in , ,

Η κουλτούρα του “Μommy Wine” και γιατί είναι τόσο τοξική

Οι μαμάδες με τα κρασιά τους.

Γράφει η Γιούλη Ψαρράκη,

Αν δεν ξέρεις ήδη την κουλτούρα του “Mommy Wine”, αλλά συναναστρέφεσαι με νέες μαμάδες,

σίγουρα έχεις καταλάβει ότι το φαινόμενο, παρόλο που μπορεί να μην ήξερες ότι έχει ήδη όνομα και παγκόσμιες διαστάσεις, είναι και στη χώρα μας, σαρωτικό.

Οι μαμάδες με τα κρασιά τους, είναι η νέα μόδα που προβάλλεται από την κοινωνία μέσα από τα social media, από τις ταινίες, από τις σειρές και τον κοινωνικό σου περίγυρο. Ο ρόλος της μητρότητας είναι βαρύς και τι καλύτερο από ένα ποτήρι κρασί το βραδύ, σαν επιβράβευση για όλα αυτά που έχει περάσει η μαμά όλη μέρα για να χαλαρώσει; Είναι όμως;

Το να πίνει κανείς ένα ποτήρι κρασί μετά από μία μέρα έντασης στη δουλειά, ή/και από μία μέρα γεμάτη δραστηριότητες με τα παιδιά, διάβασμα και δουλειές του σπιτιού, φαντάζει για τις περισσότερες μαμάδες όαση στο Γολγοθά που περνάνε καθημερινά.

Η αλήθεια είναι ότι οι μαμάδες δεν έχουν καθόλου χρόνο για εκείνες και φτάνει η στιγμή, που εξουθενωμένες θέλουν να χαλαρώσουν, μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα ημέρας που τους μένει.

Το αλκοόλ μοιάζει εξαιρετική λύση.

Είναι, άλλωστε, μια ηρεμιστική ουσία που με το που την πίνεις σε χαλαρώνει πολύ γρήγορα και η μαμά, επιτέλους, νιώθει ότι έχει ένα σύμμαχο στο πλευρό της ή καλύτερα στο ποτήρι της. Είναι, όμως, αλήθεια;

Δυστυχώς, ακριβώς επειδή το αλκοόλ είναι μία ουσία, η επίδραση της δεν κρατάει πολύ και επειδή είναι και εθιστική, ο οργανισμός συνηθίζει γρήγορα και αναγκαστικά θέλει κι άλλο.

Παράλληλα, επειδή είναι τοξική, είναι άκρως επιβλαβής για τα όργανά σου και τον εγκέφαλό σου και άρα εκτός από τη χαλάρωση που σου προσφέρει, σου προκαλεί αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, μόνιμη αφυδάτωση, διαταράσσει τον ύπνο σου, σε παχαίνει, σου προκαλεί ένα ελαφρύ εκνευρισμό ή και νεύρα και πολλές άλλες παρενέργειες, τις αιτίες των οποίων, τις περισσότερες φορές αναζητάς αλλού και όχι στο αγαπημένο σου vino.

Αν και το να πίνει μία μαμά ένα κρασάκι κάθε απόγευμα φαντάζει κάτι πολύ απλό και μάλιστα ευεργετικό, στην ουσία βλάπτει σοβαρά την υγεία της.

Οι νέες επιστημονικές έρευνες τονίζουν ότι πλέον καμία ποσότητα αλκοόλ δεν  είναι ασφαλής για την υγεία.

Ειδικά για τις γυναίκες οι συνέπειες, στο γυναικείο σώμα τους είναι πολύ χειρότερες από τους άντρες γι’ αυτό και μεθάνε γρηγορότερα αλλά και εθίζονται πιο εύκολα.

Επειδή οι γυναίκες συνήθως είναι πιο μικρόσωμες από τους άντρες και ζυγίζουν λιγότερο, αν προσληφθεί η ίδια ποσότητα αλκοόλ στο μικρότερο σώμα, θα υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα.

Παράλληλα, οι γυναίκες, συνήθως, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και χαμηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους και επειδή το αλκοόλ είναι υδατοδιαλυτό παραμένει περισσότερο στο αίμα των γυναικών με αποτέλεσμα να τις επηρεάζει περισσότερο.

Η αιθανόλη του αλκοόλ οξειδώνεται στον οργανισμό από το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερο ενεργή αφυδρογονάση και εξαιτίας αυτού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστούν το αλκοόλ. Δηλαδή problem.

Ένα από τα βασικότερα θέματα, όμως, των γυναικών με το αλκοόλ, που δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες δεν το γνωρίζουν, είναι ο καρκίνος του μαστού.

