υπέροχη διαδικασία που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια μας.

Μαγεία θα πει

ΓΨ: Μαγεία για μένα είναι η ίδια η ζωή, η αλήθεια της με τα καλά της και τα κακά της, uncensored όπως είναι χωρίς να την ωραιοποιούμε με ουσίες ή να την αλλάζουμε με ψευδή δεκανίκια και να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Να τη ζούμε, όπως είναι, με όλο το μας το είναι και να μπορούμε να την απολαμβάνουμε με το μυαλό μας και το σώμα μας σε απόλυτη αρμόνια.

Ναι, είναι μαγεία να ζεις με εσωτερική ηρεμία και οι πράξεις σου να υπηρετούν τις αξίες σου, απολαμβάνοντας την κάθε σου στιγμή με όλο σου το είναι. Tο εύχομαι σε όλους!

Γιούλη σου ευχόμαστε από καρδιάς καλή τύχη και ζωή ❤️

Συνέχισε να εμπνέεις και Stay in your Magic!


Είσαι δημιουργός;

Θέλεις να κάνεις spread τη Μαγεία σου;

➡️ SHARE YOUR MAGIC ⬅️

Written by Μάρη Γαργαλιάνου

Founder Magic Me, Professional Coach, ACC, Storyteller

"Μαγεία είναι η Τέχνη του να Ονειρεύεσαι, να Τολμάς και να Πραγματοποιείς το Όνειρό σου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Witchella Stories: Τι θα αφήσεις πίσω σου αυτή την Οστάρα;

Inspo ALERT: Η πιο όμορφη εικόνα που θα δεις σήμερα