in ,

#CancelShame: Η υγεία δεν ευδοκιμεί όπου υπάρχουν μυστικά

H ψυχή μας, ο νους και το σώμα μας επικοινωνούν.

Στην Ελλάδα η σχέση μας με την ψυχική υγεία, έμεινε για πολλά χρόνια πίσω σε σύγκριση με άλλες Δυτικές Κοινωνίες

Στην πραγματικότητα, ακόμη και πριν από λίγα χρόνια το να επισκεφθείς ψυχολόγο, αποτελούσε κάποιου είδους παραδοχή πως κάτι πάει στραβά με εσένα… Παραδοχή απέναντι σε ποιόν; Μα στην κοινωνία φυσικά.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Έλληνα, είναι αυτή η αγχώδης επίγνωση πως κάποιος πάντα τον παρακολουθεί και τον κρίνει.

Αν ψάξεις βαθιά μέσα σου θα ανακαλύψεις ένα σωρό τέτοιες σκέψεις, σιωπηλές και κρυμμένες, οι οποίες πάντα αφορούν τί θα σκεφτεί το χωριό, η γειτονιά, οι συνάδελφοι ή οι φίλοι, σε σχέση με κάποια σου δράση.

Όμως η υγεία γενικότερα, δεν ευδοκιμεί όπου υπάρχουν μυστικά

Και τα μυστικά συνδέονται άμεσα με την ντροπή, η οποία είναι ένα από τα πιο τοξικά συναισθήματα, καθώς οδηγεί όχι μόνο σε κακή ψυχική αλλά και σε κακή φυσική υγεία.

Το σώμα μας είναι ένα σύστημα σύμφωνα με την Ολιστική θεώρηση. Και ποια είναι αυτή; Σώμα, νους και πνεύμα, είναι ένα αδιάρρηκτο σύστημα, που μόνο όταν ισορροπεί απολαμβάνει το άτομο υγεία και ευεξία.

Ζούμε σε μια πρακτικά θαυμαστή εποχή, όπου η επιστήμη προχωρά γοργά προς την αποκρυπτογράφηση των μυστικών του ανθρώπινου εγκεφάλου, του DNA, αλλά και των αιτίων που οδηγούν σε κάθε είδους ασθένεια.

Κάθε νέα ανακάλυψη δίνει και άλλη μια νέα απόδειξη, ότι αυτό που διδάσκουν οι αρχαίες θεραπευτικές πρακτικές και φιλοσοφίες όπως η γιόγκα, το ρέικι, η θεωρία των ενεργειακών κέντρων που ονομάζονται chakra, αλλά και οι ιατρικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων οι οποίες έδιναν βάρος στην σύνδεση του σώματος και του πνεύματος, έχουν μια απόλυτα επιστημονική βάση.

Η Λειτουργική Ιατρική είναι μια ολιστική προσέγγιση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Αμερική, εξετάζοντας τα αίτια που προκαλούν την ασθένεια.

Και αυτά τα αναζητά από την τροφή που καταναλώνουμε, έως στις σκέψεις που κάνουμε, και στο περιβάλλον όπου ζούμε. Ένας σημαντικός παράγοντας που εξετάζει αυτή η ιατρική προσέγγιση είναι τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, με σκοπό να τα ελαττώσει.

Ποια φλεγμονή θα μου πεις;

Κι όμως υπάρχει και η απόδειξη είναι η έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων, τα οποία σύμφωνα με τον ορισμό τους, είναι αυτό ακριβώς: χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα.

Και όπως φαίνεται η φλεγμονή στον οργανισμό μας προκαλείται όχι μόνο από τις επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε, αλλά και από την έλλειψη άσκησης, το παρατεταμένο στρες και τις ορμόνες που προκαλεί, αλλά και από αυτήν ακόμη την έλλειψη νοήματος.

Μια ζωή δίχως νόημα, χωρίς σκοπό και ευδαιμονία, μπορεί να οδηγήσει όπως αποδεικνύεται σε φλεγμονή όχι μόνο του σώματος αλλά και του εγκεφάλου.

Είναι δυνατόν κάτι τόσο απλό όσο η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης και γλουτένης, να οδηγήσει κάποιον να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης;

Σύμφωνα με τον διάσημο Λειτουργικό Γιατρό Dr Mark Hyman, υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου συμπτώματα κατάθλιψης ή εξάρσεις νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποχώρησαν με πολύ απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η καλύτερη διατροφή, η άσκηση και η εισαγωγή νέων στόχων.

Συνεχίζουμε να είμαστε μια κοινωνία βαθιά επικριτική, βαθιά επιφυλακτική ως προς κάθε τι νέο, και συνάμα ενοχική.

Ο κάθε ένας από εμάς όμως, έχει την δύναμη να πει όχι στην ενοχή, να ακυρώσει τον φανταστικό ελεγκτή/παρατηρητή και να αναζητήσει μόνος του την δική του ίαση εξερευνώντας νέες πρακτικές, και δίνοντας βάρος σε όλα του τα μέρη.

H ψυχή μας, ο νους και το σώμα μας επικοινωνούν

Kαι υπάρχει βαθιά μέσα μια κοιμισμένη ίσως, αλλά πάντα παρούσα διαίσθηση, που μπορεί να μας οδηγήσει κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται.

Για αυτό να μην ντρέπεσαι: αναζήτησε τον θεραπευτή, τον Coach και τον γιατρό που χρειάζεσαι και μην δίνεις σημασία σε κανέναν – γιατί ο πολυτιμότερος σύντροφος που έχεις είναι ο εαυτός σου.

Είσαι υπέροχος, μείνε αληθινός.

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Για όλους αυτούς που επιμένουν στα κουτάκια τους, με αγάπη

Ήξερες ότι η Emma Watson κρύβει βιβλία στο… μετρό του Λονδίνου;!