Οι γυναίκες που πίνουν ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού κατά 9%, οι γυναίκες  που πίνουν τρία ή περισσότερα ποτήρια  την εβδομάδα έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με αυτές που δεν πίνουν καθόλου, ενώ όσες πίνουν πάνω από 3 ποτήρια την ημέρα κατά 41%!

Το οινόπνευμα βλάπτει απ’ ευθείας το DNA των κυττάρων των μαστών και αυξάνει τα οιστρογόνα στο αίμα, που επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων μαστού.

Δυστυχώς, αν και πολλές φορές η κατάχρηση νομίζουμε ότι δε μας αφορά, η Ελλάδα έχει πλέον υψηλά ποσοστά αλκοολισμού.

Πλέον, στην Ελλάδα ο αλκοολισμός είναι η δεύτερη ουσία θανάτου, μετά το τσιγάρο.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 10 λίτρα αλκοόλ ετησίως, ποσότητα που δεν είναι αμελητέα. Για την ακρίβεια, το 40% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας πίνει τακτικά και το 10% έχει εξάρτηση. Η συχνή χρήση μπορεί να μη θεωρείται εξάρτηση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια τα κοινωνικά πρότυπα ήθελαν τους άνδρες περισσότερο επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, πλέον παρατηρείται τεράστια αύξηση στον γυναικείο πληθυσμό.

Ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, ο αλκοολισμός έχει αρχίσει και χτυπάει την πόρτα των γυναικών, οι οποίες λόγω του στιγματισμού ζητάνε ελάχιστα ή καθόλου βοήθεια.

Οι γυναίκες και κυρίως οι μαμάδες που εργάζονται και μεγαλώνουν παιδιά ταυτόχρονα επωμίστηκαν περισσότερες ευθύνες μέσα στην νέα σύγχρονη πραγματικότητα, κατά συνέπεια ένιωσαν μεγαλύτερη πίεση και άγχος.

Το αλκοόλ, λοιπόν, έχει γίνει ενός κοινωνικά αποδεκτός μηχανισμός διαχείρισης του άγχους ή της κατάθλιψης, με τις γυναίκες να νοιώθουν ότι τους χρειάζεται να ανταμείψουν τον εαυτό τους μετά από μια κουραστική μέρα.

Πολλές γυναίκες πίνουν για να μπορέσουν να κοιμηθούν ευκολότερα ή για να αντιμετωπίσουν κάποια δυσάρεστα συναισθήματα όπως τη μοναξιά, ενώ η κατάσταση στην οποία τις έφερε η καραντίνα, το να είναι δηλαδή υποχρεωτικά διαθέσιμες όλες τις ώρες του εικοσιτετράωρου σε κάθε μέλος της οικογένειας, για οποιοδήποτε ζήτημα, διέλυσε τις αντοχές τους, οδηγώντας τες σε εύκολες λύσεις αντιμετώπισης του άγχους, οδηγώντας στα ύψη την κατανάλωσής αλκοόλ στο σπίτι.

Δυστυχώς, οι μητέρες είναι το νέο κέντρο ενδιαφέροντος της παγκόσμιας ποτοβιομηχανίας.

Είναι εδώ έτοιμες και διαθέσιμες για κατανάλωση και η ποτοβιομηχανία είναι έτοιμη να τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται.

Όπως στα ’20s, η βιομηχανία του τσιγάρου τις είχε πείσει ότι καπνίζοντας θα μπορούν να παραμένουν αδύνατες και στα ‘60s, η φαρμακοβιομηχανία τους είχε συστήσει το Valium ως τον “Mommy’s little helper” και οι γιατροί το συνταγογραφούσαν στις μαμάδες για να αντιμετωπίσουν το άγχος και το στρες της ημέρας, τώρα το αλκοόλ έχει γίνει ο απόλυτος σύμμαχος της μαμάς για να τη χαλαρώνει και να ξεφεύγει από τη σκληρή της καθημερινότητα.

Τα ροζέ, τα pink martini, τα ροζ τζιν, τα κρασιά με τις χαμηλές θερμίδες, έχουν εισβάλλει στη ζωή των γυναικών και είναι εδώ να τους προφέρουν τη λήθη που χρειάζονται.

Το αλκοόλ παρόλο που έχει αγαπηθεί από πολλούς δεν παύει να είναι μια ναρκωτική ουσία που το σίγουρο είναι ότι μπορεί ύπουλα να σε παγιδεύσει στη μεθυστική της δύναμη.

Έτσι, το ένα ποτήρι κρασί το βραδάκι, πολύ συχνά, γίνεται 2 ή ακόμα και 3 και όταν έρχεται το σαββατοκύριακο το νούμερο ανεβαίνει και χωρίς να το καταλάβεις από εκεί που έπινες μια στις τόσες, όταν έβγαινες, πλέον σου έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ και φτάνεις να πηγαίνεις στις κούνιες και να βλέπεις μαμάδες με κρασί στα θερμός και τζιν τόνικ στα πλαστικά ποτήρια του καφέ.

Εικόνες που δε θα σου περνούσαν ποτέ παλαιότερα από το μυαλό.

Πώς θα σου φαινόταν η δική σου μαμά, όταν εσύ ήσουν παιδί, να πίνει κάθε βράδυ ένα ή και δύο ποτήρια κρασί και να την έβλεπες να γίνεται πιο ληθαργική, κουρασμένη και ενώ μαγειρεύει να βάζει το κρασάκι της και ενώ βλέπει ταινία να βάζει το κρασάκι της και ενώ πάει να κάνει μπάνιο να βάζει το κρασάκι ή να σε καληνυχτίζει κάθε βράδυ φιλώντας σε με την μυρωδιά του κρασιού στην ανάσα της;

Οκ; Θα μου πείτε τι μας λες τώρα;! Δεν αξίζει στη μαμά να ξεσκάσει;

Να βγει; Να πιει; Φυσικά και της αξίζει να ξεσκάσει και να βγει και να περάσει τέλεια. Υπάρχουν όμως πολύ τρόποι να το κάνει αυτό.

Τι χρειάζονται πραγματικά οι μαμάδες; Χρειάζονται ένα υγρό που τις κάνει να χαλαρώνουν για λίγο, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητές τους να πάθουν καρκίνο και να αρρωστήσουν;

Χρειάζονται ένα υγρό που μειώνει αποδεδειγμένα τη γονιμότητά τους, που αυξάνει τους πονοκεφάλους τους, το στρες, την κατάθλιψη, τα νεύρα τους, που διαταράσσει τον ύπνο τους, τις χοντραίνει, τις γερνάει και τελικά τις κάνει πιο αδύναμες και ενοχικές από πότε;

Όχι οι μαμάδες δε χρειάζονται ένα ποτό για να χαλαρώσουν.

Χρειάζονται μια αγκαλιά, ένα μπράβο, μια επιβράβευση, χρειάζονται μια άδεια από τη σημαία, μια μέρα μόνο τη δική τους, να κάνουν αυτό που πραγματικά τις ξεκουράζει και τους δίνει ενέργεια.

Όχι, δε χρειάζονται ένα τοξικό υγρό που τις κάνει να ξεχνάνε τι πραγματικά χρειάζονται και τις βάζει να ζουν σε μια λούπα καθημερινότητας με ελάχιστες στιγμές πλασματικής ευτυχίας.

Αγαπημένη μου μαμά, μη σβήνεις τα «θέλω» σου!

Σου αξίζει μια βόλτα το απόγευμα, ένα θρεπτικό γεύμα, μία ώρα κάτω από το ντους, μία ώρα πιλάτες. Απαίτησε τα δικαιώματα σου μέσα στην οικογένεια και διεκδίκησε  το χρόνο που σου αντιστοιχεί και μοιράσου τον με τον εαυτό σου. Μην τον μοιράζεσαι με το αλκοόλ. 

Μην επιλέγεις την ευκαιριακή ξεκούραση, αναζήτησε την βαθιά ξεκούραση, την ξεκούραση που θα κρατήσει που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Διεκδίκησε τον εαυτό σου και μην τον πνίγεις σε ένα άλλο chardonnay.

Αν νιώθεις ότι η σχέση σου με το αλκοόλ έχει αρχίσει να σε ζορίζει, τα παρακάτω σημάδια θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν θα πρέπει να δεις λίγο πιο προσεχτικά τη σχέση αυτή πριν εξελιχθεί σε κάτι που δε θα ήθελες. 

Σημάδια που δείχνουν ότι ίσως η σχέση σου με το αλκοόλ πρέπει να επανεξεταστεί

  • Πίνεις κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα; Η καθημερινή σχέση ακόμα και αν δεν είναι σε ποσότητα σημαντική οδηγεί σε εξάρτηση.
  • Χρειάζεσαι να πιεις περισσότερο για να νιώσεις ότι σε «πιάνει» το αλκοόλ; Πόσο έπινες πριν από την περίοδο κόβιντ; Τώρα; Αυτό δείχνει αυξανόμενη ανοχή στο αλκοόλ και είναι ένα πρώιμο σημάδι εξάρτησης.
  • Μπορείς να βγεις και να μην πιεις;  Κρατιέσαι και το απόγευμα που έρχεται η ώρα να χαλαρώσεις το έχεις στο μυαλό σου; Έχεις δυσκολία να κάνεις ένα διάλειμμα; Πόσο συχνά λες ότι θα πιεις μόνο ένα και τελικά δεν τα καταφέρνεις;
  • Βρίσκεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τις καθημερινές σου δραστηριότητες σε καθημερινή βάση; Σου προκαλεί έντονη υπνηλία, άστατο και νευρικό ύπνο; Ξυπνάς συχνά με πονοκεφάλους και χωρίς ενέργεια;
  • Παρατηρείς ότι η ζωή σου επηρεάζεται; Για παράδειγμα έχεις αισθήματα άγχους ή υπερέντασης, πριν πιεις;  Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να δρα ως χαλαρωτικό, αλλά στην πορεία επιδεινώνει τα προβλήματα άγχους, κατάθλιψης ή ύπνου.
  • Όταν πίνεις παραπάνω, αργότερα το μετανιώνεις;

Παρόλο που αναφέραμε πως καμία ποσότητα αλκοόλ πλέον δεν είναι ασφαλής για την υγεία, είναι γεγονός ότι το αλκοόλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου τρόπου ζωής και πολλοί δεν μπορούν εύκολα να το βγάλουν από τη ζωή τους.

Καλό είναι, λοιπόν, να μην πίνετε χωρίς να υπολογίζετε πόσο αλκοόλ βάζετε μέσα σας και να αρχίσετε να επιλέγετε ενσυνείδητα τι καταναλώνεται για να έχετε μια ισορροπημένη σωματική και ψυχική υγεία.

Αν πιστεύετε ότι πίνετε περισσότερο από όσο θα θέλατε, δε θέλετε, όμως, να το σταματήσετε αλλά επιθυμείτε να το περιορίσετε, τότε φτιάξτε ένα πλάνο για τη μείωσή του:

  • Ορίστε κάποιες μέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδομάδα
  • Πιείτε μη αλκοολούχα ποτά είτε μαζί είτε ενδιάμεσα από τα αλκοολούχα ποτά σας.
  • Μειώστε την ταχύτητα με την οποία καταναλώνετε το αλκοόλ.
  • Φάτε πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την δράση του αλκοόλ.
  • Προσπαθήστε να μείνετε μέσα στις επιτρεπόμενες μονάδες κατανάλωσης αλκοόλ. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της δείκτες. Για την Ελλάδα η προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης για τις γυναίκες είναι 7 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα  και όχι κάθε μέρα και όχι όλες μαζί. Μία μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί  σε ένα μικρό ποτήρι κρασί 100 ml/12% αλκοόλ, μία μπύρα 250 ml/5% αλκοόλ, ένα ποτό (ουίσκι, βότκα) 30 ml/40% αλκοόλ.

Σεβαστείτε το σώμα σας και την ψυχή σας.

Επιλέξτε τρόπους χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε σωματική και ψυχική ανάταση, χωρίς να σας βλάπτουν.

Ανοίξτε το μυαλό σας και μην το «σβήνετε» με ουσίες που για λίγη ώρα σάς προφέρουν φθηνές λύσεις χαλάρωσης, με υψηλά ψυχικά ανταλλάγματα. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ είναι προσωρινή διασκέδαση με μόνιμες συνέπειες!

Ζήστε τη ζωή που σας αξίζει τώρα!

—————————————————————————————————————–

Η Γιούλη Ψαρράκη είναι μητέρα και εκπαιδευτικός. Παράλληλα με την εκπαίδευση, ασχολείται με την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για τα θέματα που αφορούν στο αλκοόλ και την επιβλαβή χρήση του. Η ίδια απέχει πλήρως από την κατανάλωση αλκοόλ από τον Ιανουάριο του 2021. Μπορείτε να τη βρείτε στο Instagram στο @anef_alcohol. Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα χρήσιμο οδηγό που θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ και εννοείται θα τον βρεις και στο Magicme!

«Το πώς υπερασπίζεσαι εσένα, δείχνει πώς υπερασπίζεσαι τη ζωή»


Γράφεις, αλλά γράφεις μόνο για σένα. Μήπως αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει; Η ιστορία σου μας αφορά! Click and Share Your Magic!


*Πηγές άρθρου

Γυναίκες και Covid: Πόσο αυξήθηκαν τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ;

https://eurohealth.ie/women-and-alcohol-in-the-euwomen-and-alcohol-in-the-eu-2022/

https://www.healthview.gr/alkool-epireazei-perissotero-tis-gynaikes/ 

https://valueforlife.gr/ygeia/i-ellada-exei-pleon-ypsila-pososta-alkoolismou-to-40-tou-plithysmou-pinei-taktika-kai-oi-gynaikes-sto-kadro/

https://www.medlook.net/%CE%91%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/467.html

Written by Magic Me Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Μπορώ να ζήσω και χωρίς δίαιτα, ευχαριστώ!

Όλα είναι προσωρινά και η ζωή διαρκείας